Η ιστορία του Hilton της Αθήνας

Με αφορμή αυτό που διαβάσαμε σε καθημερινή εφημερίδα, ότι το γνωστό ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας περνάει πλέον στο Costa Navarino και τον τουρκικό όμιλο Dogus, ας δούμε την ιστορία του περίφημου αυτού ξενοδοχείου.

2
943

Με αφορμή αυτό που διαβάσαμε σε καθημερινή εφημερίδα, ότι το γνωστό ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας περνάει πλέον στα συμφέροντα του Costa Navarino και του τούρκικου ομίλου Dogus, ας δούμε την ιστορία του περίφημου αυτού ξενοδοχείου.

Η Αlpha Bank επέλεξε Τούρκους και Έλληνες ως επενδυτές κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών. Και καταλαβαίνετε ότι αν μιλάει η Alpha Bank όλοι στέκονται κλαρίνο. Οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν. Το ξέρουμε πια, το βλέπουμε και το ζούμε στο πετσί μας.

ΧΙΛΤΟΝ ΑΘΗΝΑ, HILTON ATHENS, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, νικος ον λαιν, ΧΙΛΤΟΝ ΑΘΗΝΑ, HILTON ATHENS, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, νικος ον λαιν,

Το Ηilton, που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο, και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθε στη θυγατρική της τράπεζας, την Ιονική Ξενοδοχεία & Επιχειρήσεις, και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961.
Τα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου. Άλλωστε, η αλυσίδα Hilton αποτελούσε την πρώτη μεγάλη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων που ερχόταν στη χώρα μας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό. Τη μονάδα εγκαινίασε προσωπικά ο ιδρυτής της αλυσίδας Κόνραντ Xίλτον. Για την ανέγερση της μονάδας δαπανήθηκε τότε το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Την αρχιτεκτονική ομάδα που δημιούργησε το ξενοδοχείο αποτελούσαν οι Μανώλης Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος, ενώ υπεύθυνος αρχιτέκτων ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε πλήρως το 2003, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα με την ανακαίνιση προστέθηκαν στο ξενοδοχείο μια πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας, περίπου, 1.200 τ.μ.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Οι Τούρκοι

Ο όμιλος Dogus, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 290 επιχειρήσεις και πάνω από 50.000 εργαζομένους. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, της ενέργειας και της ψυχαγωγίας. Στην περυσινή οικονομική χρήση το ενοποιημένο σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων έφθασε τα 10,1 δισ. δολ. τα ενοποιημένα έσοδα τα 5 δισ. δολ. και τα λειτουργικά κέρδη τα 147 εκατ. δολ. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, συμμετέχει στη μαρίνα του Φλοίσβου μέσω της D-Marine Investments Holding B.V με ποσοστό 32,2%.

Οι Τούρκοι έχουν βάλει το «πόδι» τους στην Ελλάδα σε πολλές μεριές όπως και σε διάφορες Μαρίνες. Έχουν ισχυρές μετοχές στον Φλοίσβο, στην Κέρκυρα, την Λευκάδα, στην Μαρίνα Ζέας, και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βλέπει την μακέτα του ξενοδοχείου

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Hilton

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις (μέχρι 22 Απριλίου), που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλο τον κόσμο.

HOTELS, HILTON, Αθήνα

O Conrad Hilton με τον Παπαληγούρα και τον Ανδρεάδη στην είσοδο του ξενοδοχείου.

sirley bassey, HOTELS, HILTON, Αθήνα

Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ (πάνω) και η Έλλα Φιτζέραλντ (κάτω) έχουν μείνει στο Hilton Αθηνών

ella fitzerald, HOTELS, HILTON, Αθήνα

HOTELS, HILTON, Αθήνα

Ο Μάρκ Σπιτς στην πισίνα του Hilton της Αθήνας

HOTELS, HILTON, Αθήνα

bergman, galaxy, Αθήνα, Χίλτον

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και η σύζυγός του στο ρετιρέ του ξενοδοχείου

Αθήνα, Χίλτον

Το 1983 είχα διοργανώσει ένα πάρτι για τους Roxy Music (με τον Bryan Ferry δεξιά) στην πισίνα του Hilton, όπου είχε έρθει η Αλίκη με τον Βλάσση (φωτό αριστερά) και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Athens Hilton

Το υπαίθριο κομμωτήριο του «Hilton»,παραπλεύρως της πισίνας, ήταν το απόλυτο hit για τις κοσμικές κυρίες των Αθηνών στα 60s

Daniel Day Lewis, Athens Hilton

Ο μεγαλύτερος ηθοποιός του κόσμου, ο Daniel Day Lewis στο Hilton της Αθήνας

HILTON, αθήνα

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: http://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-2/

 Hilton, Hilton της Αθήνας

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here