Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων;

0
126

Η είσοδος του Μουσείου.

Μα υπάρχουν μουσεία βασανιστηρίων; Και βέβαια υπάρχουν και βρίσκονται στις «πολιτισμένες» πόλεις, που έκαναν βασανιστήρια κατά το παρελθόν. Μπορεί σήμερα όλα αυτά να μοιάζουν αστεία, αλλά δεν είναι καθόλου. Για ελάτε να σας πάω μια βόλτα στο Μουσείο βασανιστηρίων του Άμστερνταμ.

της Μαίρης Σβαρνιά

Στην καρδιά του Άμστερνταμ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την περίφημη Bloemenmarkt, την πλωτή αγορά των λουλουδιών, βρίσκεται ένα εναλλακτικό μουσείο, από τα πολλά της πόλης: το Μουσείο Βασανιστηρίων (Torture Museum), που παρουσιάζει όργανα βασανισμού περασμένων αιώνων, κυρίως μεσαιωνικά. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά με μεγάλη επισκεψιμότητα μουσείο, ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, προφανέστατα λόγω της μυστηριώδους και μακάβριας θεματολογίας του, που ασχολείται με την ανθρώπινη βία, την διαστροφή, τον πόνο και την εφαρμογή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επισκέψιμο από το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ, προσβάσιμο για ενήλικες και παιδιά, αλλά δυστυχώς όχι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, το μουσείο απευθύνεται οπωσδήποτε σε ανθρώπους με γερά νεύρα, καθώς τόσο τα εκθέματα, όσο και το στήσιμό του, δημιουργούν μια ζοφερή αίσθηση στον επισκέπτη. Όργανα βασανισμού που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια αυθεντική Iron Maiden (Παρθένα της Νυρεμβέργης), βρίσκονται τοποθετημένα στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός προθήκης, ώστε ο τολμηρός επισκέπτης να έχει την δυνατότητα να τα αγγίξει. Το συναρπαστικό σκηνικό συμπληρώνει το ίδιο το κτήριο με τους στενούς και χαμηλά φωτισμένους του χώρους που παραπέμπουν σε μπουντρούμι, το κλειστοφοβικό κλίμα με τις μικρές αίθουσες και τα –όχι και τόσο καλά σε ποιότητα είναι η αλήθεια- αντίγραφα παλαιών χαρακτικών στους τοίχους, που παρουσιάζουν σκηνές βασανισμού.

Lasciate ogni speranza voi ch’intrate. Δάντης [“αφήστε κάθε ελπίδα εσείς που περνάτε μέσα” -επίγραμμα της κολάσεως, Άσμα ΙΙΙ.]

Σε αντίθεση με τα μεγάλα ιστορικά μουσεία όπου συνήθως η βία παρουσιάζεται ένδοξη (πόλεμοι, κατακτήσεις, επαναστάσεις, κ.τ.λ.), το Μουσείο Βασανιστηρίων αφηγείται με ωμό τρόπο όλες τις μορφές βίας. Εδώ δεν θα δούμε την ιστορία των ηγεμόνων και των μεγάλων πολέμων και κατακτήσεων που διδάσκονται συνήθως στο σχολείο, αλλά την μαύρη ιστορία μιας χώρας (και κατ’ επέκτασιν της Δυτικής Ευρώπης και των Χριστιανών της εποχής), όπου η διαφορετικότητα τιμωρούνταν με αργό, φρικτό και βασανιστικό θάνατο. Αντιφρονούντες, αιρετικοί, μάγισσες και άλλα είδη ανθρώπων που στοχοποιούνταν ως τέτοιοι, περνούσαν τις τελευταίες τους στιγμές από μια ζωντανή Δαντική Κόλαση ευφάνταστης και αστείρευτης εφευρετικότητας, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας. Έχοντας ως δεδομένο πλέον πως ο βασανισμός οποιουδήποτε πλάσματος από τον άνθρωπο είναι από τα φρικτότερα των εγκλημάτων και ηθικά απαράδεκτος σε κάθε περίπτωση, μουσεία που παρουσιάζουν την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης ως παράδειγμα αποφυγής τέτοιων και παρόμοιων πρακτικών και ως χώροι παιδείας και μνήμης για τις νεότερες γενιές.

Μαίρη Σβαρνιά,

Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος.

torture-museum_265a6f7a5d53b8d8e1c59e96f18f29ff

Εδώ τους έβαζαν και από κάτω, απ’ότι βλέπετε, άναβαν την φωτιά

Ένα μουσείο βασανισμού, θα  πρέπει να έχει και την ανάλογη  διαφήμιση!

Ε, πως αλλιώς να διαφήμιζαν ένα μουσείο βασανιστηρίων;

???????????????????????????????

GtyqG9PFjC0oCYqZIZ7uKYUSA5lX8oHe

Οι μάγισσες δένονταν ζωντανές πάνω σ’ αυτήν την καρέκλα και εκείνη ανελάμβανε τα υπόλοιπα.

650937182_5bfdc63f1a_z

Με τανάλιες τους ξερίζωναν τις θηλές….

torture%20museum-christherockgod-chrisd90_cp

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

Iron Maiden (Η Παρθένα της  Νυρεμβέργης)

Iron Maiden (Η σιδηρά Παρθένα της Νυρεμβέργης)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here