Το μέγαρο Νεγρεπόντη

Ήταν ένα από τα ωραιότερα και πολυτελέστερα κτίρια της Αθήνας. Είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα ως ιδιωτική κατοικία - που αργότερα έγινε γνωστή ως μέγαρο Νεγρεπόντη. Όταν χτιζόταν το Ανάκτορο Διαδόχου (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο), ήταν η κατοικία του Κωνσταντίνου Α’ και της Σοφίας.

2
4586

Ήταν ένα από τα ωραιότερα και πολυτελέστερα κτίρια της Αθήνας. Είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα ως ιδιωτική κατοικία – που αργότερα έγινε γνωστή ως μέγαρο Νεγρεπόντη. Όταν χτιζόταν το Ανάκτορο Διαδόχου (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο), ήταν η κατοικία του Κωνσταντίνου Α’ και της Σοφίας.

Το Μέγαρο Νεγρεπόντη βρισκόταν στην λεωφόρο Αμαλίας και Όθωνος, και ανεγέρθηκε γύρω στο 1880 (και όχι το 1886 όπως λένε κάποιες πηγές). Αργότερα προστέθηκε ένας επιπλέον όροφος, κι’ έτσι διαμορφώθηκε ως Μέγαρο Νεγρεπόντη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γάλλος Eugène Troump.

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

Το κατεδάφισαν το 1956

Μέγαρο Νεγρεπόντη: Η διεύθυνση αυτού του αριστουργήματος ήταν Λεωφόρος Αμαλίας 2-4 και Όθωνος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αρχική του μορφή αλλά το κτίριο επεκτάθηκε σε σχέδια του Eugène Troump μετά την αγορά του από τον Μιλτιάδη Nεγρεπόντη, ενώ προστέθηκε και επιπλέον όροφος. Χαρακτηριστική η ωραία τοξοστοιχία της πρόσοψης. Αρχικά ήταν η οικία του Ανδρέα (αγωνιστής του 1821 και πολιτικός) και της Λουκίας Λουριώτη. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου μετά τον γάμο του με τη Σοφία της Πρωσίας το 1889.

Αιτία κατεδάφισης, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές ήταν η αξιοποίηση του οικοπέδου. Κοινώς το ωραιότερο κτίριο της πλατείας Συντάγματος, κατεδαφίστηκε το 1956, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το Μέγαρο Νεγρεπόντη βρισκόταν απέναντι από τη Βουλή και στόλιζε κάποτε την αρχή της Αμαλίας, όταν η λεωφόρος αποτελούσε την επίσημη «βόλτα» των Αθηναίων, που περπατούσαν έχοντας στη μία πλευρά τον Βασιλικό Κήπο και στην άλλη πολυτελείς κατοικίες. Όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως κατοικία, στέγασε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έως το 1940.

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

Πίσω από το Μέγαρο Νεγρεπόντη, στο βάθος διακρίνεται ο λόφος της Ακρόπολης

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

Φωτογραφία του Μεγάρου Νεγρεπόντη σε όλο της το μεγαλείο

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

Το 1959 στη θέση του μεγάρου χτίστηκε πολυκατοικία, που ο μεταπολεμικός εκσυγχρονισμός την ονόμασε «αρχιτεκτονικόν αριστούργημα».

Ποιος ήταν ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης

Η οικογένεια Νεγρεπόντη είναι μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές αριστοκρατικές οικογένειες της Ελλάδας, που άκμασε ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα στα τέλη του 19ου αιώνα ως μέλος του λεγόμενου Χιώτικου δικτύου και συνεχίζει την σπουδαία πορεία και ιστορία της μέχρι σήμερα. Ήρθαν στη Σύρο πρόσφυγες αλλά πάμπλουτοι, μετά την Σφαγή της Χίου και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του εμπορίου και πολιτιστικού επιπέδου της.

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.grΟ Μιλτιάδης Νεγρεπόντης (1873 – 1951) ήταν Έλληνας πολιτικός και οικονομολόγος. Γεννήθηκε στη Μασσαλία και ήταν γιος του Μενελάου Νεγρεπόντη και της Ελένης Βαλλιάνου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λειψία. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 1913), στους οποίους διοργάνωσε τη στρατιωτική υπηρεσία αυτοκινήτων. Το 1914 διορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας μάλιστα ως υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης. Το ίδιο υπουργείο ανέλαβε και στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1917 – 1920). Το 1941 διετέλεσε για λίγους μήνες διοικών σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Απεβίωσε το 1951. Ήταν παντρεμένος με την Maria Luders και είχε αποκτήσει μια κόρη την Ελένη Νεγρεπόντη, γνωστή και ως Άλκης Θρύλος.

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

Η Ελένη Νεγρεπόντη (Άλκης Θρύλος) με τον σύζυγό της, ποιητή Κώστα Ουράνη

———————————————-

Κι’ άλλα άρθρα για την παλιά Αθήνα

Η παλιά Αθήνα/ Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ, που θα μείνει αξέχαστο: https://bit.ly/2zabWXG

Τα γκρέμισαν και διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS

Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ / Δείτε video πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj

Η παλιά Αθήνα https://bit.ly/2XEVfRx

HOTEL ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ: Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής https://bit.ly/3cYcjqz

Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας 100 χρόνια πριν: https://bit.ly/2WeBle2

Όλη η ιστορία της πλατείας Ομονοίας είναι εδώ… https://bit.ly/2yYvv9g

Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI

Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο https://bit.ly/2pzk0QF

Πόσα ξέρετε για το Μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2J4lJnS

Και τι δεν έχει δει αυτή η πλατεία! https://bit.ly/2A671vm

Ηρώδειο: Όλη η ιστορία του αρχαίου Ρωμαϊκού θεάτρου είναι εδώ: https://bit.ly/3cYLTp1

Το μέγαρο Νεγρεπόντη, MEGARO NEGREPONTE, SYNTAGMA SQUARE, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ, nikosonline.gr

————————————————————–

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ολα τα κτήρια ειναι καταπληκτικής αρχητεκτονικής Μεγάλο κριμα που κατεδαφίστηκαν για να κτιστούν άχαρες κατασκευές.
    Το 1958, 18 ετών, ήλθα για πρώτη φορά στην Αθήνα και έμεινα έκθανβος απο το κάλος εκείνων των κτηριων Το 1991 παρά τις αντηρήσεις της συζύγου μου αγορασαμε ένα κτήριο κατασκευής 1912. στην οδό Μακεδονίας 30-32. Δεν ήταν εντελώς εγκατελημένω. Η ιδιοκτήτρια μας είπε οτι κάποτε εμεινε εκεί ο Σουρής Δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω. Το αγοράσαμε με την προοπτική να το μετατρέψουμε σε πανσιόν μικρών διαρισμάτων ώστε να έχουμε ενα έσοδο μετα τη συνταξιοδότησή μας. Στο σεισμό του 2000?? έπαθε αρκετές βλάβες και πήραμε δάνειο και το αποκαταστήσαμε πλήρως. Το 2004 άρχισε να δέχεται κόσμο από Αμερική και Ευρώπη και μέχρι το 2010 ήταν σχέδόν πάντοτε πλήρες.
    Μετά όμως η περιοχή πλημύρησε απο πακιστανούς μετανάστες με αποτέλεμα να μην υπάρχει πλεον ενδιαφέρον και απο τότε δυστυχώς μένει κενό. Μπλέξαμε και με την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων διοτι προσθέσανε ενα πατάρι στον υπερυψωμένο όροφο τον οποίο δεν εγκρίνουν αν και ειναι διατηρητέο μονο στην πρόσοψη. Ετσι μπλέξαμε και δεν ξέπουμε πλέον τι μελει γενέσθαι.

  2. Αγαπητέ Γιώργο σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτήν την ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας. Μια ακόμα απόδειξη της Ελληνικής “παράνοιας” και γραφειοκρατίας. Μια ακόμη απόδειξη της στενοκεφαλιάς που χαρακτηρίζει τους αρμόδιους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.