Υπάρχει μόνο στον Όλυμπο;

0
464

Jankaea heldreichii 640x P1010143 (15)

Είναι δυνατόν; Αληθεύει, ή μήπως πάλι είναι κάποια από τις γνωστές Ελληνικές υπερβολές; Το διάβασα, με έβαλε σε σκέψεις και αποφάσισα να το ψάξω περαιτέρω…

Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Ο Ιπποκράτης για παράδειγμα είχε βρει μέχρι και στις φλούδες από τον κορμό της Ιτιάς, ουσία που θεράπευε τον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Γιατί μ’ αυτά γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.

Γι’ αυτό το λουλουδάκι, έψαξα και σε Ελληνικά αλλά και σε ξένα sites αλλά δεν βρήκα πουθενά λεπτομέρειες για το που κάνει καλό. Όλα γράφουν γι’ αυτό, το περιγράφουν και αναφέρουν διάφορα ιστορικά στοιχεία αλλά πουθενά δεν βρήκα αν έχει κάποιες θεραπευτικές ικανότητες. Και η πλάκα είναι ότι πράγματι φύεται αποκλειστικά στον Όλυμπο. Ένα μικρό μοβ λουλούδι, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Το γιάνκεα (Jankaea heldreichii) είναι λοιπόν φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία του. Το φυτό αυτό προτιμά τα βράχια, τα σκιερά μέρη και την υγρασία και αποτελεί ένα από τα βασικά είδη της χλωρίδας που υπάρχει στην περιοχή.

Jankaea8

Ο Όλυμπος αποτελεί ένα χλωριδικό παράδεισο με πάνω από 1.500 είδη φυτών και με τοποθεσίες όπου όλα αυτά είναι είτε τοπικά είτε ελληνικά είτε βαλκανικά ενδημικά, γεγονός που από μόνο του κατατάσσει την περιοχή στις πολυτιμότερες από άποψη χλωρίδας παγκοσμίως.

Jankaea heldreichii 4, Saxifraga-Jan van der Straaten

Jankaea heldreichii – γιανκέα: το σήμα κατατεθέν και ένας μοναδικός θησαυρός της φύσης στα βράχια του Ολύμπου

jankea4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.