Όλα ξεκίνησαν από έναν χωρισμό. Όταν ο Κροάτης γλύπτης Dražen Grubišić και η κοπέλα του Olinka Vištica, παραγωγός ταινιών, αποφάσισαν να χωρίσουν το 2003 μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης, σκέφτηκαν αστειευόμενοι μεταξύ τους να δημιουργήσουν ένα μουσείο που θα στέγαζε ό,τι είχε απομείνει από τα αντικείμενα που αντιπροσώπευαν κάποτε την αγάπη τους.
Το αστείο αυτό φαίνεται πως κράτησε, ωρίμασε και μεταλλάχθηκε σε πράξη, κι έτσι τρία χρόνια μετά τον χωρισμό η ιδέα τους υλοποιήθηκε με την βοήθεια επίσης χωρισμένων φίλων τους που τους δώρισαν αντικείμενα, σε μία διεθνή περιοδική έκθεση που έμελλε να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες στις χώρες που ταξίδεψε (Αργεντινή, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γερμανία, ΦΥΡΟΜ, Φιλιππίνες, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.) και να αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.
Η δημιουργία πλέον ενός μουσείου στο Ζάγκρεμπ, πόλη διαμονής των δύο καλλιτεχνών, ήταν μονόδρομος. Το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων διατηρεί μόνιμη έκθεση η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς χωρισμένα ζευγάρια ενθαρρύνονται αδιάκοπα να δωρίσουν αντικείμενα, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα μικρό κείμενο. Αρκουδάκια, εσώρουχα, φωτογραφίες, δωράκια, sex toys, αλλά και αντικείμενα που δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος, όπως παπούτσια, ποδήλατα, ακόμα και σφυριά, παρουσιάζονται στο κοινό, σε μια ευφάνταστη όσο και γλυκόπικρη μόνιμη έκθεση, που ερμηνεύει τις σχέσεις και τους αποδίδει την αξία που τους αρμόζει, λειτουργώντας παράλληλα και ως λύτρωση και ψυχοθεραπεία, τόσο όσον αφορά στους δωρητές, όσο και σε σχέση με τους επισκέπτες. Η απενοχοποίηση της έννοιας “σχέση”, σε μια κοινωνία που μάλλον ακόμα θεωρεί τον γάμο ως σοβαρότερο των σχέσεων, είναι εδώ και φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στους τουρίστες, εφ’ όσον το μουσείο αποτελεί πλέον ένα από τα must see αξιοθέατα του Ζάγκρεμπ.
Το μουσείο διοργανώνει συχνά περιοδικές εκθέσεις, διατηρεί καφετέρια και ένα πολύχρωμο και χιουμοριστικό κατάστημα, ενώ στεγάζεται στο υπέροχο μπαρόκ παλάτι Kulmer, που βρίσκεται στο ιστορικό κομμάτι της Άνω Πόλης του Ζάγκρεμπ και είναι προσβάσιμο είτε με τα πόδια, είτε με το τελεφερίκ της πόλης. Από εδώ και πέρα λοιπόν, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε ώστε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό, ή να χαρίσετε στην παλιά σας αγάπη, την αθανασία που της αξίζει! Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ζάγκρεμπ!
Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)
Οι παλιές αγάπες πάνε στο Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων (μαζί με τα σουτιέν τους)!
Ένα μουσείο που έχει ότι βάλει ο νους σας. Ότι έχει πετάξει ο ένας στον άλλο, ότι έχει σπάσει από νεύρα ή από εκδίκηση! Ότι ξέχασε σπίτι της ή σπίτι του.
Ένα τσεκούρι και ένα σώβρακο δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα Μουσείο διαλυμένων σχέσεων! Ελπίζω να μην του τον έκοψε με το τσεκούρι!
———————————-
Περίεργα Μουσεία
Τα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου: https://bit.ly/2LKu9SX
Μουσείο πέους: https://bit.ly/2AJx3RC
Post and Tele Museum- Ένα πολύ πρωτότυπο μουσείο: https://bit.ly/335nCbg
Μουσείο Πούτιν: https://bit.ly/2pDlwhq
Μουσείο Pysanka, Ένα μουσείο γεμάτο αυγά: https://bit.ly/2GZylwH
Ένα μουσείο γεμάτο μουσική, χρώματα και φαντασία: https://bit.ly/31O1IcG
Υπάρχει μουσείο Βασανιστηρίων; https://bit.ly/2LMc6fg
Το ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο κυνηγιού; https://bit.ly/2DxGFCA
Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2gXOynD
Μουσείο της Τηγανητής Πατάτας- Το πιο pop μουσείο της Ευρώπης: https://bit.ly/31RLUFS