Το πρώτο gay ζευγάρι της ιστορίας

Καινούργιες θύελλες συζητήσεων προέκυψαν πάλι για το γνωστό θέμα. Πως ήταν ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει «εραστές» στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει αντρική φιλία στην αρχαία Ελλάδα… και τελικά ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν ζευγάρι; Και όλα αυτά γιατί κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το τραγούδι του Αχιλλέα».

0
1217

Καινούργιες θύελλες συζητήσεων προέκυψαν πάλι για το γνωστό θέμα. Πως ήταν ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει «εραστές» στην αρχαία Ελλάδα, τι σημαίνει αντρική φιλία στην αρχαία Ελλάδα… και τελικά ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν ζευγάρι; Και όλα αυτά γιατί κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το τραγούδι του Αχιλλέα».

Η Madeline Miller, η νεαρή συγγραφέας του βιβλίου «Το τραγούδι του Αχιλλέα» έγραψε ένα ερωτικό μυθιστόρημα στο οποίο μιλάει για τη σχέση ανάμεσα στον Αχιλλέα και στον Πάτροκλο. Μέσα από την ιστορία που αφηγείται, ψάχνει να δει, αν όντως αυτό ήταν το πρώτο ομοφυλοφιλικό ζευγάρι στην ιστορία και αν μπορούν οι ήρωες της «Ιλιάδας» σήμερα να γίνουν πρότυπα όσων διαχωρίζουν την ομοφυλοφιλία από τη θηλυπρέπεια;

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

«Το τραγούδι του Αχιλλέα», είναι μια φρέσκια αφήγηση, που παραμένει ευλαβικά πιστή στην «Ιλιάδα» του Ομήρου και την οποία μας εξιστορεί ο Πάτροκλος. Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στη Βοστώνη και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια, παρακολουθεί την πορεία της ξεχωριστής και αμφίσημης σχέσης του με τον Αχιλλέα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι τη στιγμή που κορυφώνεται το ανθρώπινο δράμα στην Τροία, με τον τραγικό θάνατο του πρώτου και την αυτοκαταστροφική οργή του δεύτερου. Όπως καταλαβαίνετε το μυθιστόρημα μάλλον θα είναι κλασσική αμερικανιά, ένα κλασικό «love story» ανάμεσα σε δύο άνδρες το οποίο ήδη πολλοί χαρακτήρισαν… «sexy». Πιο κάτω θα διαβάσετε αποσπάσματα από συνέντευξη της συγγραφέως, που μοιάζει να έχει καλές προθέσεις, αλλά….

… αλλά διαβάζοντας το βιβλίο δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος. Δεν ξέρω αν φταίει η συγγραφέας ή η μετάφραση, αλλά…. μάπα το καρπούζι.  Επαναλαμβάνεται συνεχώς, δεν εμβαθύνει στους χαρατκήρες, δεν αιτιολογεί και τελικά δεν συναρπάζει. Άσε που έχει και ένα σωρό ανακρίβειες. Αναφέρει π.χ σαπούνι, ώρες, δευτερόλεπτα… και λεμόνια. Μα χρυσή μου κοπέλα, το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που προέκυψε απο το κίτρο και το μανταρίνι και εμφανίστηκε τον 10ο αιώνα στην Ασία και τον 15ο στην Ευρώπη. 

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Ο Πάτροκλος “λιώνει” μπροστά στον Αχιλλέα με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ακόμα κι όταν ο Αχιλλέας του περιποιείται ένα τραύμα του.

Η ίδια η συγγραφέας σε μια συνέντευξη της είπε: «Πάντα στην Ιλιάδα με καθήλωνε εκείνη η τρομακτική στιγμή που σκοτώνεται ο Πάτροκλος και τον Αχιλλέα τον κυριεύει η οδύνη και η οργή. Μέχρι τότε ο Αχιλλέας δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του και την υστεροφημία του. Όταν, όμως, μαθαίνει τα νέα για τον θάνατο του συντρόφου του, αρχίζει να παραλογίζεται από την απώλεια του χαμένου έρωτα, πράγμα απολύτως ανθρώπινο, που σου προκαλεί τη συμπόνια. VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.grΉθελα να καταλάβω ποιος ήταν αυτός ο άνδρας και γιατί έγινε τόσο σημαντικός για τον Αχιλλέα, ήθελα να κατανοήσω γιατί ο χαμός του καταρράκωσε τον λαμπρότερο των Ελλήνων. Ο Όμηρος μας είπε για το τέλος της σχέσης τους, εγώ ήθελα να αφηγηθώ το ξεκίνημά της»

Και προσθέτει: «Είναι επίσης εξαιρετικά ατυχές το γεγονός ότι γενικότερα οι ομοφυλοφιλικές όψεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αγνοήθηκαν από τους μελετητές για πάρα πολλούς αιώνες. Τα τελευταία 50 χρόνια άρχισαν οι μελετητές να αναγνωρίζουν ακόμη και την ύπαρξή τους».

Ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος υπήρξαν εραστές και αυτό έχει παραλειφτεί ή έχει περάσει στα «ψιλά» των μελετητών.

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Η απροσμέτρητη οδύνη του Αχιλλέα για τον θάνατο του Πάτροκλου υπονοεί ότι πέραν μιας πνευματικής σχέσης υπήρχε προφανώς και μια σαρκική.

Η Madeline Miller συνεχίζει: «Παρ’ ότι ο Όμηρος δεν αναφέρει ευθαρσώς ότι ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν εραστές, η απροσμέτρητη οδύνη του Αχιλλέα για τον θάνατο του Πάτροκλου το υπονοεί. Υπονοεί, ότι πέραν μιας πνευματικής σχέσης υπήρχε προφανώς και μια σαρκική. Το υποδηλώνει, αν θέλετε, και ο τρόπος με τον οποίο θρηνεί ο Αχιλλέας: η έντονα φυσική, σωματική αντίδρασή του μπροστά στο νεκρό σώμα του Πάτροκλου. Το αγκαλιάζει, το κρατάει απαλά ολονυχτίς, ενώ το βρέχει με τα δάκρυά του, αρνείται να το θάψει και εύχεται οι δικές του στάχτες να τοποθετηθούν στο ίδιο μέρος με αυτές του συντρόφου του»

Η Μίλερ έχει εντρυφήσει στο αρχαίο δράμα· μπορεί να διαβάσει την «Ιλιάδα» αλλά και την «Αινειάδα» από το πρωτότυπο. Λατρεύει την ελληνική κουλτούρα στην αρχαία, αλλά και στη νεοελληνική εκδοχή της, την τέχνη, τη μουσική και το απίστευτο φαγητό μας.

Τι είναι αυτό όμως που την συναρπάζει τόσο πολύ στους αρχαίους χρόνους; «Αυτές οι ιστορίες με συνέπαιρναν και με ενέπνεαν από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Η μητέρα μου συνήθιζε να μου τις διαβάζει σαν παραμύθια στο κρεβάτι, λίγο πριν κοιμηθώ. Είχα καταγοητευτεί από εκείνους τους κόσμους που περιέγραφαν, το πάθος, τη θέληση, αλλά και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι χαρακτήρες».

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Πριν ακόμα το μάθει ο Αχιλλέας, το νεκρό σώμα του Πάτροκλου το σήκωσε ο Μενέλαος. Συγκλονιστικό γλυπτό στην Φλωρεντία

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Ο Αχιλλέας θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του Πάτροκλου (έργο του Gavin Hamilton)

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Η Θέτις φέρνει τα όπλα του Αχιλλέα για να πάρει εκδίκηση (έργο του Benjamin West)

Έτσι και μπείτε στο Google και πληκτρολογήσετε Achilles & Patroclus δεν φαντάζεστε τι θα δουν τα μάτια σας…

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Η φιλία των δύο αντρών έχει εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες να εκφραστούν όπως επιθυμούσαν… Ο καθένας φαντάζεται τα δύο αγόρια, όπως θέλει!

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

VIVLIO, BOOK, GAY, ACHILLEAS & PATROKLOS, nikosonline.gr

Ακόμα και στο Hollywood, που στην (απαράδεκτη) ταινία Τροία, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην σχέση των δύο αντρών, παρ’ όλα αυτά, στο πλευρό του Brad Pitt/ Αχιλλέα έβαλαν ένα νεαρό κάπως πιο θηλυπρεπή… για Πάτροκλο.

————————————————

Κι’ άλλα άρθρα για την Ελληνική μυθολογία

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh

Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L

Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm

Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX

Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1

Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP

Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP

Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3

Η Ιφιγένεια: https://bit.ly/2RUmXp6

Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD

Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi

Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL

Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR

Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8

Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7

Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb

——————————————————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.