Το είδωλο της εφηβικής επανάστασης

Το παιδί με τον μπερδεμένο εσωτερικό κόσμο, ο νεαρός φιλόδοξος ηθοποιός, ο άνθρωπος που με τρεις ταινίες αγαπήθηκε όσο κανείς και έγινε παγκόσμιο είδωλο, βρίσκεται ακόμα κοντά μας … αν και μας φοβάται κάπως.

0
312

Το παιδί με τον μπερδεμένο εσωτερικό κόσμο, ο νεαρός φιλόδοξος ηθοποιός, ο άνθρωπος που ουσιαστικά με 3 ταινίες αγαπήθηκε όσο κανείς και έγινε παγκόσμιο είδωλο, βρίσκεται ακόμα κοντά μας … αν και μας φοβάται κάπως.

Ο James Byron Dean, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 και πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Αμερικανός ηθοποιός, που θεωρείται είδωλο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης. Η εικόνα του, το θλιμμένο –σχεδόν καταθλιπτικό του ύφος- ο τρόπος ζωής του, και κυρίως οι 3 ρόλοι που πρόλαβε να παίξει, τον έκαναν έναν από τους μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

James Dean, Τζεημς Ντιν,

Ο πρόωρος τραγικός θάνατός του πάνω στην ακμή της επιτυχίας του, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, εδραίωσε την θρυλική του υπόσταση. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που πήρε μεταθανάτια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού, και παραμένει ο μοναδικός ηθοποιός που έχει δύο μεταθανάτιες υποψηφιότητες στην υποκριτική. Υπήρξε είδωλο και προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, ιδίως έπειτα από την ερμηνεία του στην ταινία Επαναστάτης χωρίς αιτία (Rebel without a cause). Γεννημένος στο Φέρμουντ της Indiana, παρά τα προβλήματα της παιδικής και οικογενειακής ζωής, κατάφερε να σπουδάσει, να μορφωθεί και να ξεχωρίσει όχι μόνο για την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά και για τις υποκριτικές του ικανότητες.

Πέρα από τα πρώτα χρόνια στην υποκριτική τέχνη σε θέατρα και τηλεοπτικά επεισόδια, πρόλαβε να παίξει μικρούς ασήμαντους ρόλους σε 4 ταινίες, αλλά και να πρωταγωνιστήσει σε τρεις που έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλείς: East of Eden (1955), Rebel without a cause (1955) και The Giant (1956).

Πριν από τις τρεις αυτές κινηματογραφικές παραγωγές, από τις οποίες έγινε γνωστός, είχε πάρει μέρος σε άλλες τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες, σε παραστάσεις του Broadway καθώς και σε τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής. Επίσης είχε συνεργαστεί με τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Elia Kazan και έχει προταθεί για Oscar Α΄ αντρικού ρόλου για τις δύο από τις τρεις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε (Ανατολικά της Εδέμ και Ο Γίγας). Ο Καζάν μάλιστα ήταν εκείνος που του γνώρισε και το μεγάλο του είδωλο, τον Marlon Brando.

James Dean, Τζεημς Ντιν, Μαρλον Μπράντο, Marlon Brando

James Dean- Marlon Brando: Το φιλί του αιώνα!

Η επιτυχία του δεν κράτησε για πολύ, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν ο υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού. Πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχοντας ελάχιστη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία, στο χώρο της υποκριτικής και του κινηματογράφου. Επιπλέον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το όνομα του και να παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο αινιγματικές μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε πει:

“Αν ένας άνθρωπος μπορεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, αν μπορεί να συνεχίσει να ζει αφού έχει πεθάνει, ίσως να ήταν σπουδαίος.”

James Dean, Τζεημς Ντιν,

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

James Dean, Τζεημς Ντιν,

The James Dean photo

James Dean, Τζεημς Ντιν,

James Dean, Τζεημς Ντιν,

Fixed bayonets. Απ’ ότι βλέπετε το όνομα του δεν υπάρχει πουθενά….

Sailor Beware, James Dean, Τζέημς Ντιν,

Στην ταινία The Stooge (1952) ομοίως ο ρόλος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και το όνομα του πουθενά

James Dean, Τζέημς Ντιν,

Has Anybody seen my Gal? (1952)

James Dean, Τζέημς Ντιν,

Trouble Along the way (1953)

James Dean, Τζέημς Ντιν,  

East of Eden (1955) Επιτέλους και καλός ρόλος και το όνομα του, αλλά το σπουδαιότερο, τον λάτρεψε η νεολαία.

James Dean, Τζέημς Ντιν,

Rebel without a Cause. Μέσα στο 1955 δεύτερη ταινία σαν μεγάλος πρωταγωνιστής πια…..

James Dean, Τζέημς Ντιν,

Giant (1956) Με την Elizabeth Taylor και τον Rock Hudson

James Dean, Τζέημς Ντιν,

Η διαχρονική φήμη και η δημοτικότητα του οφείλονται μόνο σε τρεις ταινίες. Τόσο πολύ αγαπήθηκε

James Dean, Τζέημς Ντιν, Nathalie Wood,

Σαν teenager, η Natalie Wood έπαιξε το κορίτσι του James Dean στην ταινία Rebel Without a Cause (1955), για το οποίο κέρδισε το βραβείο Oscar για Best Supporting Actress.

James Dean, Τζέημς Ντιν, Marilyn Monroe

Με την Marilyn Monroe σε μια εκπληκτική φωτογραφία

James Dean, Τζέημς Ντιν, Ursula Andress,

Με την πολύ νέα τότε, Ούρσουλα Άντρες

James Dean, Τζέημς Ντιν, James Dean, Τζέημς Ντιν, James Dean, Τζέημς Ντιν,

James Dean, Τζέημς Ντιν,

James Dean, Τζέημς Ντιν,

—————————————–

Μπορείτε να δείτε και την ταινία που αναφέρεται στην ζωή του

James Dean (2001) — Official Trailer

——————————

Στην ενότητα ΑΝΤΡΕΣ θα βρείτε άρθρα για πολλούς διάσημους άντρες

https://www.nikosonline.gr/category/άντρες/

James Dean, Τζέημς Ντιν,

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

James Dean, Τζέημς Ντιν,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.