Το μίζερο μουσείο των 2.500.000 ευρώ.

Μας κοροϊδεύουν; Γι' αυτό το αίσχος "έφαγαν" τόσα λεφτά; Το κτήριο χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω. Το ανακαίνισαν λέει, ξόδεψαν 2.500.000 ευρώ, έκαναν τα εγκαίνια και είναι χαρούμενοι. Παπάδες και τοπικοί άρχοντες ήταν όλοι εκεί!

2
1218

Μας κοροϊδεύουν; Γι’ αυτό το αίσχος “έφαγαν” τόσα λεφτά; Το κτήριο χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω. Το ανακαίνισαν λέει, ξόδεψαν 2.500.000 ευρώ, έκαναν τα εγκαίνια και είναι χαρούμενοι. Παπάδες και τοπικοί άρχοντες ήταν όλοι εκεί! 

Το δημοσίευμα έλεγε κάτι για: «… σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για το νησί αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, υπερσύγχρονο, παραδίδεται και πάλι στο κοινό, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του», και εγώ που λατρεύω να βλέπω αρχαιολογικά ευρήματα και έργα τέχνης έψαξα να βρω φωτογραφίες να το θαυμάσω.

Μουσείο, Κως,

Κι’ αυτό που αντίκρισα με απογοήτευσε πλήρως. Είδα μια άνευ προηγούμενου μιζέρια και ένα παλιακό στήσιμο, σαν να έβλεπα μουσείο στην δεκαετία του ’70. Όλα τα μουσεία του κόσμου εκσυγχρονίζονται, αποκτούν νέα αισθητική, στήνουν πολύ διαφορετικά τα εκθέματα τους, για να γίνουν όσο τον δυνατόν πιο ελκυστικά για το κοινό.

Στην Κω, δεν ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος, αλλά μάλλον δεν έχει πάει σε μουσεία του εξωτερικού να δει τι γίνεται. Τα δημοσιεύματα δεν μας λένε ποιος είναι ο διευθυντής, ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί που δημιούργησαν την ανακαίνιση. Αντίθετα, με φαρδιά πλατιά γράμματα μας λένε ποιος έκανε τον αγιασμό στα εγκαίνια, ποιοι πολιτικοί και περιφερειάρχες μίλησαν και όλα τα γνωστά κουλά. (Μέχρι και η συννυφάδα του περιφερειάρχη σου λέει ήταν!) 

Γράφουν ότι έχει άνετες προθήκες για τα εκθέματα και ευρύχωρους διαδρόμους ανάμεσα στα γλυπτά, λένε και διάφορα άλλα που τους έδωσαν γραμμένα σε δελτίο τύπου, και όλα ωραία και καλά: «Το νέο μουσείο βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού». Αυτός ο διάλογος (!!!) που τον έμαθαν και τον χρησιμοποιούν αυτόν τον διάλογο….. με τρελαίνει. Που τον είδες τον διάλογο κύριε; Εγώ βλέπω ανέμπνευστα παρατεταγμένα διάφορα κατεστραμμένα αγάλματα- και κακοφωτισμένα με φτηνιάρικα σποτάκια οροφής, πάνω σε πατώματα με μωσαϊκό της συμφοράς.

Μουσείο, Κως

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα. (αυτή η σωλήνα στον τοίχο δεξιά, είναι εύρημα κι’ αυτή;)

Μουσείο, Κως

Μμμμ. Αυτή η αίθουσα με το αίθριο και το ψηφιδωτό στο πάτωμα κάτι λέει….

Μουσείο, Κως

Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς, από τον Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Δεν μασάμε με τους φωτισμούς τύπου Club Tropicana. Μουσείο είπαμε να φωταγωγήσετε όχι ντισκοτέκ.

Μουσείο, Κως

Τίποτα δεν μου αρέσει. Ούτε ο φωτισμός, ούτε οι κεραίες αριστερά, ούτε το τραπεζάκι με το καλιαρντό τραπεζομάντηλο, ούτε που δεξιά- στην είσοδο το έχουν κάνει αποθήκη…. τίποτα!

Μουσείο, Κως

Και λένε ότι έβγαλαν εκατοντάδες ευρήματα που ήταν στα υπόγεια. Εμένα σαν άδειο μου μοιάζει (προσέξτε το καλώδιο κάτω δεξιά)

Μουσείο, Κως

Ούτε φωτογραφίες δεν ξέρουν να βγάζουν. Πήγαινε πιο δεξιά ή πιο αριστερά ρε κύριε να δούμε και το άλλο άγαλμα απέναντι!

Μουσείο, Κως

Πέντε χρόνια τους πήρε να φτιάξουν αυτό που βλέπετε. Μάλλον για να δικαιολογήσουν τα 2.500.000 ευρώ που σπαταλήθηκαν.

Μουσείο, Κως

Εδώ κοίτα χάλι. Σας μοιάζει αυτό με ανακαινισμένο μουσείο εν έτη 2016; 

————————————

Μουσεία, nikosonline.gr

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

Μουσείο, Κως

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Μουσείο, Κως

2 COMMENTS

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα όμως! Σε ότι αφορά την αίθουσα με το αίθριο και το ψηφιδωτό, αν δεν υπάρχει έτσι όπως είναι από την εποχή των Ιταλών είναι σίγουρα εμπνευσμένη από εκείνους (που δυστυχώς, ευτυχώς που πέρασαν από τα Δωδεκάνησα). Αυτό που επίσης δεν αντέχω καθόλου όμως είναι το μωσαϊκό (το σύγχρονο?) στο πάτωμα που μου θυμίζει μαγέρεικο άλλων εποχών όπως και το ατυχές γαλαζωπό (??) του τοίχου…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.