Το νησί φαινόμενο

Επιστήμονες και media απ’ όλο τον πλανήτη επισκέπτονται το νησί μη τυχόν και καταλάβουν τι συμβαίνει. Γιατί σ’ αυτό το νησί οι άνθρωποι ξεχνούν να… πεθάνουν;

3
2765

Επιστήμονες και media απ’ όλο τον πλανήτη επισκέπτονται το νησί μη τυχόν και καταλάβουν τι συμβαίνει. Τι συμβαίνει και σ’ αυτό το νησί οι άνθρωποι ξεχνούν να… πεθάνουν;

Ψάχνοντας κάτι στην διαδικτυακή έκδοση των New York Times, βρήκα ένα παλιότερο άρθρο σχετικό με την μακροζωία στην Ικαρία, και θυμήθηκα επίσης ότι πριν κάποια χρόνια είχαν έρθει από το Discovery channel να κάνουν επιστημονικό ρεπορτάζ. Το ίδιο είχε γίνει και στο National Geographic. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες Ικαριωτών που σύμφωνα και με τον τίτλο “ξεχνούν να πεθάνουν”.

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

Ο αρθρογράφος λέει πως οι Ικαριώτες δεν φορούν ρολόγια, δεν αγχώνονται, εμπιστεύονται τα βότανα που τους χαρίζει το βουνό και όταν ρωτούνται πώς το καταφέρνουν, συνήθως απαντούν ότι μάλλον είναι ο καθαρός αέρας και το κρασί. Ο δημοσιογράφος αρχικά ασχολείται με την ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη ο οποίος το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά. Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.

Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στους προγόνους του. Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό ασβεστωμένο σπίτι σε ένα κτήμα δύο στρεμμάτων με αμπελώνες κοντά στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Τους επόμενους μήνες, κάτι παράξενο συνέβη. Άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Μια μέρα, κατάφερε ακόμα και να φυτέψει μερικά λαχανικά στον κήπο. Ο καιρός περνούσε και ο κύριος Σταμάτης δεν πέθαινε. Η υγεία του διαρκώς βελτιωνόταν. Δεν έκανε ποτέ του χημειοθεραπεία, δεν αναζήτησε κανενός είδους θεραπεία. Το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Ικαρία. (Τελικά πέθανε το 2013 σε ηλικία 102 ετών).

Οι κάτοικοι της Ικαρίας κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

Εκτός από τις ιδιαιτερότητεςαπό γενετικής απόψεως- του πληθυσμού, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού αυτού νησιού, οι οποίοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο, η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.

Αυτό που διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι.

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

Η Ικαρία βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και έχει λιμάνι και πρωτεύουσα τον Άγιο Κήρυκο, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, ενώ το δεύτερο λιμάνι είναι ο Εύβδηλος στη βόρεια ακτή. Το όνομά της, το πήρε από τον γιο του Δαίδαλου, τον Ίκαρο, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού.

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περίφημο πανηγύρι της Λαγκαδάς στην Ικαρία https://bit.ly/3vdauj6

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

 Άρθρα και για άλλα υπέροχα νησιά μας

Που είναι αυτά τα νησάκια; https://bit.ly/3ynhSdw

Αυτή η παραλία λέγεται Σαλιάρα https://bit.ly/3fzJWlx

Μια ανάσα από την Τουρκία https://bit.ly/2QxlGYJ

Ένα παραθαλάσσιο κουκλίστικο χωριό… https://bit.ly/3bDISM1

Ο φάρος της Σαπιέντζας https://bit.ly/3bCPxWN

Το ωραιότερο χωριό της Ιθάκης: https://bit.ly/2RYl4LQ

Μια βραχονησίδα με εξωτικές παραλίες https://bit.ly/3tE8qyM

Πάμε για τρέλες… στα Λιχαδονήσια: https://bit.ly/3tOyqI6

Στο Νο 1 η Αλόννησος https://bit.ly/3o5IhI7

Από πού πήραν το όνομα τους τα Ελληνικά νησιά; https://bit.ly/2hQHbBv

Θαλάσσιες σπηλιές στην Ελλάδα https://bit.ly/3f1Kn7F

Η ωραιότερη μικρή πλατεία της Ελλάδας: https://bit.ly/2EtM2yR

Ανακαλύψτε την Τήνο: https://bit.ly/2qgsrgd

Ικαρία, Ikaria Greek Island, Το νησί φαινόμενο, makrozoia, μακροζωϊα, nikosonline.gr

3 COMMENTS

  1. Αν είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, τότε να μετακομίσουμε στην Ικαρία… (χα χα χα)

  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ…..
    ΕΧΩ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ……
    ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ???
    ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΛΥΣΗ.
    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.