Το Lifting στο Μουσείο

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο αρχαιοελληνικός μας πλούτος σε συνδυασμό με τα νησιά και τις θάλασσες μας είναι αυτά που μας κρατούν ζωντανούς στο «παιχνίδι». Τα μουσεία της Ελλάδας είναι σε άθλια κατάσταση και ενώ θα έπρεπε να είναι η Νο 1 προτεραιότητα κανείς δεν ασχολείται.

0
2290

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο αρχαιοελληνικός μας πλούτος σε συνδυασμό με τα νησιά και τις θάλασσες μας είναι αυτά που μας κρατούν ζωντανούς στο «παιχνίδι». Αυτά είναι η “βαριά μας βιομηχανία”. Τα μουσεία της Ελλάδας είναι σε άθλια κατάσταση και ενώ θα έπρεπε να είναι η Νο 1 προτεραιότητα, κανείς δεν ασχολείται.

Και επιπλέον υπάρχει το ΚΑΣ ή η εφορία αρχαιοτήτων που δεν ακολουθούν τίποτα άλλο, παρά μια στείρα και παλιομοδίτικη τακτική. Τα προβλήματα στον χώρο προκύπτουν από τη γραφειοκρατία αλλά και από την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων. Πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να επιτρέψει σε ιδιωτικά ιδρύματα (Ωνάση, Νιάρχου κ.α.) να μπορέσουν να συνεισφέρουν για να διορθωθεί σωστά η όλη κατάσταση.

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Μουσείο Βραυρώνας: Και καλά ότι μοιάζει σαν μονοκατοικία της δεκαετίας του ’60, αυτό το ελεεινό συρματόπλεγμα δεξιά μόνο εμένα ενοχλεί;

Το να «μπαλώνεις» τρύπες, να φτιάχνεις μερεμέτια και να βάφεις τοίχους δεν σημαίνει ότι κάνεις ανακαίνιση στο Μουσείο. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι θέλουν ριζική ανακαίνιση. Καινούργια αισθητική, νέες τεχνολογίες…

Προτείνω: Να δημιουργηθεί μια ομάδα από μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, γλύπτες, ζωγράφους με πρόεδρο τον Διονύση Φωτόπουλο και να αναλάβουν δράση. Αφορμή γι΄ αυτές μου τις σκέψεις μου τις έδωσε το Μουσείο της Βραυρώνας που το «φρέσκαραν» πριν 10 χρόνια, και τώρα πάλι αρχίζουν να φαίνονται όλα τα σημάδια της κόπωσης. Επίσης βαρέθηκα να βλέπω μουσεία σε κτίρια που μοιάζουν με μεζονέτες Νοτίων προαστείων. Επίσης δεν θέλω πια να βλέπω κάτι αρχιτεκτονικές τσαπατσουλιές σε μουσεία και να μου λένε ότι κόστισαν 25 εκατομμύρια…. (βλέπε μουσείο Πάτρας).

Το Μουσείο της Βραυρώνας

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Το μουσείο χτίστηκε το 1962 και νομίζω δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που «φρεσκαρίστηκε» τελευταία φορά. Δυστυχώς όμως όπως συμβαίνει και στα πιο καλά lifting, τα σημάδια «κόπωσης» εξακολουθούν να φαίνονται. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200μ. από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, ενός από τα σημαντικότερα αρχαία ιερά της Αττικής. Στη νέα μόνιμη έκθεση, προβάλλονται τα πλούσια και ποικίλα ευρήματα από την ανασκαφή του ιερού της Βραυρώνας, καθώς και αρχαιότητες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογαίας. Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.grΣτην έκθεση παρουσιάζονται η ιστορία της Βραυρώνας, τα μνημεία του ιερού της Αρτέμιδας και της ευρύτερης περιοχής της Βραυρώνας, οι παραδόσεις που σχετίζονται με την ίδρυση του ιερού, η λατρεία και οι ιδιότητες της θεάς, καθώς και η ιστορία της Μεσογαίας μέσα από την παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών σε αντιπροσωπευτικούς δήμους της. Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο και περιλαμβάνει τον προθάλαμο, πέντε αίθουσες και ένα αίθριο. Στο Mουσείο στεγάζονται επίσης, οι αποθήκες φύλαξης των αρχαιοτήτων και τα εργαστήρια συντήρησης μετάλλινων, κεραμικών και λίθινων ευρημάτων.

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Κατατοπιστικά φυλλάδια δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν για τον επισκέπτη – μοίρα κάθε δημόσιου μουσείου στη χώρα μας – και βέβαια ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα Gift shop με ενθυμήματα, αντίγραφα, αναμνηστικά κλπ.

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Το κοριτσάκι με τον πολύπτυχο χιτώνα ζωσμένο ψηλά και το ιμάτιο που συγκρατεί με το αριστερό της χέρι, γίνεται πάντα στόχος των ερασιτεχνών φωτογράφων. Όλους τους εντυπωσιάζει το λαγουδάκι που φωλιάζει στο δεξί του χέρι. Δίπλα του, το γυμνό αγόρι, είναι το ίδιο δημοφιλές… και η παιδική πομπή συνεχίζεται.

Πριν 10 χρόνια είπαν ότι το «λίφτινγκ» πέτυχε. «Το 48χρονο ηλικίας κτίριο του Μουσείο Βραυρώνας, δεν μοιάζει πια παρωχημένο», έγραψαν τότε οι δημοσιογράφοι. Σήμερα όμως αρχίζουν και πάλι να φαίνονται η χαλάρωση, οι ρυτίδες και η ηλικία…

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Η είσοδος του μουσείου από την πίσω πλευρά, αφού προσπεράσει κανείς την περιφραγμένη με συρματόπλεγμα αποθήκη, η οποία στεγάζει δεκάδες αρχαία εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, μπερδεύει το κοινό. Άλλη αισθητική η είσοδος από μπρος, άλλη η από πίσω… Άλλα ντ’ άλλων. Προχειροδουλειές και ακαλαισθησίες…

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Το 1961 αποκαλύφθηκαν στο ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος δύο αναθηματικά ανάγλυφα της κλασικής περιόδου. Το ένα εξ αυτών παρουσιάζει τη θεά να αποδέχεται την προσφορά αναθημάτων.

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

Η άφιξη της Ιφιγένειας στη Βραυρώνα με τον Δία καθιστό, τη Λητώ, τον Απόλλωνα και με την Άρτεμη σε έντονη κίνηση.

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ

Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Βραυρώνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 22990 27020

Τρίτη έως Κυριακή 8:00 – 15:00 (Δευτέρα: κλειστά)

Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3

Ισχύει για το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας.

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου: 6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη / 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων/ 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς) /28 Οκτωβρίου / Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

Lifting, Μουσείο, ΒΡΑΥΡΩΝΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ, MOUSEIO, VRAVRONA, ARTEMIS, nikosonline.gr

 Διαβάστε επίσης αρθρα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

Η λατρεία του φαλλού https://bit.ly/2zpa1Te

Νέες ιδέες για Κεραμεικό και Βραυρώνα https://bit.ly/2MMUcbT

Vintage: Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι https://bit.ly/2Akp7K9

Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους https://bit.ly/2xKVGQ9

Αρχαίος Ναός έγινε καταυλισμός προσφύγων https://bit.ly/3eEA1Ke

ΒΡΑΥΡΩΝΑ: Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE

Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί: https://bit.ly/2MX1mb9

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε: https://bit.ly/2WVAyze

Το σκάνδαλο στην Ανάφη https://bit.ly/2NYdAUd

Τα κλεμμένα αρχαία της Ανάφης https://bit.ly/2AGFYXQ

—————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.