Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων;

Μα υπάρχουν μουσεία βασανιστηρίων; Και βέβαια υπάρχουν και βρίσκονται στις «πολιτισμένες» πόλεις, που έκαναν βασανιστήρια κατά το παρελθόν. Μπορεί σήμερα όλα αυτά να μοιάζουν αστεία, αλλά δεν είναι καθόλου. Για ελάτε να σας πάω μια βόλτα στο Μουσείο βασανιστηρίων του Άμστερνταμ.

0
893

Μα υπάρχουν μουσεία βασανιστηρίων; Και βέβαια υπάρχουν και βρίσκονται στις «πολιτισμένες» πόλεις, που έκαναν βασανιστήρια κατά το παρελθόν. Μπορεί σήμερα όλα αυτά να μοιάζουν αστεία, αλλά δεν είναι καθόλου. Για ελάτε να σας πάω μια βόλτα στο Μουσείο βασανιστηρίων του Άμστερνταμ.

Στην καρδιά του Άμστερνταμ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την περίφημη Bloemenmarkt, την πλωτή αγορά των λουλουδιών, βρίσκεται ένα εναλλακτικό μουσείο, από τα πολλά της πόλης: το Μουσείο Βασανιστηρίων (Torture Museum), που παρουσιάζει όργανα βασανισμού περασμένων αιώνων, κυρίως μεσαιωνικά.

Μουσείο Βασανιστηρίων, Αμστερνταμ,

της Μαίρης Σβαρνιά

Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά με μεγάλη επισκεψιμότητα μουσείο, ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, προφανέστατα λόγω της μυστηριώδους και μακάβριας θεματολογίας του, που ασχολείται με την ανθρώπινη βία, την διαστροφή, τον πόνο και την εφαρμογή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επισκέψιμο από το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ, προσβάσιμο για ενήλικες και παιδιά, αλλά δυστυχώς όχι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, το μουσείο απευθύνεται οπωσδήποτε σε ανθρώπους με γερά νεύρα, καθώς τόσο τα εκθέματα, όσο και το στήσιμό του, δημιουργούν μια ζοφερή αίσθηση στον επισκέπτη. Όργανα βασανισμού που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια αυθεντική Iron Maiden (Παρθένα της Νυρεμβέργης), βρίσκονται τοποθετημένα στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός προθήκης, ώστε ο τολμηρός επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να τα αγγίξει. Το συναρπαστικό σκηνικό συμπληρώνει το ίδιο το κτήριο με τους στενούς και χαμηλά φωτισμένους του χώρους που παραπέμπουν σε μπουντρούμι, το κλειστοφοβικό κλίμα με τις μικρές αίθουσες και τα –όχι και τόσο καλά σε ποιότητα είναι η αλήθεια- αντίγραφα παλαιών χαρακτικών στους τοίχους, που παρουσιάζουν σκηνές βασανισμού.

Lasciate ogni speranza voi ch’intrate. Δάντης [“αφήστε κάθε ελπίδα εσείς που περνάτε μέσα” -επίγραμμα της κολάσεως, Άσμα ΙΙΙ.]

Σε αντίθεση με τα μεγάλα ιστορικά μουσεία όπου συνήθως η βία παρουσιάζεται ένδοξη (πόλεμοι, κατακτήσεις, επαναστάσεις, κ.τ.λ.), το Μουσείο Βασανιστηρίων αφηγείται με ωμό τρόπο όλες τις μορφές βίας. Εδώ δεν θα δούμε την ιστορία των ηγεμόνων και των μεγάλων πολέμων και κατακτήσεων που διδάσκονται συνήθως στο σχολείο, αλλά την μαύρη ιστορία μιας χώρας (και κατ’ επέκτασιν της Δυτικής Ευρώπης και των Χριστιανών της εποχής), όπου η διαφορετικότητα τιμωρούνταν με αργό, φρικτό και βασανιστικό θάνατο. Αντιφρονούντες, αιρετικοί, μάγισσες και άλλα είδη ανθρώπων που στοχοποιούνταν ως τέτοιοι, περνούσαν τις τελευταίες τους στιγμές από μια ζωντανή Δαντική Κόλαση ευφάνταστης και αστείρευτης εφευρετικότητας, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας. Έχοντας ως δεδομένο πλέον πως ο βασανισμός οποιουδήποτε πλάσματος από τον άνθρωπο είναι από τα φρικτότερα των εγκλημάτων και ηθικά απαράδεκτος σε κάθε περίπτωση, μουσεία που παρουσιάζουν την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης ως παράδειγμα αποφυγής τέτοιων και παρόμοιων πρακτικών και ως χώροι παιδείας και μνήμης για τις νεότερες γενιές.

Μαίρη Σβαρνιά,  (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)

torture-museum_265a6f7a5d53b8d8e1c59e96f18f29ff

Εδώ τους έβαζαν και από κάτω, απ’ότι βλέπετε, άναβαν την φωτιά

Μουσείο Βασανιστηρίων, Αμστερνταμ,

Ε, πως αλλιώς να διαφήμιζαν ένα μουσείο βασανιστηρίων;

???????????????????????????????

GtyqG9PFjC0oCYqZIZ7uKYUSA5lX8oHe

Οι μάγισσες δένονταν ζωντανές πάνω σ’ αυτήν την καθόλου αναπαυτική καρέκλα και τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε…

650937182_5bfdc63f1a_z

Με τανάλιες τους ξερίζωναν τις θηλές….

torture%20museum-christherockgod-chrisd90_cp

——————————-

Περίεργα Μουσεία

Τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου: https://bit.ly/2LKu9SX

Μουσείο πέους: https://bit.ly/2AJx3RC

Post and Tele Museum- Ένα πολύ πρωτότυπο μουσείο: https://bit.ly/335nCbg

Μουσείο Πούτιν: https://bit.ly/2pDlwhq

Μουσείο Pysanka, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά: https://bit.ly/2GZylwH

Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, χρώματα και φαντασία: https://bit.ly/31O1IcG

Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων; https://bit.ly/30NMuCW

Το ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο κυνηγιού; https://bit.ly/2DxGFCA

Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2gXOynD

Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας- Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης: https://bit.ly/31RLUFS

Μουσείο Βασανιστηρίων, Αμστερνταμ,

Iron Maiden (Η σιδηρά Παρθένα της Νυρεμβέργης)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.