Το ωραιότερο παραδοσιακό κοστούμι του κόσμου

Μπορεί οι γιορτές και τα "παιχνίδια" με τους ταύρους να ξεκίνησαν στην αρχαιότητα από τον Ελλαδικό χώρο, αλλά στην σύγχρονη εποχή μετατράπηκαν σε ταυρομαχίες και θεωρούνται παραδοσιακό αγώνισμα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, μερικών πόλεων στη νότια Γαλλία, και διάφορων λατινοαμερικάνικων χωρών. Σήμερα θα σας πάω ένα ταξίδι στην αρένα και στην plaza de toros (που σημαίνει “η πλατεία των ταύρων”), όχι για να δούμε αυτό το βάρβαρο έθιμο, αλλά για να θαυμάσουμε τις στολές, τα κοστούμια των ταυρομάχων.

0
1778

Μπορεί οι γιορτές και τα “παιχνίδια” με τους ταύρους να ξεκίνησαν στην αρχαιότητα από τον Ελλαδικό χώρο, αλλά στην σύγχρονη εποχή μετατράπηκαν σε ταυρομαχίες και θεωρούνται παραδοσιακό αγώνισμα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, μερικών πόλεων στη νότια Γαλλία, και διάφορων λατινοαμερικάνικων χωρών. Σήμερα θα σας πάω ένα ταξίδι στην αρένα και στην plaza de toros (που σημαίνει “η πλατεία των ταύρων”), όχι για να δούμε αυτό το βάρβαρο έθιμο, αλλά για να θαυμάσουμε τις στολές, τα κοστούμια των ταυρομάχων.

Και αυτά δεν είναι απλά κουστούμια, είναι έργα τέχνης! Το ντύσιμο των ταυρομάχων είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Έντονα χρώματα, στενά ρούχα, χιλιάδες κεντήματα, στολίδια και στόχος είναι να αναδείξει την γενναιότητα του ταυρομάχου, με ένα ρούχο έργο τέχνης. Ένα ρούχο που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά.

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

Εγώ θεωρώ ότι το κοστούμι του ταυρομάχου είναι το ωραιότερο παραδοσιακό ένδυμα του κόσμου. Κατά την γνώμη μου είναι στο Νο1. Ξεπερνά ακόμα και τα κοστούμια της Γκέισας (Ιαπωνία) και του Εύζωνα (Ελλάδα), που επίσης είναι αριστουργήματικά παραδοσικά ενδύματα.

Στην αρχαία Ελλάδα – ιδιαίτερα στην Κρήτη- τα παιχνίδια και οι γιορτές με τους ταύρους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και είχαν σκοπό να δείξει ο αγωνιζόμενος το θάρρος του, την ψυχραιμία του, την ταχύτητα κίνησής του και τη σωματική του δύναμη.  Όλα αυτά στο εξωτερικό, μετατράπηκαν σε ταυρομαχίες, και σήμερα γίνονται κυρίως στην Ισπανία, το Μεξικό, την νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και αρκετές χώρες της νοτίου Αμερικής, σε ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα και δέχονται έντονη κριτική από ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως ένα βάρβαρο αγώνισμα. Αλλά είπαμε, εμείς θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το κοστούμι του ταυρομάχου.

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

Διάβαζα μια συνέντευξη του Αντόνιο Λόπεζ Φουέντες, ο οποίος ράβει στολές επι 55 χρόνια, όπου έλεγε ότι η στολή είναι βαριά και στενή, για να μην υπάρχει κάποιο σημείο που θα πιαστεί στα κέρατα του ταύρου.  Όσο για τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει μια στολή, είναι ένας μήνας παρακαλώ!

Το κοστούμι των ταυρομάχων ονομάζεται traje de luces (κοστούμι των φώτων) είναι η παραδοσιακή ενδυμασία που οι ισπανικοί ταυρομάχοι (toreros, picadors και rejoneadors) φορούν στην αρένα ταυρομαχιών. Ο όρος προέρχεται από τις πούλιες και τα ανακλαστικά νήματα από χρυσό ή ασήμι. Μεταγενέστερα στολίδια περιλαμβάνουν το καπέλο montera, περίτεχνα κεντήματα και διακοσμητικά αξεσουάρ.

Το ντύσιμο του ταυρομάχου συνθέτει ένα τελετουργικό από μόνο του. Είναι αδύνατον ο Torero να ντυθεί μόνος του, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλά παραδοσιακά κοστούμια ανά τον κόσμο. Πάντα έχει κάποιον που τον βοηθάει να ντυθεί.

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

Τα συστατικά μέρη του κοστουμιού traje de luces για έναν torero μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το Montera είναι το καπέλο που φορούν οι ταυρομάχοι και οι βοηθοί του

Castoreño: είναι ένα στρογγυλό καπέλο με άκρη από λευκό ή μπεζ μπούβερ που φοριέται από picadors (ιππείς με άλογο).

Corbatín: Η στενή μαύρη γραβάτα.

Chaquetilla: Ένα κοντό και άκαμπτο σακάκι, με ενισχυτικά ώμου, προσαρτημένο μόνο στον άνω ώμο για να επιτρέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνηση των βραχιόνων.

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

Taleguilla: Τα κοντινά καλσόν που εκτείνονται από τη μέση έως κάτω από το γόνατο, στερεωμένα με κορδόνια. Τα Taleguilla υποστηρίζονται με τιράντες που είναι κρυμμένες με διακοσμητικά ή και προστατευτικά ρούχα.

Medias: Οι κάλτσες, που μπορεί να χρησιμοποιούν και δύο ζευγάρια. Κάλτσες. Οι πρώτες είναι λευκές βαμβακερές και οι δεύτερες είναι από ροζ μετάξι (μερικές φορές λευκό ή κόκκινο ή μαύρο).

Camisa: Το απλό λευκό πουκάμισο, μερικές φορές κεντημένο, που φοριέται κάτω από το chaquetilla είναι λευκό.

Οι Zapatillas είναι οι επίπεδες παντόφλες παρόμοιες με μπαλαρίνες και ασφαλισμένες με τόξο.

Capote de paseo: Είναι ο μανδύας από μετάξι με πλούσιο και πολυτελές κέντημα, ο οποίος χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του paseíllo. Πριν ξεκινήσει δηλαδή η κύρια παράσταση.

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

Η Penelope Cruz στο εξώφυλλο της Vogue αποθεώνει το ισπανικό παραδοσιακό ένδυμα

—————————————————–

Διαβάστε για τα ωραιότερα παραδοσιακά κοστούμια απ’ όλο τον κόσμο

Η στολή των Ευζώνων https://bit.ly/2JqA1x5

Το κιμονό https://bit.ly/2v6kefN

Το Σκωτσέζικο kilt https://bit.ly/2xv7Doi

Το ινδικό σάρι: https://bit.ly/2AUuTNV

παραδοσιακη στολη, ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ, KOSTOUMI TAVROMAXWN, nikosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.