Το σιντριβάνι της υγείας και της αφθονίας

Πριν ένα χρόνο και κάτι, στις 10 Οκτωβρίου 2014, σας είχα κάνει ένα άρθρο με τίτλο «Οι κολοσσοί της μόδας συντηρούν τα μνημεία», όπου εξηγούσα πως οι μεγάλοι οίκοι μόδας της Ιταλίας, άνοιξαν τα ταμεία τους και ξόδεψαν μεγάλα ποσά για την συντήρηση ιστορικών μνημείων. Πατώντας τον σύνδεσμο θα διαβάσετε όλο το άρθρο.

1
808

Πριν ένα χρόνο και κάτι, στις 10 Οκτωβρίου 2014, σας είχα κάνει ένα άρθρο με τίτλο «Οι κολοσσοί της μόδας συντηρούν τα μνημεία», όπου εξηγούσα πως οι μεγάλοι οίκοι μόδας της Ιταλίας, άνοιξαν τα ταμεία τους και ξόδεψαν μεγάλα ποσά για την συντήρηση ιστορικών μνημείων.

Πατώντας τον σύνδεσμο θα διαβάσετε όλο το άρθρο.

http://www.nikosonline.gr/?p=8663

3

Και να λοιπόν που η αγαπημένη Fontana di Trevi είναι έτοιμη, σαν καινούργια.

Γράφει η Μαίρη Σβαρνιά Editor Νίκος Μουρατίδης

Το διάσημο και θρυλικό σιντριβάνι Trevi (Fontana di Trevi) στην Ρώμη, ένα από τα διασημότερα σιντριβάνια στον κόσμο, αποκαταστάθηκε και ξαναγέμισε με νερό, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, μετά από συντήρηση που διήρκεσε δεκαεπτά μήνες και κόστισε περισσότερο από 2.000.000 ευρώ. Την χρηματοδότηση για την συντήρηση ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο γνωστός οίκος μόδας Fendi, κάτι που θα έπρεπε να ήταν εφικτό και στην πατρίδα μας, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την γνωστή γραφειοκρατία, όπου πρακτικά απαγορεύει στους ιδιώτες να αποκαθιστούν ή να χρηματοδοτούν, μνημεία.

H Fontana di Trevi είναι το μεγαλύτερο σε όγκο μπαρόκ σιντριβάνι της Ρώμης, με ύψος που αγγίζει τα 26,30 μέτρα και πλάτος 49,15 μέτρων. Το όνομά της προέρχεται από την λατινική λέξη “trivium”, που σημαίνει τρίστρατο και πράγματι βρίσκεται μεταξύ των οδών De’ Crocicchi, Poli και Delle Muratte. Η μορφή του συμπλέγματος περίπου όπως την ξέρουμε σήμερα, παραδόθηκε το 1570 με χρηματοδότηση του Πάπα Pius V, αν και από τότε άλλαξε αρκετές φορές προσανατολισμό, αλλά και σχεδιασμό, ενώ οριστικοποιήθηκε το 1762. Το κεντρικό και ψηλότερο άγαλμα του συμπλέγματος, απεικονίζει τον Ωκεανό σε όρθια στάση, περιστοιχισμένο από πλήθος αλόγων, θεοτήτων και αλληγορικών προσώπων, μεταξύ των οποίων η Υγεία και η Αφθονία.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια πρόκειται να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου.

Το να πετάει ο κόσμος νομίσματα στο σιντριβάνι για καλοτυχία, έχει καθιερωθεί εξ’ αιτίας δύο λόγων. Ο πρώτος σχετίζεται με τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι συνήθιζαν να πετάνε νομίσματα σε σιντριβάνια, ποτάμια και λίμνες προκειμένου να εξευμενίσουν τους Θεούς όταν επρόκειτο να ταξιδέψουν. Ο δεύτερος λόγος είναι μάλλον πεζός: με το πέρασμα των αιώνων, η παράδοση αυτή αναβίωσε κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς τα χρήματα περισυλλέγονται με σκοπό την συντήρηση των σιντριβανιών. Ο θρύλος πάντως για το συγκεκριμένο σιντριβάνι, λέει πως όποιος του πετάξει νόμισμα, ή πιεί από το νερό του, θα επιστρέψει ξανά στην Αιώνια Πόλη.

Τέλος, η Fontana di Trevi έχει περάσει στην παγκόσμια συλλογική μνήμη όλων των κινηματογραφόφιλων, μέσω του κλασσικού αριστουργήματος του Federico Fellini La Dolce Vita (1960), με την υπέροχη Anita Ekberg να κάνει μπάνιο στα νερά της, ντυμένη με ένα υπέροχο μαύρο φόρεμα, υπό το βλέμμα του εκστασιασμένου Marcello Mastroianni.

Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)

rome___fontana_di_trevi__2_by_b3dnar-d6q2oog

Η Fontana di Trevi αρχικά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nicola Salvi και ολοκληρώθηκε από τον Pietro Bracci.
2

8
Federico Fellini La Dolce Vita (1960), με την υπέροχη Anita Ekberg

—————————————–

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.