Το Πριν και το Μετά του Εθνικού Κήπου

Η νέα εικόνα, οι παρεμβάσεις και η επιστροφή της θέας στην Ακρόπολη, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να πάψουν οι γκρίνιες, οι αντιρρήσεις, οι προσφυγές και γενικά αυτό το … «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει».

0
201

Η νέα εικόνα, οι παρεμβάσεις και η επιστροφή της θέας στην Ακρόπολη, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να πάψουν οι γκρίνιες, οι αντιρρήσεις, οι προσφυγές και γενικά αυτό το … «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει». Ο Εθνικός κήπος της Αθήνας χρειάζεται άμεσο lifting.

«Θέλω έναν κήπο που θα αγαπιέται». Αυτό δήλωσε ο φημισμένος Γάλλος κηποτέχνης Louis Benech που σχεδίασε τα 8 σημεία παρέμβασης στον Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θωμά Δοξιάδη. Αλλαγές που θα αναδείξουν διαδρομές του, θα ενισχύσουν τη βλάστησή, θα αποδώσουν και πάλι στον κήπο την απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη και ταυτόχρονα θα φέρουν ένα κύμα έργων σύγχρονης τέχνης υπό την επιμέλεια της διευθύντριας της περίφημης White chappel Gallery του Λονδίνου Iowa Blazwick.

Εθνικός Κήπος Αθηνών, Ανάπλαση,

H ανάπλαση και η αναπάντεχη συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Οργανισμό Neon του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με ποσό που θα κινηθεί μεταξύ 1,2 και 1,6 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τη μελέτη, την εφαρμογή το πρόγραμμα των εκθέσεων, τη συντήρηση αλλά και το κόστος φύλαξης. Το πρόγραμμα θα τρέξει – αρχικά για μία τριετία – με τη διενέργεια εκθέσεων κάθε δύο χρόνια, διάρκειας 2 μηνών, όπου η σιδηρά κυρία της σύγχρονης Τέχνης Ιowa Blazwick θα κάνει αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων σε καλλιτέχνες αλλά και θα φέρει έργα δάνεια από γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από τι περίπου 20 έργα τέχνης που θα δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση διάσπαρτα μέσα στον κήπο, το 1/3 αυτών θα είναι αναθέσεις σε Έλληνες καλλιτέχνες. Για την Blazwick, η όλη παρέμβαση είναι «ένα δώρο στην πόλη, ένα δώρο στους Αθηναίους».

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Παρακολουθούμε σαν ζωντόβολα τον έντονο διάλογο που έχει αναπτυχθεί από διαφορετικές πλευρές, σχετικά με τα επικείμενα έργα ανάπλασης στον Εθνικό Κήπο. Έργα που στοχεύουν -μέσω εξωραϊσμού του χώρου και ενσωμάτωσης πολιτιστικών χρήσεων, ειδικότερα περιοδικών εκθέσεων σύγχρονης γλυπτικής- να ζωντανέψουν το μοναδικό αυτό αστικό πάρκο στην καρδιά της πόλης και στη συμβολή των πολιτιστικών αξόνων της. Για άλλη μια φορά, ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, με αποτέλεσμα όλα να καθυστερούν, όλα να πηγαίνουν πίσω. Και ο κήπος να μαραζώνει.
Θα ήταν εύλογος ο διάλογος, καθώς ο Εθνικός Κήπος, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της βασίλισσας Αμαλίας, αποτελεί τμήμα των ιστορικών τοπίων της πόλης που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και αυτός ο κακομοίρης ο κήπος θέλει το φρεσκάρισμα του. Μια και αποτελεί ιστορικό πάρκο 155 στρεμμάτων, από τα σπανιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα και πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης, όπως το έχει χαρακτηρίσει η Διεθνής Επιτροπή Ιστορικών Κήπων και Πολιτιστικών Τοπίων. Έχει δε χαρακτήρα βοτανικού κήπου στον οποίο περιλαμβάνονται περίπου 500 είδη καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και άλλα είδη χλωρίδας. [Την ιστορία του Εθνικού κήπου θα την διαβάσετε στο άρθρο που έχω δημοσιεύσει παλιότερα. Θα το βρείτε στην ενότητα NOSTALGIA].

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Είναι αλήθεια ότι ο Εθνικός Κήπος, πολλές φορές στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, έχει υποστεί τις συνέπειες του αδηφάγου προτύπου ανάπτυξης που έχουμε καλλιεργήσει σε αυτόν τον τόπο: Καταπάτηση κάθε ελεύθερου χώρου, εν προκειμένω για ενσωμάτωση αφενός εκτεταμένων –άσχημων- κτιριακών υποδομών της Προεδρικής Φρουράς και των γραφείων διαχείρισης του Κήπου και αφετέρου κάποιων μηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου.

CC7C7597

«Κάποιοι από την Εταιρεία «Φίλοι του Κήπου» δεν ενέκριναν την πρότασή μας και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Ωστόσο, από τις αιτιάσεις εγώ καταλαβαίνω ότι είτε η μελέτη δεν έχει γίνει κατανοητή σωστά, είτε στοιχεία της παραποιούνται εσκεμμένα». Θωμάς Δοξιάδης

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: http://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-2/

Εθνικός κήπος Αθηνών , ανάπλαση

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.