Το μοναδικό αρχαίο που έχει διασωθεί στον Πειραιά.

Αν θέλετε την γνώμη μου, πρέπει όλο το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το μνημείο - μαζί με το Μουσείο και την υπαίθρια γλυπτοθήκη –να μετατραπεί σ’ ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αρκεί βέβαια να πεζοδρομηθούν και οι γύρω δρόμοι και να φτιαχτούν οι γύρω πολυκατοικίες.

0
1419

Αν θέλετε την γνώμη μου, πρέπει όλο το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το μνημείο – μαζί με το Μουσείο και την υπαίθρια γλυπτοθήκη –να μετατραπεί σ’ ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αρκεί βέβαια να πεζοδρομηθούν οι γύρω δρόμοι και να φτιαχτούν οι πολυκατοικίες.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ,

Όταν διάβασα ότι πάνω στο αρχαίο θέατρο θα βάλουν τις κερκίδες ενός καινούργιου κόντεψα να πάθω συγκοπή. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όμως το έκρινε κατάλληλο, κι’ έτσι ξεκινούν τα έργα ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας – Έργο του 3ου π.Χ. αιώνα.

Και θα γίνει μια νέα κατασκευή πάνω στο αρχαίο θέατρο; Έτσι αποφασίστηκε. Οι προτάσεις των μελετητών για την τοποθέτηση μιας μεταλλικής συναρμολογούμενης κατασκευής στο κοίλο του θεάτρου, που θα ακουμπάει σε σημεία εκτός των αρχαίων λαξεύσεων, κρίθηκαν κατάλληλες. Αρχικά είχαν προτείνει μεγαλύτερο μέγεθος (800 θέσεις), αλλά το ΚΑΣ μείωσε την κατασκευή (600 θέσεις), η οποία θα έχει ξύλο στο πάνω μέρος στο χρώμα του φυσικού βράχου και θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Έτσι, το μνημείο, σε συνδυασμό με μια μικρή συντήρηση θα αποκτήσει μέρος της αρχικής μορφής του και θα μπορεί να αναγνωρίζεται, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς πολλοί περνούν το μνημείο ως τον προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Είναι το μοναδικό αρχαίο δημόσιο κτίριο που έχει διασωθεί στον Πειραιά και όταν ετοιμαστεί θα χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και σοβαρής μουσικής.

Ο Δήμος Πειραιά, που απ’ ότι φαίνεται έχει βαλθεί να σουλουπώσει το πρώτο λιμάνι της χώρας, θέλει πολύ να αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον του αρχαίου θεάτρου, γιατί πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού Μουσείου και θα εντάξει το αρχαίο θέατρο της Ζέας στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Έτσι ο κ. Μόραλης με τη σειρά του σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση στην περιοχή. 

theatro-zeas, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ,

Το αρχαίο θέατρο Ζέας βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στον περίβολο του Μουσείου Πειραιά και σε πολυκατοικίες. Είναι ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουν όλη την περιοχή, με πεζοδρομήσεις, με αναπαλαιώσεις και με σουλούπωμα των κακόγουστων πολυκατοικιών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ,

Κι’ άλλα άρθρα για τον Πειραιά

Το τραμ του Πειραιά https://bit.ly/3eyBe5t

Μια βόλτα στον Πειραιά https://bit.ly/3bgKzwY

Πινακοθήκη: Στολίδι για τον Πειραιά https://bit.ly/2Kcs00K

Ο Πειραιάς παίρνει τα πάνω του https://bit.ly/3eFwlI6

Το Φάληρο αλλάζει https://bit.ly/34VrSg1

Το παλιό εργοστάσιο του Παπαστράτου https://bit.ly/3aosUlP

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο https://bit.ly/2VBELaG

peiraia_arxaiologikos_xoros, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.