Ορίστε λοιπόν που 32 χρόνια μετά τον θάνατο του, το έργο του Γιάννη Τσαρούχη κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις Η.Π.Α και μάλιστα σε μια υπέροχη γκαλερί στο Σικάγο. Η έκθεση «Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life» περιλαμβάνει 200 έργα του, που συγκεντρώθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Η πρώτη αμερικανική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη λοιπόν, έγινε πραγματικότητα και άνοιξε στις 7 Μαΐου στο Σικάγο, στον νέο εκθεσιακό χώρο Wrightwood 659 που είναι σχεδιασμένος από τον βραβευμένο με το Pritzker prize, Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando, ο οποίος διαμόρφωσε σε έναν εξαιρετικό χώρο τέχνης ένα οίκημα του 1920 που λούζεται από φυσικό φως (φωτογραφία κάτω).
Η έκθεση αποτελείται από 200 έργα του Γιάννη Τσαρούχη, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, λάδια και σχέδια, ακόμα και από την εποχή που ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Περιλαμβάνει ακόμα κάποια γλυπτά, χειροτεχνίες, κοστούμια, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα.
Στο έργο του σκιαγραφείται η αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, η επιρροή από τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις αγιογραφίες, το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη, αλλά και τα μεγάλα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, αυτά του κυβισμού, του φωβισμού και του σουρεαλισμού.
Η έκθεση Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life πραγματοποιείται σε επιμέλεια Ανδρονίκης Γρυπάρη, προέδρου του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης στην Αθήνα, και του Άνταμ Σίμτσικ, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Documenta 14.
Γιάννης Τσαρούχης, Άνεμοι, Καικίας και Ζέφυρος, 1966. Ιδιωτική συλλογή. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.
Γιάννης Τσαρούχης, Βράχοι με δύο φιγούρες, St. Jean Cap Ferrat, 1959. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη.
Ενώ σήμερα ο Τσαρούχης παραμένει σχετικά ελάχιστα γνωστός εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζεται ομόφωνα στη χώρα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία και κέρδιζε τα προς το ζην ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.
Το 1935 ο Τσαρούχης πήγε στο Παρίσι για πρώτη φορά, όπου συναντήθηκε με το έργο του Henri Matisse, του Pablo Picasso, του Max Ernst και άλλων καλλιτεχνών της Avant-garde. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Πλήρες πορτραίτο του θα δείτε εδώ: https://bit.ly/2EZl4j2
Στο Σικάγο, η πρώτη έκθεση στις ΗΠΑ με 200 έργα του Γιάννη Τσαρούχη που θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2021. Εδώ η διαφημιστική αφίσα.
Διαβάστε άρθρα και δείτε έργα κι’ άλλων Ελλήνων ζωγράφων
Γιάννης Τσαρούχης: Λάτρευε την Ελλάδα, την Κάλλας και την Μπέλλου https://bit.ly/2EZl4j2
Περικλής Βυζάντιος: Γράφοντας την βιογραφία του, πέθανε https://bit.ly/3bZ8AsX
Ντίκος Βυζάντιος: Έλληνας της διασποράς https://bit.ly/39NFECW
Σπύρος Βασιλείου: Ο μπάρμπα Σπύρος https://bit.ly/2UlA580
Γιάννης Μόραλης: Ο γίγαντας της Ελληνικής ζωγραφικής https://bit.ly/2CNNPTQ
Νίκος Εγγονόπουλος: Ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος https://bit.ly/2pY7KWH
Γιώργος Μπουζιάνης: Ο Έλληνας θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης https://bit.ly/2nhZfY9
Δημήτρης Μυταράς: Απεβίωσε τυφλός και πικραμένος https://bit.ly/2JPQ9IV
Γιώργος Σικελιώτης: Ένας πολύ εργατικός ζωγράφος https://bit.ly/2oujQWU
Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης: Έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία https://bit.ly/2Tx0kdg
Παναγιώτης Τέτσης: Ήρθε το τέλος https://bit.ly/2L4YMQn
Ουμβέρτος Σ. Αργυρός: Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής https://bit.ly/2tPwen8