Το σκυλάκι της Φωκίωνος Νέγρη

0
771

1_1955

Για όσους έχουν μεγαλώσει στην Κυψέλη, αποτελεί ένα σταθερό ορόσημο της Φωκίωνος Νέγρη. Για όσους είμαστε φιλόζωοι, αντιπροσωπεύει ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα φιλοζωικής τέχνης, που συναντάμε αδιάκοπα από την προϊστορική εποχή ακόμα, αρχικά στην ζωγραφική και στην συνέχεια στην γλυπτική την λογοτεχνία και σε όλα τα είδη της τέχνης.

Γράφει η Μαίρη Σβαρνιά (Editor Νίκος Μουρατίδης)

Το “Λαγωνικό Σκυλί” υπήρξε παραγγελία του Δήμου Αθηναίων προς τον γλύπτη κατά το έτος 1940 προκειμένου να τοποθετηθεί στην Φωκίωνος Νέγρη και από τότε έχει αλλάξει θέση αρκετές φορές, παραμένοντας όμως πάντα στον γνωστό πεζόδρομο πλέον, σήμερα κοντά στην οδό Σκύρου. Πρόκειται για το θαυμάσιο ολόσωμο μαρμάρινο άγαλμα ενός κυνηγετικού σκύλου, μήκους 1.65 μέτρων, που απεικονίζει ένα ενήλικο λαγωνικό, επάνω σε μαρμάρινο επίσης χαμηλό βάθρο, σε καθιστή στάση. Τα πίσω του πόδια είναι τοποθετημένα στο πλάι μαζί με την ουρά, ενώ τα μπροστινά βρίσκονται τεντωμένα μπροστά από το σώμα του, ενώ το κεφάλι που είναι ελαφρώς ανασηκωμένο, μοιάζει σαν να οσμίζεται κάτι.

Η Μαριλένα Βαβούρη, κόρη του γλύπτη έχει αναφέρει πως ο πατέρας της επέλεγε συχνά να ασχοληθεί με τα ζώα και πως για το “Λαγωνικό Σκυλί” χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα ζωντανό κυνηγόσκυλο, καθώς ως φιλόζωος είχε την ικανότητα να καταφέρνει να βάζει τα ζώα να του ποζάρουν!

Μέχρι και κάποιος αστικός μύθος σχετικός με το συγκεκριμένο άγαλμα έχει επινοηθεί, χαρακτηριστικός της επιρροής του ως δημοσίου γλυπτού, που αναφέρει πως ο σκύλος ήταν δεσποζόμενος και πως έσωσε τον κύριό του την στιγμή που θα τον πατούσε κάποιο Γερμανικό φορτηγό και πως αντί του ανθρώπου σκοτώθηκε ο σκύλος. Η ρομαντική αυτή ιστορία ίσως να είχε επινοηθεί στα πλαίσια της μετέπειτα Αντίστασης για ευνόητους λόγους, η ιστορία πάντως αναφέρει ως ημέρα εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, την 27η Απριλίου του 1941, δηλαδή περίπου έναν χρόνο αργότερα από την παραγγελία του έργου.

Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος)

3

Αυτό είναι το περίφημο άγαλμα “Λαγωνικό Σκυλί” του φιλόζωου γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη (Άργος 1911-Αθήνα 1987), ο οποίος είχε ιδιαίτερη προτίμηση στο να φιλοτεχνεί γλυπτά που απεικόνιζαν κυρίως κατοικίδια ζώα.

1AA_M

———————————————————-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.