Το καλλιτεχνικό χωριό ζητάει κόσμο

0
919

καλλιτεχνικό-χωριό

Αν είσαι χειροτέχνης, δεν έχεις δουλειά και έχεις βαρεθεί τους πάντες και τα πάντα, υπάρχει μια υπέροχη προοπτική. Σχεδόν 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, κοντά στη Σούδα βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος. Οι κάτοικοι του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια εργαστήρια του χωριού.

Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους. Όλα αυτά στην αρχαιότητα και στην μυθολογία. Για να έρθουμε στο παρόν.

Τα τελευταία, 15 χρόνια, σε εκείνη την περιοχή, λειτουργεί ένα πρωτότυπο χωριό που αποτελείται μόνο από καλλιτέχνες χειροτέχνες που αναδεικνύουν την τέχνη τους παράγοντας και πουλώντας τα έργα τους. Και μην φανταστείτε κάποιο γραφικό πρωτόγονο χωριό. Είναι μοντέρνο με όλες τις ανέσεις. Το χωριό έχει 35 καταστήματα, και τα δέκα είναι ξενοίκιαστα. Οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με ζωή, παρουσιάζοντας την τέχνη τους και τα έργα τους.

Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή – κάθε εργαστήριο νοικιάζεται από 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή- αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη η φήμη τους εξαπλώνεται και τους ζητούν από παντού. Από ξενοδοχεία και γάμους, μέχρι και καταστήματα που ενδιαφέρονται να πάρουν έργα και να τα πωλούν. Επίσης να πούμε ότι οι επισκέπτες ολοένα και αυξάνονται γιατί εκτός από μια υπέροχη τοποθεσία μπορούν να πάρουν και μαθήματα κεραμικής και υφαντουργίας.

p5260575

assets_LARGE_t_420_54369046_type12128

assets_LARGE_t_420_54369047_type12713

assets_LARGE_t_420_54369049_type12128

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.