Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης!

Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης, βρίσκεται στην Bruges του Βελγίου και δεν είναι άλλο από το Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας! Ναι, καλά διαβάσατε, ένα ολόκληρο μουσείο στην Bruges είναι αφιερωμένο στην τηγανητή πατάτα, το εθνικό φαγητό των Κάτω Χωρών, που φημίζονται για πολλά θετικά, αλλά ταυτόχρονα και για την παντελή απουσία εθνικής κουζίνας!

1
578

Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης, βρίσκεται στην Bruges του Βελγίου και δεν είναι άλλο από το Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας! Ναι, καλά διαβάσατε, ένα ολόκληρο μουσείο στην Bruges είναι αφιερωμένο στην τηγανητή πατάτα, το εθνικό φαγητό των Κάτω Χωρών, που φημίζονται για πολλά θετικά, αλλά ταυτόχρονα και για την παντελή απουσία εθνικής κουζίνας!

Το Frietmuseum ιδρύθηκε μόλις το 2008 και είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πατάτας και κατ’ επέκτασιν, της Βελγικής τηγανητής πατάτας! Ο ιδρυτής του, ο Eddy Van Belle, είναι ιδιοκτήτης δύο ακόμα μουσείων, του Choco-Story, που είναι αφιερωμένο στην Βέλγικη σοκολάτα και του Lumina Domestica, που μέσα από μία συλλογή που αποτελείται από 6.500 λάμπες, παρουσιάζει την ιστορία της ηλεκτρικής λάμπας.

Η μόνιμη έκθεση του Frietmuseum καταλαμβάνει τρεις ορόφους ενός καταπληκτικού γοτθικού κτιρίου στην οδό Vlamingstraat 33 στην Bruges, που είναι καταγεγραμμένο ως ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και χρονολογείται από το 1399. Τα εκθέματα αφορούν στην ιστορία της πατάτας, ξεκινώντας από το Περού του 8.000 π.Χ. και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα τέχνης, φωτογραφίες, εργαλεία επεξεργασίας της πατάτας -μεταξύ άλλων παλαιούς καθαριστές πατάτας και μηχανές παραγωγής τσιπ- παιχνίδια, έντυπα, αλλά και βίντεο που διδάσκουν τον επισκέπτη πώς να μαγειρεύει νόστιμες τηγανητές πατάτες!

Από ένα μουσείο με τέτοια θεματολογία, φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το εστιατόριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν εδέσματα με βασικό συστατικό τι άλλο; Την πατάτα. Τα προγράμματα για παιδιά και σχολεία, η παροχή συνταγών και το πωλητήριο, συμπληρώνουν το χαρούμενο σκηνικό, που είναι στημένο έτσι ώστε κάθε του γωνιά να θυμίζει την πατάτα, καθώς ακόμα και οι τοίχοι του μουσείου είναι βαμμένοι κίτρινοι.

Αυτό που απομένει είναι να λυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα που έχει διχάσει δύο χώρες: ποιος εφηύρε την τηγανητή πατάτα; Οι Βέλγοι ή οι Γάλλοι; Κανονικά η διεθνής ονομασία της τηγανητής πατάτας είναι το “French fries”. Σύμφωνα όμως με τον Βέλγο δημοσιογράφο Jo Gerard, ένα οικογενειακό χειρόγραφο του 1781, παρουσιάζει τηγάνισμα πατάτας στις Κάτω Χώρες, αλλά ο δημοσιογράφος ξεχνά συστηματικά να παρουσιάσει και δημοσίως το συγκεκριμένο χειρόγραφο που ισχυρίζεται πως κατέχει. Όσο λοιπόν τα ντοκουμέντα δεν παρατίθενται, οι Γάλλοι θα έχουν νικήσει τους Βέλγους στις εντυπώσεις, αλλά η Bruges θα είναι μάλλον για πολύ ακόμα η μοναδική περίπτωση πόλης με Μουσείο Τηγανητής Πατάτας!

Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης –Μουσειολόγος)

Friet-Museum1_M

Friet-Museum3_M

Όταν ένας λαός δεν έχει τι να δείξει, αναγκάζεται να κάνει μουσείο τηγανητής πατάτας!!!!

Friet-Museum2_M

Friet-Museum4_M

Friet-Museum_M

———————————-

Περίεργα Μουσεία

Τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου: https://bit.ly/2LKu9SX

Μουσείο πέους: https://bit.ly/2AJx3RC

Post and Tele Museum- Ένα πολύ πρωτότυπο μουσείο: https://bit.ly/335nCbg

Μουσείο Πούτιν: https://bit.ly/2pDlwhq

Μουσείο Pysanka, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά: https://bit.ly/2GZylwH

Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, χρώματα και φαντασία: https://bit.ly/31O1IcG

Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων; https://bit.ly/2LMc6fg

Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων; https://bit.ly/30NMuCW

Το ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο κυνηγιού; https://bit.ly/2DxGFCA

Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2gXOynD

museo-papa-frita1

1 COMMENT

  1. Οταν ένας λαός δεν έχει τίποτα να δείξει ! ακριβώς έτσι κάνει Μουσείο πατάτας !!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.