Το νησί φαινόμενο

3
770

 

ΙΚΑΡΙΑ

Επιστήμονες και media απ’ όλο τον πλανήτη επισκέπτονται το νησί μη τυχόν και καταλάβουν τι συμβαίνει. Γιατί σ’ αυτό το νησί οι άνθρωποι ξεχνούν να… πεθάνουν;

Ψάχνοντας κάτι στην διαδικτυακή έκδοση των New York Times, βρήκα ένα παλιότερο άρθρο σχετικό με την μακροζωία στην Ικαρία, και θυμήθηκα επίσης ότι πριν κάποια χρόνια είχαν έρθει από το Discovery channel να κάνουν επιστημονικό ρεπορτάζ. Το ίδιο είχε γίνει και στο National Geographic. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες Ικαριωτών που σύμφωνα και με τον τίτλο “ξεχνούν να πεθάνουν”.

Ο αρθρογράφος λέει πως οι Ικαριώτες δεν φορούν ρολόγια, δεν αγχώνονται, εμπιστεύονται τα βότανα που τους χαρίζει το βουνό και όταν ρωτούνται πώς το καταφέρνουν, συνήθως απαντούν ότι μάλλον είναι ο καθαρός αέρας και το κρασί. Ο δημοσιογράφος αρχικά ασχολείται με την ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη ο οποίος το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά. Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.

Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στους προγόνους του. Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό ασβεστωμένο σπίτι σε ένα κτήμα δύο στρεμμάτων με αμπελώνες κοντά στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Τους επόμενους μήνες, κάτι παράξενο συνέβη. Άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Μια μέρα, κατάφερε ακόμα και να φυτέψει μερικά λαχανικά στον κήπο. Ο καιρός περνούσε και ο κύριος Σταμάτης δεν πέθαινε. Η υγεία του διαρκώς βελτιωνόταν. Σήμερα στα 102 χρόνια ζει χωρίς καρκίνο. Δεν έκανε ποτέ του χημειοθεραπεία, δεν αναζήτησε κανενός είδους θεραπεία. Το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Ικαρία.

Οι κάτοικοι της Ικαρίας κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας

Ikaria4-popup

Εκτός από τις ιδιαιτερότητεςαπό γενετικής απόψεως- του πληθυσμού, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού αυτού νησιού, οι οποίοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο, η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.

Αυτό που διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι.

images_stories_products_50a0fe16939ba_picture_641

683167a6d29249687e698f926cc8602f_XL

ikaria6 nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

Ikaria

mapbig

3 COMMENTS

  1. Αν είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, τότε να μετακομίσουμε στην Ικαρία… (χα χα χα)

  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ…..
    ΕΧΩ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ……
    ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ???
    ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΛΥΣΗ.
    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.