Το τέλος του Facebook πλησιάζει

0
540
Facebook Vs Ello, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιντερνετ,

0

Σας έχω ξαναγράψει για το θέμα, αλλά βλέπω ότι όλες οι μεγάλες εφημερίδες αρχίζουν και ασχολούνται με το Facebook και την βαθμιαία πτώση του, και γι’ αυτό επανέρχομαι. Όλοι τα έχουν χαμένα. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, όλη η πόλη του San Francisco άρχισε να εγκαταλείπει σταδιακά το μέσο, που πλέον είναι γεμάτο από ενοχλητικές διαφημιστικές καταχωρίσεις και να εγγράφεται μαζικά στο καθαρό, άδειο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Ello. Σαν να ξεκίνησε μια επανάσταση από το San Francisco, μια και οι gay θεωρούν το Facebook καταπιεστικό, σεμνότυφο και υπεροπτικό.

Και όλα αυτά συμπίπτουν με την έλευση της νέας ομάδας του αντί-Facebook που πραγματικά αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα συμμετοχής από νέους χρήστες. Το Ello λένε ότι είναι το δίκτυο με πραγματική κοινωνική συνείδηση και διαθέτει το δικό του μανιφέστο.

Το σήμα του είναι κάπως απειλητικό: Ένα μαύρο smiley, το οποίο χαμογελάει ειρωνικά. Πνευματικό τέκνο του σχεδιαστή του Kidrobot, Paul Budnitz, το Ello άρχισε να αναπτύσσεται μετά την εμμονή του Facebook εναντίον των ψευδωνύμων, την πολιτική των «αληθινών ονομάτων», την οποία επιχείρησε να ανατρέψει ανεπιτυχώς η gay κοινότητα. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια απ’ όταν ο Mark Zuckerberg και οι 20χρονοι προγραμματιστές του μετακόμισαν στο Palo Alto της California και εγκαινίασαν μία νέα φάση στη βρεφική ιστορία του Internet. Τώρα όμως μια νεαρή fan του Facebook γράφει:

  • «Το Facebook πέτυχε να μας παράσχει έναν καθρέφτη στη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξής μας. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, ότι η πτώση του θα γεννηθεί από ένα πρόβλημα, που αρχίζει να σε πλήττει μόνο καθώς μεγαλώνεις: τη σύνθετη μορφή του χρόνου.

Η βασική ιδιότητα του Facebook είναι η διαχείριση των φωτογραφικών άλμπουμ και του εαυτού μας γενικότερα. Ως άλλοι νάρκισσοι, οργανώνουμε χιλιάδες φωτογραφίες του εαυτού μας στη διάρκεια των ετών. Δεν υπάρχει όμως, μία παρόμοια λειτουργία για τις ταυτότητες που δημιουργούμε καθώς μεγαλώνουμε: τις σκέψεις μας, τα βιβλία μας, τα άρθρα και τη μουσική που ακούμε. Με δεδομένο ότι το Facebook ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί χρήστες περνούν περίπου 40 λεπτά την ημέρα στην ιστοσελίδα, ήτοι 243 ώρες τον χρόνο, είναι σαφές ότι οι παλιοί μας εαυτοί έχουν αρχίσει να φαντάζουν καταπιεστικοί. Η σημαντικότερη κοινωνική λειτουργία του Facebook ήταν ότι σε αντίθεση με τη φωτογραφία μας έδωσε μία πλατφόρμα επικοινωνίας. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να χρησιμοποιεί αλγόριθμους και φίλτρα για να επιλέγει ποια post εγκρίνονται με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να παρακολουθεί κανείς τις ενημερώσεις της Britney Spears παρά των φίλων του. Και όταν το Facebook έγινε σεμνότυφο, φιλοχρήματο και λειτουργεί σαν έναν καταπιεστικό γονιό, είναι φυσικό όλοι –πόσο μάλλον οι ενήλικες – να θέλουν να φύγουν τρέχοντας.

  • Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να ανεβάσεις ένα έργο τέχνης, ένα πίνακα ζωγραφικής ή ένα άγαλμα, και το Facebook να στο κατεβάζει επειδή είναι λέει γυμνό. Είναι αστείο!»

Facebook Vs Ello, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιντερνετ,

Κι ερχόμαστε στο καινούργιο. Στο Ello. Τα δικαιολογημένα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία του Ello είναι πως το νέο δίκτυο θα διαχειριστεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και πως θα καταφέρει να παραμείνει καθαρό από διαφημίσεις. Το Ello στο μανιφέστο του δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε καταναλωτικό αγαθό. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες του δέχθηκαν επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 435.000 δολαρίων. Οι επενδυτές τείνουν να επιθυμούν απόδοση του κεφαλαίου που τοποθέτησαν και μάλιστα μεγάλη και γρήγορη.

Πάντως, συγκριτικά με το Ello το Facebook μοιάζει κάπως με πάρτι για νοικοκυρές.

Facebook Vs Ello, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιντερνετ,

Facebook Vs Ello, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιντερνετ,

ello-thefacebookkiller

ello_796534289

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.