Το πολύπαθο Θεατρικό μουσείο

Είναι η Τρίτη φορά που γράφω για το Θεατρικό Μουσείο. Να δούμε πόσες ακόμα θα ακολουθήσουν. Μα γιατί καμία απ’ όλες αυτές τις πλούσιες, που υποτίθεται ότι είναι και θεατρόφιλες δεν φιλοτιμήθηκε να αναλάβει τα έξοδα για να σωθεί αυτός ο «θησαυρός»;

0
638

Είναι η Τρίτη φορά που γράφω για το Θεατρικό Μουσείο. Να δούμε πόσες ακόμα θα ακολουθήσουν. Μα γιατί καμία απ’ όλες αυτές τις πλούσιες, που υποτίθεται ότι είναι και θεατρόφιλες δεν φιλοτιμήθηκε να αναλάβει τα έξοδα για να σωθεί αυτός ο «θησαυρός»;

Και ενώ μας είχαν πει ότι θα το πάρουν από κει που ήταν με τις μουχλιασμένες μοκέτες και τις κατσαρίδες, και ότι θα στεγαστεί στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», τώρα πάλι άλλαξαν σχέδια. Τα αντικείμενα της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου, τα εκθέματα του και η βιβλιοθήκη του θα μεταφερθούν σε χώρους της ΕΡΤ, προκειμένου να συντηρηθούν. Η συντήρηση θα γίνει από τεχνικούς του υπουργείου Πολιτισμού και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες λόγω του όγκου της πλούσιας και σπάνιας συλλογής που έχει ανάγκη κατεπείγουσας διάσωσης.

Η απόφαση να μεταφερθεί ο πλούτος του πολύπαθου Θεατρικού Μουσείου από την οδό Ακαδημίας και το κτίριο στα Πατήσια (όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη) και τις αποθήκες σε μεγάλους χώρους – αναγκαία προϋπόθεση για τη συντήρηση – και τους οποίους παραχωρεί η ΕΡΤ, αποφασίστηκε σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, ο διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος του Δ.Σ του Μεγάρου Μουσικής, εκπρόσωποι της ΕΡΤ και εκπρόσωποι της Εταιρείας Συγγραφέων και του Θεατρικού Μουσείου.

Όσο για τη στέγαση του Θεατρικού Μουσείου μετά τις εργασίες συντήρησης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Θεατρικό Μουσείο

Η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου-Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου είναι μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και κοστούμια ηθοποιών, σκηνογραφικές μακέτες, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπαριστούν ανθρώπους του θεάτρου, για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια (18ος αιώνας) ως το 2011 (οπότε σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών). Σε όλα αυτά προσθέστε περισσότερες από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα, 50.000 τόμους βιβλίων, που συγκροτούν τον πλούτο του ελληνικού θεάτρου.

Θεατρικό ΜουσείοΤα έξοδα της μεταφοράς και της συντήρησης αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων την περασμένη άνοιξη, έχει κηρύξει τη συλλογή, μνημείο.

Θεατρικό Μουσείο

Μας είχαν πει ότι το Θεατρικό Μουσείο θα μεταφερθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Μπούρδες…..

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Αυτό είναι το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου παρακαλώ (φωτογραφίες πάνω και κάτω) στην Λεμεσό. Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης, στο χώρο του παλαιού λιθογραφείου Κουβά και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Δήμου Λεμεσού.

theatriko-mouseio-kyprou

Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλης

Επίσης από φέτος το καλοκαίρι λειτουργεί στην Νάξο (το νησί που γεννήθηκε) το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, δωρεά της κόρης του Κατερίνας Καμπανέλλη. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Υπουργείο Πολιτισμού

Όταν το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας έχει τέτοια ταμπέλα, πείτε μου ποιος να ενδιαφερθεί για το Θεατρικό Μουσείο, ή για τον πολιτισμό μας;

——————————————–

Έχω γράψει άλλες δύο φορές για το Θεατρικό Μουσείο. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ένα μουσείο με κατσαρίδες κι’ αράχνες! http://www.nikosonline.gr/?p=7392

Επιτέλους «ξύπνησαν»   https://www.nikosonline.gr/?p=32474

Θεατρικό Μουσείο, Μαρία Κάλλας

Θα τρίζουν τα κόκαλα της Μαρίας Κάλλας, με την άθλια κατάσταση του Θεατρικού Μουσείου

———————————————

nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να την μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και να κοινοποιείτε όποια άρθρα σας αρέσουν. Θα με βοηθήσετε πολύ). Ευχαριστώ.

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.