Το 2014 ήταν η πιο θερμή χρονιά….

0
327

climate

 από καταβολής μετρήσεων σύμφωνα με έκθεση αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώθηκαν από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).

«Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε θάλασσα και ξηρά ήταν η μεγαλύτερη από το 1880, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία ΝΟΑΑ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, όπως επίσης ξεπέρασε και τις χρονιές 2005 και 2010 στις οποίες είχε σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασίας.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο El Niño, το οποίο ως γνωστό οδηγεί σε αύξηση θερμοκρασιών.

Το γεγονός ότι το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, παρά την απουσία El Niño, οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι όταν το περιοδικό φαινόμενο επανέλθει, θα σπάσει κάθε θερμοκρασιακό ρεκόρ. Οι 10 θερμότερες χρονιές από καταβολής μετρήσεων ήταν όλες μετά το 1997, αντανακλώντας την υπερσυγκέντρωση στην ατμόσφαιρα αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Γιατί έχουμε τόσες χρονιές με ρεκόρ θερμοκρασίας; Γιατί ο πλανήτης θερμαίνεται. Η μακροχρόνια τάση δεν αλλάζει», είπε ο Gavin A. Schmidt, διάσημος καθηγητής κλιματολογίας και επικεφαλής του ινστιτούτου διαστημικών μελετών Goddard της NASA.

191811612

sepGISS_gif_CROP_promovar-mediumlarge

———————————————————-

Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.