Το Πάσχα είναι Εβραϊκή γιορτή;

Πριν αρχίσετε να βρίζετε και να διαφωνείτε, διαβάστε. Εγώ πάντως όταν μικρός είχα ρωτήσει τον καθηγητή των θρησκευτικών μας, αν το Πάσχα (με επιτάφιο, σταυρωμένο και αρνί στην σούβλα) είναι κάτι σαν ειδωλολατρική γιορτή μου είχε ρίξει 3 μέρες αποβολή!

1
4455

Πριν αρχίσετε να βρίζετε και να διαφωνείτε, διαβάστε. Εγώ πάντως όταν μικρός είχα ρωτήσει τον καθηγητή των θρησκευτικών μας, αν το Πάσχα (με επιτάφιο, σταυρωμένο, αρνί στην σούβλα κλπ.) είναι κάτι σαν ειδωλολατρική γιορτή, μου είχε ρίξει 3 μέρες αποβολή!

Πάσχα λοιπόν αγαπητοί μου ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού που καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με το θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το Αραμαϊκό πασ’ά και το Εβραϊκό πέσαχ. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου από τους Ασσυρίους (πασαχού/πραύνω) ή τους Αιγύπτιους (πασ’/ανάμνηση ή πεσάχ/πλήγμα). Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα σε Χαχαανιτικές γιορτές που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Άλλοι μελετητές θεωρούν ότι η ρίζα του Πάσχα βρίσκεται σε γιορτές και ιεροτελεστίες της άνοιξης της προ-ισραηλιτικής εποχής με την έννοια των ποιμένων που υποβάλλουν αίτημα στο θεό για την προστασία του κοπαδιού τους, αλλά αυτές οι υποθέσεις δεν θεωρούνται επαρκώς τεκμηριωμένες.

ΠΑΣΧΑ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΓΙΟΡΤΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ,

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το πέσαχ με το ρήμα πασάχ πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία. Το Πάσχα, είναι η προσπέραση του Αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.

Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, το Πάσχα αποτελούσε ανάμνηση της εξόδου από την δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης. Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία). Το αναμνηστικό γεύμα του Ιουδαίκού Πάσχα, το οποίο περιλαμβάνει άζυμο ψωμί και κρασί, ονομάζεται Σεντέρ.

Και κατόπιν έρχεται το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Η εορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, λόγω της σπουδαιότητάς της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοστή) όσο και 50 ημέρες μετά (Πεντηκοστή).

ΠΑΣΧΑ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΓΙΟΡΤΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ,

Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό την μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις.

Και μην ξεχνάτε ότι την ημέρα του Πάσχα, σύμφωνα με το ελληνικό/ορθόδοξο εορτολόγιο γιορτάζουν αρκετά Ελληνικά ονόματα: ο Αναστάσιος, ο Ανέστης, ο Λάμπρος, η Λαμπρινή, ο Πασχάλης, ο Στασινός κ.α.

ΠΑΣΧΑ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΓΙΟΡΤΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ,

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, εγώ πολύ θα ήθελα να μας έλεγε ο Ιησούς Χριστός, ποια απ’ όλα αυτά που κάνουν οι παπάδες σήμερα εγκρίνει και ποια απορρίπτει. Δηλαδή: άλλο το Ορθόδοξο Πάσχα, άλλο το Καθολικό, τα πολύχρωμα αβγά, τις λαμπάδες «τσίρκο», τα βαρελότα, την Μύκονο με τα ναρκωτικά και τις βίζιτες, τα λαγουδάκια, τα κλωσόπουλα, τα αρνιά στη σούβλα…. κλπ. κλπ.

————————————————–

Κι άλλα άρθρα για το Πάσχα

Που θα πάμε το Πάσχα; https://bit.ly/2uEjra4

Η Σταύρωση του Ιησού μέσα απ’ την τέχνη: https://bit.ly/2GPMOLt

Εικόνες από την βίβλο: https://bit.ly/2q2JO3W

Πάσχα στην Κέρκυρα: https://bit.ly/2GIQNGz

Τα Πασχαλινά αβγά Faberge: https://bit.ly/2ISeopa

Ένα Μουσείο γεμάτο αβγά: https://bit.ly/2Drqmpm

————————————–

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.