Το πέος του Ηρακλή

1
124

hercules1

Στην ελληνική μυθολογία υπήρξε σύμβολο δύναμης, αλλά στον σημερινό κόσμο, ο Ηρακλής- ή τουλάχιστον ένα γλυπτό του- είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στις σεμνότυφες κυρίες και στους βανδάλους.

Κανείς δεν ασχολείται με το ίδιο το γλυπτό που είναι αίσχος –κατά την γνώμη μου– αλλά όλοι μιλάνε για το «πουλί» του. Το άγαλμα αυτό υπάρχει στο Parc Mauresque, της Γαλλικής πόλης Αρκασόν, και τα γεννητικά του όργανα βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο βανδάλων, που τα έσπαγαν με την πρώτη ευκαιρία. Βαρέθηκαν οι άνθρωποι να προσθέτουν συνέχεια το πέος του αγάλματος και έτσι η αντιδήμαρχος βρήκε τη λύση. Παρήγγειλε ένα αποσπώμενο μόριο, για να περισώσει την… αξιοπρέπεια του Ηρακλή.

Το ύψους τριών μέτρων άγαλμα βρίσκεται σε πάρκο στην πόλη Αρκασόν, όπως είπαμε, της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν τόσες φορές τα γεννητικά του όργανα… που τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει τον Ηρακλή δίχως αυτά. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις δημόσιων εκδηλώσεων ή επίσημων τελετών, όπου πάνε και του κοτσάρουν ένα «πουλί», το οποίο μετά το ξαναπαίρνουν πίσω.

Ο δήμαρχος, Ιβ Φουλόν, δήλωσε στην εφημερίδα Sud-Ouest: «Δεν θα ευχόμουν ούτε στους εχθρούς μου να περάσουν ότι και αυτό το άγαλμα»

1038337359 (1)

Η αντιδήμαρχος όμως, έξυπνη και «πανούργα», και λόγω του ότι είναι γιατρός, πρότεινε- και εισακούστηκε- να φτιάξουν ένα αφαιρούμενο προσθετικό μόριο, το οποίο θα τοποθετείται στο άγαλμα πριν από κάθε τελετή. «Είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε να ασχολούμαστε διαρκώς με την ανατομία του», εξήγησε η Μαρτίν Φελιπό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ανδρικό μόριο του εν λόγω γλυπτού προκαλεί συζητήσεις. Όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Parc Mauresque το 1948, για να συμβολίσει τη γενναία μάχη της Γαλλικής Αντίστασης απέναντι στη ναζιστική κατοχή, αρκετές επιφανείς κυρίες της Αρκασόν παραπονέθηκαν ότι ο Ηρακλής ήταν… υπερβολικά προικισμένος.

Ο γλύπτης Κλοντ Μπουσκό αναγκάστηκε δύο φορές να μικρύνει το μόριο του γλυπτού, προκειμένου να μην προκαλεί τις συγκεκριμένες κυρίες. Καταλαβαίνετε ότι η αγαμία στις συγκεκριμένες κυρίες χτυπάει… κόκκινο.

2337435-inline (1)

1 COMMENT

  1. Που!Στην-υποτίθεται;-προοδευτική Γαλλία,συμβαίνει
    αυτό!Ίσως να έχει πολλούς φανατικούς εκεί,στη
    συγκεκριμένη πόλη!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.