Το Θέατρο Τέχνης σε νέα φάση

0
624
Θέατρο, Διαγόρας Χρονόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη, Θέατρο Τέχνης, νέα φάση,

2-(1)

Ο μαζεμένος κόσμος στην οδό Φρυνίχου της Πλάκας, ήταν πάρα πολύς. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, άνθρωποι του θεάτρου, δημοσιογράφοι, συνομιλούσαν σε πηγαδάκια είτε για τις καλοκαιρινές διακοπές ή για την κατάσταση που επικρατεί στις δουλειές τους. Λίγο αργότερα όλοι κάθισαν στην πλατεία ενώ στη σκηνή βρίσκονταν μερικές καρέκλες κι ένα μικρό γραφείο. Πίσω του κάθισε η γυναίκα που πήρε στα χέρια της την τύχη του Θεάτρου Τέχνης, η σκηνοθέτρια Μαριάννα Κάλμπαρη. Από ότι καταλάβατε ήταν η συνάντηση για την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος της νέας φάσης του Θεάτρου Τέχνης που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής (το θρυλικό «Υπόγειο») και 30 χρόνια ζωής η σκηνή της οδού Φρυνίχου.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη κάλεσε πρώτον στη σκηνή τον σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο, τον άνθρωπο που κράτησε το τιμόνι του Θεάτρου Τέχνης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της διαδρομής του. «Το παρέλαβα με 630.000 ευρώ χρέος. Το αφήνω με πλεόνασμα. Είναι 2–3 χρόνια που έψαχνα διάδοχο σχήμα. Ίσως μεγάλωσα, ίσως έγινα λίγο συντηρητικός», είπε ο ίδιος με την ταπεινότητα και την ευγένια που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρότασή μου για τη Μαριάννα Κάλμπαρη έγινε ομόφωνα αποδεκτή. «Αν την αφήσουμε ανεπηρέαστη, θα πάει το θέατρο μπροστά», ήταν ένα μέρος από τον πολύ σύντομο λόγο του. Ένα θερμό, συγκινημένο και πραγματικά παρατεταμένο χειροκρότημα ακολούθησε τις τελευταίες λέξεις της σύντομης ομιλίας του. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, εξαιρετικά συγκινημένος, έμεινε για λίγο όρθιος στη σκηνή και αποχώρησε προς το φουαγιέ σκουπίζοντας τα μάτια του.

Το μικρόφωνο πήρε αμέσως μετά η Μαριάννα Κάλμπαρη που αναφέρθηκε στο στοίχημα της νέας φάσης του Θεάτρου Τέχνης: Συνεργασίες συλλογικότητας και εξωστρέφειας. Και το πρώτο δείγμα γραφής φαινόταν να βαδίζει απολύτως σε αυτό τον δρόμο, της συλλογικότητας, της εξωστρέφειας, της συνάντησης με τις νέες δυνάμεις του θεάτρου, του τολμήματος να «πατήσουν» μια ακραιφνώς θεατρική σκηνή και άλλες εκφραστικές γλώσσες. Και την ίδια στιγμή τιμούν τη διαδρομή και την πορεία αυτού του ιστορικού θεάτρου με εκδηλώσεις (από 28 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου) και με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους πριν από πολλά χρόνια από τη Δραματική Σχολή και το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Ο Νίκος Μαστοράκης, η Άντζελα Μπρούσκου, ο Κώστας Καπελώνης, ο Δημήτρης Δεγαϊτης, η Μαρία Μαγκανάρη, οι Blitz, ο Γιάννος Περλέγκας και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες ηθοποιοί και σκηνοθέτες συμμετέχουν σε παραγωγές που θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Υπογείου ή στη Φρυνίχου που χωρίζεται σε τέσσερις κύκλους και το βασικό μότο είναι μια φράση του Καρόλου Κουν: «Να μένω έξω, στ’ ανοιχτά»

Θέατρο, Διαγόρας Χρονόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη, Θέατρο Τέχνης, νέα φάση,

Διαγόρας Χρονόπουλος- Μαριάννα Κάλμπαρη

Δείτε το video τρέιλερ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.