Υπήρχαν από τότε οι selfie;

1
112

Portrait-Face-Painting-Courbert-self-portrait

Μπορεί στις μέρες μας ο καθένας να βγάζει τις selfies του, τα παλιά χρόνια όμως, οι άνθρωποι που δεν είχαν την τεχνολογία στα χέρια τους, είχαν πινέλα και χρώματα. Ήταν κάτι σαν παράδοση, οι ζωγράφοι να έκαναν τα πορτραίτα τους – τις περίφημες αυτοπροσωπογραφίες – κάτι σαν τις σημερινές selfie.

Οι αυτοπροσωπογραφίες των ζωγράφων για πολλούς κριτικούς της τέχνης, δείχνουν τον έντονο ναρκισσισμό τους. Η Frida Kahlo και ο Vincent Van Gogh είναι από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες ίσως αυτοπροσωπογραφίες. Όμως οι αυτοπροσωπογραφίες, ωραιοποιημένες, χλευαστικές ή φανταστικές –από τον Ρέμπραντ και τον Da Vinci, μέχρι τον Picasso, τον Lucian Freud και τον Andy Warhol – μοιάζουν με οδηγό προσέγγισης του συναισθηματισμού των ζωγράφων που λατρεύουν ή μισούν το επιτηδευμένο εγώ τους.

self-portrait by Sir Anthony Van Dyck at the National Portrait Gallery London

Αυτοπροσωπογραφία του Sir Anthony Van Dyck στην National Portrait Gallery του Λονδίνου

—————————————————–
Δεν ξέρω αν αυτοί που διάλεξα σήμερα αποκαλύπτουν τα μυστικά των καλλιτεχνών ή του έργου τους, πάντως μου φάνηκαν αρκετά ιδιαίτερες. Τις ξεχώρισα από δεκάδες άλλες, των ωραιοποιημένων πορτρέτων ή των επίτηδες σεμνών και δήθεν αυτοσαρκαστικών. Και, με την τελείως υποκειμενική γνώμη μου, τα θεωρώ έργα τέχνης δυνατά, μερικές φορές τόσο δυνατά όσο και τα σπουδαία έργα τους. Θα ακολουθήσει άλλο ένα αφιέρωμα, με πιο σύγχρονους καλλιτέχνες…..

Michelangelo_M

Δύο μεγάλοι της Αναγέννησης: Ο Michelangelo και ο Rafael

1Q_M

Αριστερά ο Anthony van Dyck και δεξιά ο JMW Turner

1R_M

Και ο Rembrandt έκανε αρκετές αυτοπροσωπογραφίες του. Αυτή με το μαύρο καπέλο χρονολογείται το 1660

Προσωπογραφία/πορτραίτο είναι το έργο που παριστάνει κάποιον ζωγράφο, κι’ έχει ζωγραφιστεί απ’ τον ίδιο. Κατ’ επέκταση, είναι η περιγραφή τους για τον ίδιο τους τον εαυτό.

1G_M

Αυτοπροσωπογραφία του Pompeo Batoni, και δεξιά selfie του μεγάλου Leonardo da Vinci

Self portrait by Joshua Reynolds -large

Είπαμε, ο καθένας ζωγράφιζε τον εαυτό του όπως ήθελε. Εδώ ο Joshua Reynolds

1P_M

Ο Peter Paul Rubens και δεξιά ο Arnold Böcklin, με την αγωνία του θανάτου

1E_M

Ο El Greco, και δεξιά ο Diego Velázquez

Θυμάμαι, παλιότερα είχε γίνει στην Turner Contemporary και σε μια εποχή που οι «selfies» αποτελούν καθημερινές εκφράσεις, μια έκθεση με αυτοπροσωπογραφίες που την είχαν ονομάσει Self: Image and Identity. Η έκθεση περιελάμβανε περισσότερα από 100 έργα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη National Portrait Gallery του Λονδίνου.

1T_M

O Edgar Decas και ο Paul Gauguin

1Η_M

Δύο μεγάλοι Ιμπρεσιονιστές: Ο Henri Matisse και δεξιά ο Paul Cezanne

1V_M

Vincent Van Gogh ήταν από τους ζωγράφους που περνούσε την ώρα του ζωγραφίζοντας τον εαυτό του, σε πολλές φάσεις της ζωής του.

Frida_M

Και η Frida Kahlo έκανε άπειρα πορτραίτα της

1D_M

Ο Dali σε νεαρή ηλικία και δεξιά ο Frank Frazetta

533648054_325

Παρ’ όλο που θα περίμενε κανείς απ’ τον Dali να έχει δεκάδες πορτραίτα του, δεν έχει κάνει τόσα πολλά. Ίσως γιατί προτιμούσε να τον βγάζουν χιλιάδες φωτογραφίες.

——————————————————-

Αυτές ήταν οι selfie της εποχής;

(Αυτοπροσωπογραφίες μεγάλων ζωγράφων: Μέρος Β΄)

http://www.nikosonline.gr/?p=27906

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here