Οι Σπέτσες είναι ένα πανέμορφο νησί κοντά στην Αργολική χερσόνησο, που απέχει για να καταλάβετε 50 μίλια από τον Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα (ιδιοκτησία της οικογένειας Νιάρχου), ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο.
Το αγαπώ το νησί και το επισκέπτομαι συνέχεια. Και γιατί είναι κοντά, αλλά γιατί έχω και κάποια ανήψια εκεί, συν μια κολλητή μου με ένα υπέροχο σπίτι.
Οι ομορφιές των Σπετσών δεκάδες. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα (εκτός από μερικά ταξί), παρά μόνο μηχανάκια και άμαξες με άλογα. Έχουν πολύ πεύκο, παράγουν ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και πολύ ψάρι.
Στην αρχαιότητα ονομάζονταν “Πιτυόνησος” και “Πιτυούσα”. Το σημερινό όνομά της πήρε από τους ναυτικούς του Μεσαίωνα. Οι Φράγκοι την αποκαλούσαν “Ιζόλα ντι Σπέσια” (το νησί των αρωμάτων). Στην εποχή της Φραγκοκρατίας οι Σπέτσες περιήλθαν στους Ενετούς (1220-1460) και οι οποίοι μετά την έδωσαν στους Τούρκους.
Οι κάτοικοι των Σπετσών έλαβαν μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1770) και υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους Τούρκους. Μετά όμως από πέντε χρόνια κατέβηκαν στην παραλία και έκτισαν την σημερινή πόλη. Την φιλοπατρία τους όμως οι Σπετσιώτες την έδειξαν και το 1790 όταν έσπευσαν να βοηθήσουν τον Λάμπρο Κατσώνη που για την πράξη τους αυτή υπέστησαν πάλι νέα καταστροφή από τους Τούρκους.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Σπετσιώτικα πληρώματα αποκαλούνταν “Τζαμουτζαλήδες” έναντι των Υδραίικων που αποκαλούνταν “Σουλουτζαλήδες” που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλή.
Την περίοδο 1821-1832, ο Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Ήταν μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρά, από τα πρώτα νησιά που επαναστάτησαν, με ενεργό συμμετοχή στον αγώνα έναντι των Τούρκων Ο Σπετσιωτικός στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε ξακουστούς αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους ηρωικά ονόματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Χατζηγιάννης Μέξης και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ονόματα τα οποία σήμερα κατέχουν υψηλή θέση στην Ελληνική Ιστορία.
Σήμερα το νησί των Σπετσών, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, γιορτάζει το ιστορικό αυτό γεγονός με το φεστιβάλ της Αρμάτας. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ, διάρκειας μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις και κλιμακώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών, μπροστά στο λιμάνι του νησιού.
Στο νησί που όπως σας είπα επισκέπτομαι συχνά, θα συναντήσεις ένα σωρό κόσμο και μάλιστα απ’ αυτό τον κόσμο που αποκαλούμε «καλό κόσμο». Που σημαίνει ότι δεν θα συναντήσετε δωδεκάποντα τακούνια, εξτένσιονς, ψεύτικα νύχια, τηλεοπτικούς μαϊντανούς κτλ. κτλ. Εγώ έχω συναντήσει ζωγράφους, συγγραφείς, επιχειρηματίες, κάποιους μπασκετμπολίστες, τον Διονύση Σαββόπουλο, την Πέγκυ Ζήνα με τον Γιώργο Λύρα (με το σκάφος), τον Αντώνη Ρέμο (με φουσκωτό) και όλους αυτούς που έχουν σπίτια εκεί και ανήκουν στην λεγόμενη highclass!
Θα δείτε και φωτογραφίες που βγάζω, όχι τόσο ωραίες σαν αυτές των καρτ-ποστάλ αλλά τουλάχιστον είναι… αληθινές!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τις ΣΠΕΤΣΕΣ
Το αρχοντικό Αναργύρου στις Σπέτσες: https://bit.ly/3hjcEt0
Στις Σπέτσες ντάλα καύσωνα: https://bit.ly/3vnpH0l
Διεθνής ταινία στις Σπέτσες: https://bit.ly/3gpaTZl
ΣΠΕΤΣΕΣ: Ένα Ελληνικό Boutique Hotel υπόδειγμα: https://bit.ly/3zjrcQk
Ανακαλύψτε τα νησιά του Αργοσαρωνικού https://bit.ly/3bvvyGP
Χωρίς αυτοκίνητο… https://bit.ly/37I9HLP
[…] https://www.nikosonline.gr/?p=3660 […]