Το σπίτι του Αλέξανδρου Ιόλα

Δείτε πως ρημάζει το σπίτι που έφτιαξε ο μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης στην Αγία Παρασκευή, ούτως ώστε μετά τον θάνατο του να γινόταν μουσείο με την συλλογή του από αρχαιότητες και έργα σύγχρονης τέχνης.

5
2421

Δείτε πως ρημάζει το σπίτι που έφτιαξε ο μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης στην Αγία Παρασκευή, ούτως ώστε μετά τον θάνατο του να γινόταν μουσείο με την τεράστια συλλογή του από αρχαιότητες και έργα μοντέρνας τέχνης.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας από τη δεκαετία του ’60 και μετά, περνάει ολοένα και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει αυτό το περίφημο σπίτι/μουσείο, να συγκεντρώσει όλη του την συλλογή με τα έργα τέχνης και να τα δωρίσει στο Ελληνικό κράτος.

Σπίτι Αλέξανδρου Ιόλα

Το σπίτι έγινε και ο Ιόλας μετέφερε την τεράστια προσωπική συλλογή του από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης Τέχνης, καθώς και άλλα κομμάτια όπως ταπισερί, έπιπλα και σερβίτσια μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Ήταν ακριβώς εκείνη η εποχή, που η χυδαιότητα του ΠΑΣΟΚ και μερίδα του Ελληνικού τύπου (με την Αυριανή να του κάνει κτηνώδεις επιθέσεις), τον αντιμετωπίζουν με κακεντρέχεια και κιτρινισμό, για τον υποτιθέμενο εκκεντρικό και επιδεικτικό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του. Δεν ήθελαν βλέπετε τον Ιόλα όπως ήταν. Τον ήθελαν μίζερο και κακομοίρη όπως ήταν οι ίδιοι. Ο ίδιος δεν τους έκανε την χάρη. Θυμάμαι μια συνέντευξη του, στην Όλγα Μπακομάρου νομίζω, στο περιοδικό «Γυναίκα», που είχε μιλήσει σκληρά για ολόκληρο το πολιτικό-καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής, θίγοντας πολλούς.

Ο τραβεστί με το ψευδώνυμο «Μαρία Κάλλας» (Αντώνης Νικολάου) τον διέσυρε στις εφημερίδες, οι οποίες του κήρυξαν πόλεμο, και το όνομά του συνδέθηκε από μερίδα του Τύπου με όργια με ανηλίκους, ναρκωτικά, αρχαιοκαπηλία.

iolas7

Το σπίτι του Ιόλα είχε έργα σπάνια και μοναδικά, που αν τα είχαμε στην Ελλάδα, θα ήταν πόλος έλξης χιλιάδων φιλότεχνων από όλο τον πλανήτη. Εκτός από Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά γλυπτά, είχε πίνακες και γλυπτά των: Max Ernst, Rene Magritte, Andy Warhol, Pablo Picasso, Salvador Dali, Wassily Kandinsky, Juan Miro, Niki De Saint Phalle, Les Lalannes, Takis, Tsoklis, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Μάρας Καρέτσου, Μαρίνας Καρέλα, Παύλου, Πολύγνωτου Βαγή, Gounaro, Γιάννη Μόραλη, Τσαρούχη, Yves klein, Man Ray, Giorgio de Chirico κ.α.

Ευτυχώς πρόλαβε και χάρισε το 1984 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 47 έργα.

ale3

Όταν πέθανε, λένε ότι η αδελφή του, σε μία νύχτα άδειασε όλο το σπίτι και πήγε τα έργα τέχνης στο εξωτερικό για να μην μείνουν στο Ελληνικό κράτος, που είχε αρνηθεί την δωρεά του.

alexia-tsagkari35

«Ο γκαλερίστας που άλλαξε την τέχνη για πάντα» The Νew York Times

Alexandros_Iolas

Πορτραίτο του Ιόλα από τον Andy Warhol

1_M

To κάθισμα της Μαρίνας Καρέλα και το κιγκλίδωμα της σκάλας φτιαγμένο από τους Les Lalannes

ale2

Στο σπίτι του Ιόλα υπήρχαν γύρω στις 2.500 αρχαιότητες και 11.000 έργα τέχνης

iolas001

villa_iolas_photo04

Τέτοιους βανδαλισμούς τους συναντάμε μόνο σε βάρβαρους λαούς.

iola

original

———————————-

Αλέξανδρος Ιόλας: Το μέγα σκάνδαλο

https://www.nikosonline.gr/?p=21651

64_big

5 COMMENTS

 1. Ελλάδα χώρα του φωτός σου λέει μετά. Σκατά στα μούτρα μας και στον πολιτισμό μας. Αυτό είμαστε. Μαγκιά κλανιά και Παολοπαντελιδικοί. Ετσι ρημάζουν και τα ανάκτορα στο Τατόϊ που θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων… Ούστ!

 2. Διάβασα το βιβλίο του Σταθούλη για τον Ιόλα…
  Ονειρεμένη ζωή…θλιβερό τέλος…συναρπαστικός ο Ιόλας…τέτοιες προσωπικότητες είναι κεφάλαια που τα κανακεύεις, δεν τα πολεμάς…μεγάλη πληγή αυτό το θέμα και η κατάληξή του, μέσα από το διεφθαρμένο σύστημα…οι φωτογραφίες ,τραγικές
  …όπου και να γυρίσεις να κοιτάξεις, η Ελλάδα σε πληγώνει…

 3. Δώσε ανεξέλεγκτη δημοκρατία στόν Έλληνα καί αυτός, θά σού δείξει τόν πραγματικό του πολιτισμό !
  ΝΤΡΟΠΗ !…

 4. Χώρα «μικρών» με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, σφετερισμένη από τους «πρώην» κατοίκους της!

  Ένδοξο παρελθόν και αρ…α καπαμά.

  Δεν μας αξίζουν τέτοιοι….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.