Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα

Το Ζάππειο μέγαρο ήταν και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Αθήνας. Χτισμένο το 1888 σε σχέδια του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν και σε μια καταπράσινη έκταση 80 στρεμμάτων ανάμεσα στον κήπο του παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός, ήταν η αγαπημένη περιοχή αναψυχής για τους κατοίκους μιας πόλης, όπου η έλλειψη πρασίνου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο, και να χαζέψετε τις φωτογραφίες ακούγοντας το σουξέ του Ζαππείου, που σας έχω βάλει στο τέλος.

3
5372

Το Ζάππειο μέγαρο ήταν και είναι ένα από τα πιο ωραιότερα κτίρια της Αθήνας. Χτισμένο το 1888 σε σχέδια του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν και σε μια καταπράσινη έκταση 80 στρεμμάτων ανάμεσα στον κήπο του παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός, ήταν η αγαπημένη περιοχή αναψυχής για τους κατοίκους μιας πόλης, όπου η έλλειψη πρασίνου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο, και να χαζέψετε τις φωτογραφίες ακούγοντας το σουξέ του Ζαππείου, που σας έχω βάλει στο τέλος.

Το όνομά του το οφείλει στον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, ο οποίος, με την προτροπή του Παναγιώτη Σούτσου, θεμελιωτή της Ελληνικής Ολυμπιακής ιδεολογίας – που «ζυμώθηκε» εκείνες τις εποχές, θέλησε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός Ολυμπιακού κτιρίου, όπου θα πραγματοποιούνταν παράλληλα πολιτιστικά δρώμενα και εκθέσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ: Έβαλε τη βάση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων https://bit.ly/2Ms5h5f

Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, Zappio Megaron, Athens

Πράγματι, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας (1896), έγιναν στις εγκαταστάσεις του Ζαππείου οι αγώνες ξιφασκίας, ενώ στην Μεσολυμπιάδα του 1906, το κτίριο χρησίμεψε σαν Ολυμπιακό χωριό. Επίσης στα υπόγεια του λειτούργησαν από το 1938 και για 38 χρόνια οι «ραδιοφωνικοί θάλαμοι» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Τόσο στην Belle Époque (1890-1910),
όσο και την περίοδο του Μεσοπολέμου (1910-1940), το Ζάππειο ήταν πάντα «γεμάτο». Το πρωί έβλεπες τις νταντάδες που έβγαζαν βόλτα τα παιδιά, πιο κεί οι υπερήλικες συνταξιούχοι με το κομπολόι στο χέρι και με συγκεκριμένη, πάντα, ρεζερβέ θέση στα παγκάκια, και ανέμεσα σε όλους αυτούς και οι ξέμπαρκοι. Οι συζητήσεις ατελείωτες… και πάντα για την πολιτική.

Μέσα σε όλο το χώρο του Ζαππείου υπήρχαν η «Όασις», η «Αίγλη», το «Περιστύλιον», το «Στάδιον» και τα «Πεύκα», που ήταν τα κέντρα που μάζευαν αριστοκράτες και αστούς όλες τις μέρες τις βδομάδας αλλά ιδιαίτερα τις Κυριακές. Η «Όαση» λειτουργούσε προς την μεριά της Λεωφόρου Αμαλίας, ενώ η γνωστή «Αίγλη» στην ακριβώς αντίθετη μεριά. Οι δύο αυτοί χώροι έδιναν καθημερινή μάχη, με ποια show θα μαζέψουν περισσότερο κόσμο… Στη μάχη αυτή ρίχτηκαν από το 1904 και οι κινηματογραφικές παραστάσεις. Κάποια στιγμή στο χώρο του Ζαππείου γινόταν το αδιαχώρητο.

Στο Ζάππειο γινόταν και μια άτυπη πασαρέλα, όπου με ιδιαίτερη χάρη οι νεαρές κυρίες επιδείκνυαν τις νέες «κολεξιόν» και γενικά ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορούσε στην πόλη. Γι’ αυτό δεν ήταν λίγες οι μοδίστρες, καπελούδες και άλλοι επαγγελματίες, που περνούσαν συστηματικά από το Ζάππειο για επαγγελματική ενημέρωση…

Επίσης ήταν ο χώρος που γινόταν καθημερινά το κόρτε ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι στρατιωτικοί με τις καλοσχεδιασμένες φανταχτερές στολές τους, είχαν τα πρωτεία. Ανάλογα με το βαθμό τους, διάλεγαν: οι αξιωματικοί τις Ατθίδες από τα καλά σπίτια, και τα φανταράκια τα «δουλικά», όπως δυστυχώς αποκαλούσαν τότε τις υπηρέτριες, τις μοδιστρούλες και τις καπελούδες. Όταν σουρούπωνε, στα απόμερα δρομάκια του πάρκου άρχιζαν στα παγκάκια οι ερωτικές «περιπτύξεις» των πιο ζωηρών και θαρραλέων ζευγαριών. Με το που άδειαζαν τα κέντρα, αργά μετά τα μεσάνυχτα, τα παγκάκια καταλαμβάνονταν από άστεγους και περιθωριακούς τύπους, ενώ οι νυχτοφύλακες δεν προλάβαιναν να πηγαινοέρχονται.

Για κάποια χρόνια στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, στο Ζάππειο και στις γύρω περιοχές γινόταν το πιο γνωστό gay outside cruising της Αθήνας.

1

1892 έγχρωμη γκραβούρα του Ζαππείου

Ζάππειο, Αθήνα, τέλος 19ου, 20ος αιώνας, Μέγαρο

1896 Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας: Στις εγκαταστάσεις του Ζαππείου οι αγώνες ξιφασκίας

Ζάππειο, Αθήνα, τέλος 19ου, 20ος αιώνας, Μέγαρο

Το Ζάππειο το 1900

5

Εδώ βρισκόμαστε στα 1910

2

Ζάππειο, Αθήνα, τέλος 19ου, 20ος αιώνας, Μέγαρο

Φωτογραφία από τον λόφο, με το Ζάππειο στο πρώτο πλάνο και την Ακρόπολη στο βάθος

7 Athens Zappeion Early 20th Cent.

10 Athens Zappeio Garden 1940

1940 μέρος του κήπου στο Ζάππειο

Ζάππειο, Αθήνα, τέλος 19ου, 20ος αιώνας, Μέγαρο

1950 όλο το υπέροχο κτίριο από ψηλά.

Ζάππειο, Αθήνα, τέλος 19ου, 20ος αιώνας, Μέγαρο

Ιστορικά κτίρια της Ελλάδας

Πολιτιστικός σύλλογος Παρνασσός https://bit.ly/2RcX1ZM

Την ξέρετε την βίλα Ζωγράφου; https://bit.ly/3wRIFgB

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr

Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT

Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU

Η Βίλα της Μαρίκας Κοτοπούλη https://bit.ly/2SXbMQL

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu

Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa

Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs

Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS

Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS

Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh

Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj

—————————————

Στο Ζάππειο μια μέρα…. τραγούδακι!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια μερα που περνούσα απο το Ζαππειο επι των ημερών των πρωην προδοτών, επαθα καταθλιψη μολις καταλαβα οτι ειχαν κόψει ολες τις νερατζιες που ηταν κατα μήκος της προσοψης του μεγάρου. δεν περιμενα βεβαια κατι καλυτερο απο εκεινους ουτε απο το κωλόσογο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.