Το Βατικανό έχει θησαυρούς…

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία από τις χιλιάδες επιδρομές και σταυροφορίες που έχει κάνει μέσα στους αιώνες έχει συλλέξει αμύθητους θησαυρούς. Και όταν λέω «συλλέξει» εννοώ «κλέψει». Και δεν φτάνει που είναι κλεμμένα, έφτιαξε πολλά μουσεία όπου τα εκθέτει με εισιτήριο. Εισπράττει δηλαδή από τα κλεμμένα. Ευλόγησον!

1
2610

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία από τις χιλιάδες επιδρομές και σταυροφορίες που έχει κάνει μέσα στους αιώνες έχει συλλέξει αμύθητους θησαυρούς και έργα τέχνης. Και όταν λέω «συλλέξει» εννοώ «κλέψει». Και δεν φτάνει που είναι κλεμμένα, έφτιαξε πολλά μουσεία όπου τα εκθέτει με εισιτήριο. Εισπράττει δηλαδή από τα κλεμμένα. Ευλόγησον!

Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β΄ στις αρχές του 16ου αιώνα, και από τότε τα γεμίζουν με θησαυρούς άλλων χωρών, και εισπράττουν. Ωραίοι οι παπάδες παιδί μου, είτε καθολικοί, είτε ορθόδοξοι una faccia una razza.

Μουσεία Βατικανό, Vatican Museums

Τα Μουσεία Βατικανού που στεγάζονται μέσα στην πόλη του Βατικανού (Città del Vaticano) στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,5 εκατ. τουριστών και διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου, αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα θαυμάσει, ο επισκέπτης περνά από την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμηση τους με τοιχογραφίες (γνωστές και σαν νωπογραφίες ή frescoes).

Μουσεία Βατικανό, Vatican Museums

Τα Μουσεία ξεκίνησαν με την αγορά μιας μαρμάρινης γλυπτικής σύνθεσης πριν από περίπου 500 χρόνια. Το άγαλμα αυτό ήταν «Το σύμπλεγμα του Λαοκόωντα» (φωτογραφία  αριστερά), που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία προσπάθησε να πείσει τους αρχαίους Τρώες να μην δεχθούν σαν «δώρο» των Ελλήνων, τον Δούρειο Ίππο. Το γλυπτό ανακαλύφθηκε σε αμπελώνα δίπλα στην βασιλική της Σάντα Μαρία το 1506 και με εντολή του Πάπα Ιουλίου Β’ εξετάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Βατικανού Μιχαήλ Άγγελο και Τζουλιάνο ντα Σανγκάλλο. Και οι δυο τους πρότειναν την άμεση αγορά του αγάλματος, όπως και έγινε. Ο πάπας τοποθέτησε το άγαλμα του Λαοκόωντα και των παιδιών του που στραγγαλίζονται από φίδια σε δημόσια θέα ακριβώς ένα μήνα μετά την ανακάλυψή του.

Τα Μουσεία γιόρτασαν επισήμως την 500ή τους επέτειο τον Οκτώβριο του 2006 με το άνοιγμα προς το κοινό των εκθεμάτων από τις ανασκαφές της νεκρόπολης του Βατικανού.

Μουσεία Βατικανό, Vatican Museums

Τα Μουσεία του Βατικανού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο μουσείων και συλλογών. Ελληνικά, Αιγυπτιακά, Ασσυριακά και ένα σωρό άλλα ξένα γλυπτά βρίσκονται στα Μουσεία της Αγίας Έδρας!  Ρίξτε μια ματιά.

Μουσεία του Βατικανού

Διαβάστε επίσης για τους ζωγράφους και τους πίνακες που βρίσκονται στο Βατικανό

Οι πινακοθήκες του Βατικανού: https://bit.ly/2YCapYR

Μουσεία του Βατικανού

ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr ΒΑΤΙΚΑΝΟ, MUSEI VATICANI, VATICAN, MUSEUM, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΙ, nikosonline.gr

Μουσεία του Βατικανού

——————————

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/μουσεία/

Μουσεία Βατικανό, Vatican Museums

Άρθρα και για άλλα ενδιαφέροντα Μουσεία και έργα τέχνης

Ένας σιδηροδρομικός σταθμός έγινε μουσείο: https://bit.ly/3dZ6CZo

Αυτό είναι μουσείο κύριοι… https://bit.ly/2BU7JN7

Ολόγυμνοι μέσα στο μουσείο https://bit.ly/2ZP8gYC

Η συλλογή και το σπίτι του κ. Frick: https://bit.ly/2GDlGjE

Το Μουσείο Picasso στο Παρίσι https://bit.ly/3ea4ZYV

Όταν οι πόρνες μπήκαν στο μουσείο: https://bit.ly/2CZU5s0

Η άνοιξη του Μποτιτσέλι: https://bit.ly/2Wn4MLl

Η μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης: https://bit.ly/3doJGTM

Vincenzo Peruggia, ο κλέφτης της Μόνα Λίζα: https://bit.ly/3fqYTWb

Μουσεία Βατικανό, Vatican Museums

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.