Το ελληνικό σινεμά και η Κίνα.

1
576
Σινεμά, Έλλάδα, Κίνα, συνεργασία

46BB3F89AF10F92D09F097EA22C6C36C

Και μια είδηση που θα χαροποιήσει τους φίλους του Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σινεμά στην χώρα μας: Θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στον τομέα του κινηματογράφου. Ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών, ενίσχυση διανομής ελληνικών ταινιών στην Κίνα, συνεργασία σε τηλεοπτικές παραγωγές και διάφορα άλλα. Να σημειώσουμε επίσης ότι στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Love Story στο Πεκίνο», η οποία άνοιξε την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου.

Το έχω πει δεκάδες φορές, ότι οι Κινέζοι αγαπούν πολύ τους Έλληνες. Θεωρούν τον δικό τους πολιτισμό, κορυφαίο για την ανατολή και τον δικό μας κορυφαίο για την δύση. Άρωμα μακρινής Ανατολής λοιπόν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την προηγούμενη βδομάδα, χάρη στην παρουσία της κινεζικής αποστολής, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου. Όπως όμως ανακοινώθηκε, η παρουσία των Κινέζων εκπροσώπων δεν συνδέεται μόνο με τις καθαυτό κινηματογραφικές εκδηλώσεις αλλά και με μια πρώτη συμφωνία η οποία επετεύχθη και προβλέπει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του κινηματογράφου. Οι αρμόδιοι και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν μια συμφωνία, η οποία θα μελετηθεί στο προσεχές διάστημα προκειμένου να έχουμε σύντομα και υπογραφές, για οριστική στενή συνεργασία.

Εν συντομία, τα συμφωνηθέντα περιλαμβάνουν ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών, ενίσχυση τηε διανομής των ελληνικών ταινιών και ειδικά των βραβευμένων στην Κίνα (ήδη εξασφαλίστηκε η διανομή της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη), συνεργασία σε τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και δημιουργία θεσμικού πλαισίου μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και των αντίστοιχων του Πεκίνου, της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθούν δράσεις για τη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ των δύο χωρών, όπως εκείνων της Θεσσαλονίκης και της Σαγκάης, ενώ του χρόνου οι ρόλοι θα αντιστραφούν, με την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου να φιλοξενείται στο Πεκίνο.

Γιατί όμως συνέβη τώρα αυτή η κινητοποίηση; Όπως είπε ο Κινέζος εκπρόσωπος, «το σινεμά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε χώρας. Αντανακλά την ιστορία τον πολιτισμό και τις ζωές των ανθρώπων της και γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσει τις δύο χώρες μας να έρθουν πιο κοντά και να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας τους. Η πρόταση συνεργασίας ήταν δική μας όμως καλωσορίστηκε εγκάρδια κι από την ελληνική πλευρά».

Ευχαριστούμε λοιπόν τους Κινέζους φίλους και κάθε τέτοια συνεργασία είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί οι Έλληνες αρμόδιοι να μην τα κάνουν σκατά!

Σινεμά, Έλλάδα, Κίνα, συνεργασία

Γυρίσματα στην Σαντορίνη

Σινεμά, Έλλάδα, Κίνα, συνεργασία

Στην ταινιοθήκη της Ελλάδας αφιέρωμα στον Κινέζικο κινηματογράφο

Σινεμά, Έλλάδα, Κίνα, συνεργασία

1 COMMENT

  1. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΜΟΥ/
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΧΑΡΗΚΑ!!!!!!!
    ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΑΤΕ ΚΛΠ.
    ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.