Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων

Τα Ελληνικά Μουσεία στην πλειοψηφία τους είναι παλιά, ακαλαίσθητα, πρόχειρα, τσαπατσούλικα χωρίς να διαθέτουν χρώμα - φως και χωρίς να εκθέτουν τα αρχαία ευρήματα με μοντέρνο και επιβλητικό τρόπο. Άσε που υπολειτουργούν ή δεν έχουν πωλητήρια. Χάνουμε πάρα πολλά χρήματα.

0
3331

Τα Ελληνικά Μουσεία στην πλειοψηφία τους είναι παλιά, ακαλαίσθητα, πρόχειρα, τσαπατσούλικα χωρίς να διαθέτουν χρώμα – φως και χωρίς να εκθέτουν τα αρχαία ευρήματα με μοντέρνο και επιβλητικό τρόπο. Άσε που υπολειτουργούν ή δεν έχουν πωλητήρια. Χάνουμε πάρα πολλά χρήματα.

Λέμε ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, αλλά μένουμε στα λόγια. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό μας και για τα μουσεία μας. Όπως έγιναν κάποια στην δεκαετία του ΄60, έτσι κι έχουν παραμείνει. Λένε δε, πως κάνουν ανακαίνιση και εννοούν πως βάφουν με λαδομπογιά κάποια κουφώματα. Και ο λογαριασμός της ανακαίνισης στα ύψη!

Λένε πως γι΄ αυτό το αίσχος ξόδεψαν 2.500.000 ευρώ! Και δεν τους έβαλαν φυλακή! https://bit.ly/2HgMmon

Λένε πως για αυτό το έκτρωμα (κατά την γνώμη μου), ξόδεψαν 25 εκατομμύρια ευρώ, και δεν επενέβη ο εισαγγελέας: https://bit.ly/2Pjrgs5

Πάνω στην απελπισία μου έστειλα και ανοικτή επιστολή στην υπουργό. Προς Λίνα Μενδώνη…… https://bit.ly/37vJoI6

Μικρά μουσεία της Περιφέρειας

Δεν θέλω να γίνουν τεράστια κραυγαλέα μουσεία υπερπαραγωγές, αλλά μικρά κομψά σύγχρονα κτίρια που θα αναδεικνύουν τις αρχαιότητες και όχι να τις χαντακώνουν. Δεν θέλω μουσεία παράγκες, ούτε κτίρια που θυμίζουν μεζονέτες νοτίων προαστίων. Θα σας δείξω μερικά, αφού πρώτα δείτε τα αίσχη της Σπάρτης και της Αίγινας.

Μουσείο Σπάρτης https://bit.ly/2tTRifH

Μουσείο Αίγινας https://bit.ly/2SN6Vya

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Το νέο (;) Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου (Αιτωλοακαρνανία) περιλαμβάνει μια μόνιμη έκθεση, η οποία έχει ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. 

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Στο Μουσείο Μεγάρων εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην πόλη των Μεγάρων και την ευρύτερη περιοχή. Τα ευρήματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ.  Σαν σπίτι κάποιου νεόπλουτου δεν μοιάζει;

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης φυλάσσονται τα ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της αρχαίας Μεσσήνης. Το κτίριο ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1968 και 1972, και όπως έγινε – έτσι και παρέμεινε!!! Η ακαλαισθησία, οι μίζερες γλάστρες, η υγρασία και η μούχλα σε κοινή θέα!

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Μουσείο Ελευσίνας, και η πλάκα είναι ότι το 2021 η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης! Δείτε το Μουσείο της Ελευσίνας πως είναι μέσα, σήμερα: https://bit.ly/2NQNoZn

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου της πόλης. Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται ως επί το πλείστο από ευρήματα ανασκαφών σε όλη την έκταση του νησιού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Το εξοχικό μιας ξαδέλφης μου έχει πολύ καλύτερη μάντρα και καλύτερα φώτα… για να μην μιλήσω για τις γλάστρες της!!! Sorry δεν είναι είσοδος μουσείου αυτή!!!

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Μουσείο Αμφίπολης. Στην Άνω Βούλα υπάρχουν πολύ καλύτερα κτίσματα. Κι’ ένα άρθρο καταπέλτης: “Ντροπή κύριοι” https://bit.ly/39tYtdI

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Κάποια στιγμή έγινε λόγος για το Μουσείο της Σαμοθράκης (φωτογραφία επάνω) που είναι κλειστό και ορίστε ένας διάλογος με αναγνώστες που καταγγέλλουν χίλια δυο και για άλλα μουσεία μας.

Νίκος Τσοτάκης: Ισχύει ότι το μουσείο είναι κλειστό πέντε χρόνια. Επίσης εστάλη ένα ακριβές αντίγραφο της Νίκης αλλά τελικά τοποθετήθηκε στην Αλεξανδρούπολη γιατί η αρχαιολογική αδυνατεί να κατασκευάσει βάθρο να τοποθετηθεί.

Νίκος Μουρατίδης: Νομίζω ότι τα αντίγραφα είναι 2. Ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα για το Μουσείο της Σαμοθράκης… Να το τσεκάρουμε. Αλλά κλειστό το Μουσείο 5 χρόνια; Αίσχος!!! Πρέπει να τους κράξουμε άγρια… Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού Διεύθυνση: Μπουμπουλίνας 20-22, ΤΚ 106 82 Αθήνα… Τηλ: +30 2131322100 / Φαξ: +30 210 8201138 / Email: grplk@culture.gr

Δημητρα Δουκα: Σιγά μην επιστραφεί το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης! Πρόσφατα πήγα στο Λούβρο…ήταν εκπληκτικό…μαζί με την Αφροδίτη της Μήλου. Ουρά ο κόσμος για να το θαυμάσουν! Και λεφτά επίσης! Έτσι δε γίνεται πάντα;

Νίκος Τσοτάκης: Επίσης ο πύργος του Φονιά έχει καταρρεύσει γιατί ουδέποτε συντηρήθηκε. Εδώ και δύο χρόνια ουδείς ενδιαφέρθηκε και έχει αρχίσει να μεταφέρεται για οικοδομικές εργασίες.

Ελένη Πλιάτσκα: Είναι πάνω από 5 χρόνια κλειστό και φύλακας μας είχε πει ότι έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία γιατί είχαν κλείσει για ανακαίνιση, και ήθελαν άλλη ειδική έγκριση χρηματοδότησης για τον μαρμαρά, άλλη για τον κατασκευαστή των προθηκών, κλπ. Υ. Γ. ο Αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός, προσβάσιμος κανονικά και πολύ ενδιαφέρων.

Angela Dickinson: Ισχύει δυστυχώς…. όπως και οι αρχαιολογικοί χώροι. Πήγε μια φίλη μου πέρσι που ήθελε να τα επισκεφθεί (αυτός είναι ο λόγος που θέλω και εγώ να επισκεφθώ αυτό το πανέμορφο μέρος) και δυστυχώς τα κρατάνε κλειστά. Ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και σε όσους αγαπούν την ιστορία. Είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά !!

Dias Tilis: Πέρσι μας είπαν πως θα ανοίξει σε 2-3 χρόνια. Ο αρχαιολογικός είναι ανοικτός

Δημήτρης Δαμκαλής: Να σας πω εγώ για το Μουσείο του Άστρους Κυνουρίας το οποίο είναι κλειστό για 3-4 χρόνια και ανοίγει κατόπιν παραγγελίας; Μέσα βρίσκονται 2 από τις 10 στήλες με τα ονόματα των νεκρών Μαραθωνομάχων!! Πάω διακοπές εκεί χρόνια και δεν έχω καταφέρει να μπω στο Μουσείο!!

Katrin Batista: Ναι πράγματι και γω είδα την ανάρτηση και αναρωτήθηκα τι να συμβαίνει!

Νικήτας Χριστοφιλόπουλος: ΕΠΙΣΕΙΣ Ο ΑΡΧ.ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧ ΛΥΚΟΣΟΥΡΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ. ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΤΥΠΑ ΕΡΗΜΗΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ. ΝΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!!

Νικήτας Χριστοφιλόπουλος: ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΚΥΡΙΟ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΕΡΓΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΣΚΑΠΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧ. ΜΕΣΣΗΝΗ. ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΑΚΤΙΚΑ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ.

Boula Emmanouil: Αυτά πρέπει να μας κινητοποιούν. Έχετε δίκιο κε Μουρατίδη και είμαι μαζί σας αν στραφείτε σε τέτοιες κινητοποιήσεις.

Μιχάλης Καλαποθαράκος: Ελλαδισταν! Μόνο όταν βάλει κάποιος προσωπικό κόπο διαθέσει χρόνο υπάρχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αφού πρώτα του γίνει το στομάχι κόμπος, το μόνο που κάνουν οι αρχαιολόγοι είναι να βάζουν εμπόδια με τη γραφειοκρατία.

Tina Theodoritsi: Γιατί άραγε όλα αυτά?

Αθηνά Βασιλειάδου: Έχετε απόλυτο δίκιο! Και το μουσείο της Αστυπάλαιας το άνοιγε οικειοθελώς μια κοπελιά ονόματι Ξενούλα και μάλιστα αναλάμβανε να μας ενημερώνει για όλα τα ευρήματα! Δεν ξέρω τώρα τι γίνεται, πιστεύω η φοβερή νέα να βρήκε το δρόμο της και το μουσείο να είναι ανοιχτό! Πάντως είχε σημαντικά εκθέματα από το παιδικό νεκροταφείο που είχε ανασκαφεί.

Vania Vakalopoulou Sotiriou: Αθηνά Βασιλειάδου πρέπει να εργάζεται η Ξενούλα στο Μουσείο γιατί την πήρε το μάτι μου πολύ γρήγορα γιατί βρισκόμουν στο αυτοκίνητο. Θα το ψάξω γιατί κανένα Μουσείο δεν πρέπει να κλείνει.

Αθηνά Βασιλειάδου: Vania Vakalopoulou Sotiriou Χαίρομαι ιδιαιτέρως! Η συμπαθής αυτή νεαρά είχε πολύ διάθεση και όρεξη να ενημερώνει τους επισκέπτες του μουσείου! Μου είχε κάνει εντύπωση.

Nicholas Mykonios: Παραμένει κλειστό: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3398

Ευτυχία Βερβεράκη: Ας το κοιτάξει παρακαλώ η νέα κυβέρνηση

Sonia Antoniou: Μόνο λόγια, μεγάλα και κούφια λόγια για τον πολιτισμό αυτών των ανθρώπων και οι Πράξεις ανύπαρκτες. Είναι γνωστό τοις πάση το πρόβλημα του κλειστού Μουσείου, ποιος συγκινήθηκε;…

Ελευθερία Βέη: Πριν δύο χρόνια ήταν κλειστό…

Dimitris Perdikis: Εγώ είμαι σύμφωνος και προσυπογράφω οποιοδήποτε έγγραφο διαμαρτυρίας μπορούμε να στείλουμε ως ομάδα ατόμων που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της Ελλάδας!!

Νίκος Μουρατίδης: Εγώ ήδη σαν μονάδα, έστειλα mail στο ΥΠ.ΠΟ αλλά πιστεύω πως αν κάνουμε μια επιστολή και μαζέψουμε υπογραφές θα μπορέσουμε να ακουστούμε καλύτερα. ΥΠΑΡΧΕΙ κάποιος νομικός στην παρέα (ομάδα) να μας συντάξει μια τέτοια επιστολή;

Ηλίας Παντελίδης: Νίκος Μουρατίδης Και λίγα λες. Μαζί σου !

Ηλίας Μαμέκας: Το 2016 πάντως ήταν κλειστό το 10ημερο στο οποίο βρέθηκα στη Σαμοθράκη

Δήμητρα Δικαίου: Και το αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων παραμένει κλειστό για χρόνια…

Boula Gouvisi: Το ίδιο ισχύει και για το μουσείο της πόλης του Άργους. Πάντως κοιμόμαστε ήσυχοι γιατί σχεδιάζεται στην περιοχή μυθολογικό πάρκο χολιγουντιανών προδιαγραφών για τους τουρίστες. Μόνο πέτρες θα βλέπουν;

Συλβέστρος: Μουσείο Ικαρίας κλειστό, Μουσείο Ελιάς στην Κεφαλονιά, κλειστό 7 χρόνια (από όσο μου είπανε). Γύρω του αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνα. Πόσο δύσκολο να ζητήσουν τα κλειδιά να το ανοίγουν αυτοί; Αλλά ξέχασα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι οι ξαπλώστρες από 5 έως 10 (και βάλε – το σετ). Πολιτισμός της ξαπλώστρας.

———————-

Στο blog μου, nikosonline.gr υπάρχει ειδική ενότητα με Μουσεία. Δείτε εδώ https://bit.ly/2ORMui9

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων, Μικρά μουσεία της Περιφέρειας, Greek Museums, Ellika Mouseia, Χάλια, nikosonline.gr

Τέτοια Μουσεία φτιάχνουν στο εξωτερικό

—————————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.