Το παραδέχονται: Το κόψιμο του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν έφερε αποτελέσματα.

1
430

tsepes-adeies

Διαβάζω ότι το γερμανικό πολιτικό/ οικονομικό περιοδικό Der Spiegel σε κεντρικό του άρθρο παραδέχεται ότι η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν έφερε αποτελέσματα και αντιθέτως η ανεργία αυξήθηκε. Καθόμαστε σαν ηλίθιοι και κοιτάμε δεξιά κι αριστερά, διαβάζουμε τα πάντα, μην τυχόν και καταλάβουμε επιτέλους τι είναι αυτό που μας συμβαίνει. Θα βρουν μια λύση κατάλληλη για τον λαό, ή θα πίνουν συνέχεια το αίμα;

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε και ενέκρινε την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1η Ιανουαρίου του2015, και το γερμανικό περιοδικό κάνει έρευνα για το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις. Και το λένε αυτοί που το βλέπουν στους αριθμούς, τι να πούμε εμείς που το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. Και που να δουν τι άλλο συμβαίνει. Που υπάρχουν πάρα πολλοί που δουλεύουν είτε ανασφάλιστοι, είτε με «μαύρο» χρήμα. Άλλοι που πληρώνονται για μερική απασχόληση και δουλεύουν φουλ και ένα σωρό άλλες κομπίνες… γιατί ο πανικός δεν είναι καλό πράγμα και γεννάει πολλές απατεωνιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Der Spiegel, από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 21 εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρώτο και καλύτερο ήταν το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα από το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.

kopsimo-misthon

 

1 COMMENT

  1. Τι περιμένανε να έρθει ανάπτυξη με τις μειώσεις? ίσα ίσα ύφεση φέρανε..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.