Λέγεται Μεγανήσι γιατί είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας. Ναι, είναι αυτό που είναι πολύ κοντά στον Σκορπιό και μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Έχει έκταση 22,356 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.500 κατοίκους περίπου.
Περίεργη περίπτωση νησιού. Πολλοί νομίζουν ότι είναι ένα απλό νησάκι του Ιονίου – αλλά για έναν περίεργο λόγο το Μεγανήσι προσελκύει και πολύ high class επισκέπτες. Απ’ την μια βλέπεις απλό κόσμο να απολαμβάνει τις διακοπές του, κι’ απ’ την άλλη διάσημους, πρίγκιπες και ζάμπλουτους που νοικιάζουν πολυτελείς βίλες στο νησί ή αράζουν με τα κότερα τους στην μαρίνα.
Για να φτάσεις στο Μεγανήσι, πρέπει να πας στην Λευκάδα, να κατέβεις στο Νυδρί και από εκεί να πάρεις το ferry boat. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια που φτάνουν στο λιμάνι του Σπαρτοχωρίου, που λέγεται Σπήλια (porto Spilia) και η διάρκεια της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 25 λεπτά.
Διακοπές στο Μεγανήσι
Μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο σε ομορφιά, το Μεγανήσι είναι ένας καταπράσινος παράδεισος στο Ιόνιο με παρθένες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, δεκάδες όρμους και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές. Όσοι το έχουν επισκεφθεί, το έχουν ερωτευτεί και εξ’ αιτίας αυτών των κάποιων, κάνω το σημερινό αφιέρωμα – γιατί με έχουν πρήξει. Ευκαιρία και για μένα να μάθω πράγματα, γιατί μια φορά έχω πάει, κι’ αυτή βραδάκι για φαγητό. Δεν το έχω γυρίσει το νησί. Δεν το ξέρω.
Το Μεγανήσι λοιπόν, λένε ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρές και ποιοτικές διακοπές που συνδυάζουν την παράδοση με την κοσμοπολίτικη αύρα. Η οπτική πανδαισία του μπλε και του πράσινου, τα παραδοσιακά χωριά, τα λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες και οι φανταστικές παραλίες αρκούν για να σας κάνουν να φύγετε από εκεί ευτυχισμένοι. Είναι όπως είπαμε το μεγαλύτερο από τα μικρά νησάκια των Πριγκηπονήσων που απαρτίζονται από τη Μαδουρή, τη Θηλιά, τον Κυθρό, την Σπάρτη, το Σκορπίδι και φυσικά τον θρυλικό Σκορπιό.
Μια βόλτα στα χωριά
Το Σπαρτοχώρι με τα δαιδαλώδη σοκάκια, στέκεται στη κορυφή του λόφου (φωτο επάνω). Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που σε αιχμαλωτίζει με την πρώτη ματιά. Το χωριό διαθέτει και μια πλατεία, πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα και στις ακτές, με πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας. Το λιμανάκι του είναι τα Σπήλια.
H πλατεία στο Σπαρτοχώρι, πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα
Το Βαθύ, ένα πραγματικό ψαροχώρι, μέσα σε ένα προστατευμένο κόλπο. Αποτελεί προσφιλές αγκυροβόλιο, καθώς εδώ καταφθάνουν για να επιδιορθώσουν τα δίχτυα τους κάθε λογής ψαροκάικα ή να ελλιμενιστούν σκάφη αναψυχής που το καλοκαίρι δένουν κατά δεκάδες στη σύγχρονη μαρίνα. Όλοι οι σκαφάτοι έχουν να λένε για την μαρίνα στο Βαθύ, αλλά και ο απλός κόσμος έχει να λέει για τα ταβερνάκια που μοσχομυρίζουν ούζο και θαλασσινό μεζέ. Τέλος, το Κατωμέρι, η έδρα του νησιού, είναι ένας γραφικός οικισμός με παλιά πέτρινα σπίτια και μικρά μαγαζιά που αξίζει να πάτε και να πάρετε μικρά αναμνηστικά ή δωράκια.
Το λιμάνι στο Βαθύ με τα σκάφη και τις ψαροταβέρνες είναι ιδανικό για περιπάτους. Εδώ το βλέπουμε την ώρα που ξημερώνει…
Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά
Οι παραλίες του νησιού διαθέτουν κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση με δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τις ψάθες και τις ομπρέλες σας. Εάν πάλι σας αρέσει το μυστήριο που κρύβουν οι θαλάσσιες σπηλιές, μπορείτε να επισκεφθείτε τις τρεις σπηλιές που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού: του Παπανικολή, του Γιοβάνη και του Δαίμονα. Πρέπει επίσης να πω ότι αρκετές παραλίες είναι με βότσαλα κι άλλες με ψιλό χαλικάκι. Στα βόρεια η παραλία Αμμόγλωσσα, απέναντι από το νησάκι Θηλιά, υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης! Ο βυθός έχει σχετικά λεπτό χαλίκι ενώ υπάρχει και καντίνα. Το Πασουμάκι στην αρχή του σχηματισμού των φιόρδ, είναι μία από τις εναλλακτικές. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κολπίσκο με ήρεμα νερά και φυσική ομορφιά. Μισό λεπτό, να σας εξηγήσω πως το Μεγανήσι είναι ένα νησί που κατεξοχήν προσφέρεται για εξερεύνηση με σκαφάκι. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τους φυσικούς σχηματισμούς του νησιού (φιόρδ), να δείτε απομονωμένες παραλίες και κολπίσκους με ιδιόκτητες προβλήτες κάτω από πολυτελείς βίλες και τελικά να προσεγγίσετε φανταστικές ακτές απλά για μια βουτιά στα νερά τους! Συνεχίζουμε. Στην νότια πλευρά του νησιού υπάρχουν δύο γνωστές παραλίες: το Λιμονάρι (με μεγάλες πέτρες και κεχριμπαρένια νερά) και η Ελιά (η παραλία του οικισμού Κατωμέρι με σχετικά μικρό χαλικάκι). Στην ανατολική πλευρά, βρίσκεται ίσως η πιο γνωστή και πιο οργανωμένη παραλία, το Φανάρι. Είναι ίσως η παραλία με το πιο λεπτό χαλικάκι και πραγματικά μοιάζει με πισίνα! Δυο beach bars απλώνονται στην συγκεκριμένη ακρογιαλιά, υπάρχει χώρος για προσωπική ομπρέλα καθώς και φυσική σκιά.
Τι θα φάμε;
Καφενεδάκια, εστιατόρια και ταβέρνες όλα είναι υπέροχα στο νησί. Ακόμα και κάποια beach bar για ένα early drink (στο Agrios beach bar για παράδειγμα), είναι πανέμορφα. Επειδή όμως ήρθε η ώρα του φαγητού έχω να σας πω ότι: Η “Taverna Lakis” βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικά πλακόστρωτα στο Σπαρτοχώρι και λειτουργεί μεσημέρι- βράδυ. Το «Σουβλάκι ΤΣΟΒΟΛΑΣ», αν έχετε όρεξη για ψητά της ώρας, είναι μια θαυμάσια ιδέα. Σε μια αυλή με πολύχρωμες καρεκλίτσες, λένε πως έχει το καλύτερο σουβλάκι του νησιού! Στο Κατωμέρι κάντε βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του, πιείτε καφέ στην Pezoula ή φάτε στην ταβέρνα του χωριού που λέγεται Toboles. Στο Βαθύ, που είναι ο τρίτος και ίσως ο οικισμός με τον περισσότερο κόσμο, κάντε βόλτα μπροστά από τα παραλιακά μαγαζιά (πεζοδρομείται από το απόγευμα) και διαλέξτε ανάμεσα σε αρκετές εναλλακτικές. Η Ψαροταβέρνα Ερρίκος, έχει ποιοτικά θαλασσινά και πολύ προσεγμένο φαγητό. Το Artisti della pasta, με Ιταλικά πιάτα – μια αστακομακαρονάδα να σου τρέχουν τα σάλια – και καλό κρασί, με εξαιρετικό service και όλα αυτά δίπλα στη θάλασσα. Το Mika’s επίσης, είναι ένα ονειρικό μαγαζάκι πάνω στην πλατεία. Όταν έρθει η στιγμή για ποτάκι υπάρχει το “Boom Boom” που αποτελεί το σύμβολο της νυχτερινής ζωής του Μεγανησίου από το 1996. Καλή μουσική, προσεγμένα cocktails και όμορφο περιβάλλον. Το καλύτερο μπαράκι του νησιού! Μια άλλη όμορφη επιλογή στο Βαθύ είναι και το «Petrino».
Το Σπήλαιο του Παπανικολή οφείλει την ονομασία του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο, μια και απ’ ότι λένε οι ντόπιοι, κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου σ’ αυτήν την θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου είχε τη μυστική του βάση το υποβρύχιο Παπανικολής. Έχει μήκος 120 μ. και πλάτος 60 μ., ενώ στο βάθος δημιουργείται μια μικρή αμμουδιά.
Οι παραλίες του νησιού έχουν υπέροχα, πεντακάθαρα νερά
Μια και βρεθήκαμε στο Ιόνιο, σας έχω κι’ άλλα – εκεί γύρω
ΕΠΤΑΝΗΣΑ/ ΙΟΝΙΟ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ στην Κεφαλονιά https://bit.ly/3g5kt4h
Φωτορεπορτάζ από την Κεφαλονιά https://bit.ly/3siGxxt
Μια άλλη ΖΑΚΥΝΘΟΣ: https://bit.ly/3r2x5NZ
ΙΘΑΚΗ: Το ωραιότερο χωριό του νησιού https://bit.ly/2RYl4LQ
Ένα καλοκαίρι στο Ιόνιο https://bit.ly/3Ao7weo
ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Όλη η ιστορία του https://bit.ly/2V5xzac
Η νέα διαμόρφωση του Σκορπιού: https://bit.ly/2QknwLY
ΠΑΞΟΙ: 20 ημέρες διακοπές https://bit.ly/3ydVbaU
Απέναντι από τους Παξούς: https://bit.ly/3xfVzpg
Αυτό τελικά είναι το νησί της Αφροδίτης; https://bit.ly/3wB5kO7
Όταν η μεγάλη Βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε για 20 προορισμούς στην Ελλάδα που είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό, πρότεινε το Μεγανήσι και έκανε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για έναν ξενώνα στο Σπαρτοχώρι, που ονομάζεται το ‘’Σπίτι του δασκάλου’’ (φωτο επάνω). Ριζικά ανακαινισμένο, με πισίνα πεντακάθαρο και φωτεινό. Ένα αρχοντικό του 1850 που αναπαλαιώθηκε με σύγχρονη αισθητική. Παλιά ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής καθώς εκεί φιλοξενούνταν όλοι οι αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου που επισκέπτονταν το νησί.
Η μαρίνα στο Βαθύ, το πρωί και το σούρουπο (κάτω)
————————————————–