Ένα μεσογειακό τοπίο, γεμάτο γνώριμες μυρωδιές και χρώματα μέσα στο τσιμέντο. Ένας πράσινος λόφος, που στην κορυφή του θα προσφέρει μια εκπληκτική θέα στον Φαληρικό Όρμο. Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στην Καλλιθέα αρχίζει πλέον να παίρνει την τελική του μορφή, διεκδικώντας την ίδια προσοχή με τα έργα του Renzo Piano, δηλαδή τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 170 στρεμμάτων – λίγο μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο- καλύπτοντας το 85% του οικοπέδου στο οποίο ανεγείρεται το κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού. Η διαμόρφωση ξεκινάει από το επίπεδο του φυσικού εδάφους και καταλήγει σε ύψος 16 μέτρων στην πλευρά της παραλιακής λεωφόρου, «ανεβαίνοντας» στις στέγες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και του κτιρίου που θα είναι το παρκινγκ.
Η Έλλη Παγκάλου, αρχιτέκτων κήπων και επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του πάρκου λέει ότι οι δρόμοι της γειτονιάς «προεκτείνονται» μέσα στο πάρκο με τη μορφή μονοπατιών. Η γραμμική χάραξη του αστικού ιστού χαλαρώνει όσο ο επισκέπτης μπαίνει στο εσωτερικό του πάρκου και ανηφορίζει προς τις δύο πλευρές του λόφου.
Μέσα στο πάρκο, υπάρχουν επιμέρους ενότητες. Στην ανατολική πλευρά αναπτύσσεται ο μεσογειακός κήπος. Στο δυτικό άκρο βρίσκεται ένας λαβύρινθος που σχηματίζεται στο έδαφος με χτυπητούς κυβόλιθους. Στο κέντρο του πάρκου, το αποκαλούμενο «μεγάλο γρασίδι», ένα ξέφωτο 4,5 στρεμμάτων που προσφέρεται για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές. Στο βορειοδυτικό άκρο θα βρίσκεται ένα υπαίθριο σιντριβάνι με πίδακες νερού στο έδαφος, το καφέ του πάρκου, ένας λαχανόκηπος και τρεις παιδικές χαρές, η καθεμία για διαφορετική ηλικία. Στη δυτική πλευρά θα δημιουργηθεί ένας χώρος με έμφαση στην άθληση. Στην αντίθετη πλευρά, ένας χώρος με υπαίθρια μουσικά παιχνίδια για παιδιά, μια αναφορά στη Λυρική. Σε όλο το πάρκο θα υπάρχουν κινητά έπιπλα, χρωματιστές καρέκλες από αλουμίνιο τις οποίες θα μπορείς να μετακινείς. Έτσι το πάρκο θα αποκτήσει μια εποχικότητα στη χρήση του. Δηλαδή αλλού θα κάθεσαι στις Αλκυονίδες ημέρες του Ιανουαρίου και αλλού το καλοκαίρι. Τα κύρια μονοπάτια θα είναι από «πατημένο χώμα», ώστε να απορροφιέται το νερό της βροχής και ταυτόχρονα να δίνεται η αίσθηση ότι περπατάς σε φυσικό περιβάλλον.
Όαση με 1.200 δέντρα και 350.000 θάμνους
Οι φυτεύσεις στο πάρκο ξεκίνησαν τον Μάιο του 2014. Συνολικά Θα φυτευτούν 1.200 δέντρα και 350.000 θάμνοι που προέρχονται από την ελληνική χλωρίδα. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φυτεύσεις θάμνων όπως επίσης έχουν φυτευτεί τα περισσότερα δέντρα στον λόφο: Ελιές, χαρουπιές, κουμαριές και αμυγδαλιές. Απομένουν οι κουκουναριές και τα κυπαρίσσια.
Αναλυτικό άρθρο για όλο το έργο σας έχω εδώ. Πατήστε τον σύνδεσμο
http://www.nikosonline.gr/?p=3019
———————-
Ένα Blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες
Ακολουθήστε το nikosonline.gr
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/