Η δεκαετία του ’60 θεωρείται από πολλούς ως εκείνη που άλλαξε τα πάντα στη μουσική της πατρίδας μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και στην συνέχεια ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Διονύσης Σαββόπουλος άνοιξαν νέους δρόμους στο τραγούδι με τις δημιουργίες τους.
Και βέβαια όλοι αυτοί ευτύχησαν τα τραγούδια τους να ερμηνευτούν από μια γενιά σπουδαίων τραγουδιστών. Και όταν λέμε σπουδαίων εννοούμε στην κυριολεξία. Και επιπλέον ήταν τραγουδιστές που τους άκουγες στο ραδιόφωνο και τους αναγνώριζες. Τώρα αν δεν ξέρεις το τραγούδι, σπάνια γνωρίζεις ποιος τραγουδάει.
Στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η κυριαρχία του «ελαφρού» τραγουδιού που ήταν σχεδόν απόλυτη τη δεκαετία του ’50 με κύριους εκφραστές τον Νίκο Γούναρη, τον Τώνη Μαρούδα, τον Φώτη Πολυμέρη, τη Σοφία Βέμπο, την Κούλα Νικολαΐδου κ.α., άρχισε να κλονίζεται από την άνοδο του λαϊκού. Με τον Στέλιο Καζαντζίδη σε κυρίαρχο ρόλο, αυτό το για χρόνια περιφρονημένο και «περιθωριακό» είδος, έπαιρνε και πάλι θέση πρωταγωνιστή στις προτιμήσεις του κόσμου. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στην δεκαετία του ’60.
Πέρα από τα γνωστά και τα χιλιοειπωμένα, έχουμε κάποιες κυρίες εκείνη την εποχή, με φωνάρες και με συγκλονιστική απήχηση στον κόσμο. Με την σημερινή ορολογία ήταν οι απόλυτες σούπερ σταρ. Θα σας παρουσιάσω τις 4 πιο μεγάλες. (Η Μούσχουρη εξαιρείται γιατί είχε φύγει στο εξωτερικό χτίζοντας τεράστια διεθνή καριέρα).
Τζένη Βάνου: Η Τζένη Βάνου (10 Φεβρουαρίου 1939 – 5 Φεβρουαρίου 2014) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια που διακρίθηκε, με τη χαρακτηριστική φωνή της, για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού, το οποίο και άλλαξε για να μην την αναγνωρίσει ο πατέρας της, καθώς ήταν κάθετα αντίθετος στην απόφασή της να ασχοληθεί με το τραγούδι. Οι γονείς της χώρισαν, αφού η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της. Γι’ αυτόν το λόγο και της απαγορεύθηκε να βλέπει την κόρη της. Σπουδαίο ρόλο στη ζωή της Τζένης Βάνου έπαιξε η γιαγιά της. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ κ.α.
Τα Φεστιβάλ Τραγουδιού: Το 1960 θα βραβευθούν σε διάφορα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο αρκετά ελληνικά τραγούδια που είναι πασίγνωστα μέχρι σήμερα. Θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά, και θα σταθώ αρχικά στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Βαρκελώνης όπου στις 29 Ιουνίου ο Κώστας Γιαννίδης θα κερδίσει το πρώτο βραβείο για το «Ξύπνα αγάπη μου» που ερμηνεύει η Νάνα Μούσχουρη και το δεύτερο ο Μίμης Πλέσσας για το «Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα» με ερμηνευτή τον Αλέκο Πάντα. Έξι μέρες αργότερα, διοργανώνεται το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικού Ελαφρού Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Ο Μάνος Χατζιδάκις -με νωπή ακόμα την τεράστια επιτυχία των «Παιδιών του Πειραιά»- θα είναι ο θριαμβευτής κερδίζοντας τις πρώτες δύο θέσεις με το πασίγνωστο «Κυπαρισσάκι» και την «Τιμωρία», και τα δύο ερμηνευμένα από τη Νάνα Μούσχουρη. Την τρίτη θέση κερδίζει το πολύ γνωστό «Καλοκαιράκι» του Σπήλιου Μεντή (πατέρα της Νένας Μεντή), με την υπέροχη φωνή της Γιοβάννας.
Γιοβάνα: Η Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή, γεννήθηκε το 1940 στην Αμαλιάδα και έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Γιοβάννα. Ασχολήθηκε με το τραγούδι, την πεζογραφία και την ποίηση. Έργα της έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1966 και η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε στην Eurovision το 1965, εκπροσωπώντας την Ελβετία. Στα οχτώ της χρόνια, άρχισε πιάνο και μπαλέτο ενώ έγινε μέλος παιδικής χορωδίας. Το 1952 σε ηλικία 12 ετών άρχισε να παίρνει μαθήματα όπερας στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, με το ψευδώνυμο Γιοβάννα, άρχισε να κάνει εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Μεγάλη της επιτυχία ήταν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Αν θυμηθείς το όνειρο μου”, που ήταν η πρώτη που το είχε τραγουδήσει.
Μάγια Μελάγια: Είναι το καλλιτεχνικό όνομα της Μελπομένης Τσιριγώτη (1928 – 2014), γεννημένη στην Πλάκα της Αθήνας. Υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια του μεταπολεμικού ελληνικού ελαφρού, λαϊκού και αρχοντορεμπέτικου τραγουδιού, καθώς και ηθοποιός του θεάτρου, ιδιαίτερα της επιθεώρησης, και του κινηματογράφου. Κατά την 50χρονη περίπου καλλιτεχνική της παρουσία συνεργάστηκε με πολλούς του χώρου της και κυρίως με τον Μανώλη Χιώτη, ενώ φέρεται να αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη «Μούσα» του Γιώργου Μουζάκη. Ήταν μια από τις πιο μεγάλες φωνές που πέρασαν από το ελληνικό τραγούδι, με μια χαρακτηριστική μπάσα φωνή. Η Μάγια Μελάγια υπήρξε η δασκάλα της Σοφίας Λόρεν στο τραγούδι Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη που τραγούδησε στην ταινία Το παιδί και το δελφίνι και έγινε διεθνής επιτυχία.
Μαίρη Λω: Γεννήθηκε ως Μαρία Μαντωνανάκη το 1928 στο Παλαιό Φάληρο, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού που διακρίθηκε με την ιδιότυπη φωνή της στην εκτέλεση ελαφρών τραγουδιών. Πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό χώρο ευρύτερα το 1948 με το τραγούδι “Καπετάνιε, Καπετάνιε, Χαμογέλα”, σε μουσική Νίκυ Γιάκοβλεφ και στίχους Κώστα Νικολαϊδη. Ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες της εποχής μέχρι που έφτασε η στιγμή να της δώσει τραγούδια ο Μάνος Χατζιδάκις. Πρόσφατα, από την Μυρτώ Ναούμ, διασκευάστηκε το τραγούδι της Βαριέμαι, και σημειώνει επιτυχία.
Διαβάστε επίσης: Ελλάδα/ Η μαγική δεκαετία του ΄60
https://www.nikosonline.gr/η-μαγική-δεκαετία-του-60/
Στην ενότητα ΜΟΥΣΙΚΗ θα βρείτε πολλά άρθρα για Μουσική και Μουσικούς
https://www.nikosonline.gr/category/μουσική/
Και οι 4 ηταν καταπληκτικες. Αφησε η καθε μια ξεχωριστα το δικο της στιγμα στην εποχη τους.Καθε τραγουδι τους σε ολους ξυπνα συναισθηματα που εχουν ξεχασθει…..οπως αγαπη,ευαισθησια,παθος,λατρεια και τελικα να σου ξυπνουν ενα κομματι της ψυχης που ισως για καποιους ειναι ανυπαρκτο….γιατι εχει αντικατασταθει με ενα ξηρο ρεαλισμο και μια γυμνια , που δεν υπηρχε τοτε….Γι αυτο αυτες οι ντιβες μας δωρισαν τετοια τραγουδια,γιατι δεν χρησιμοποιουσαν μονο την φωνη τους , αλλα και την ψυχη τους!!!! Κατι που ισως ειναι αδιαφορο στην εποχη μας…..