Φάουστ εναντίον Μεφιστοφελή

Ευτυχώς πρόλαβα και το είδα, και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Κουρή. Αυτή τη φορά η παράσταση που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου δεν ήταν απλά υπέροχη, ήταν συγκλονιστική. Τόσο εμπνευσμένη που θα έπρεπε να πάει παγκόσμια περιοδεία.

1
651

Φάουστ, Κατερίνα Ευαγγελάτου

Ευτυχώς πρόλαβα και το είδα, και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Κουρή. Αυτή τη φορά η παράσταση που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου δεν ήταν απλά υπέροχη, ήταν συγκλονιστική. Τόσο εμπνευσμένη που θα έπρεπε να πάει παγκόσμια περιοδεία.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από την καθοδήγηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου, ακόμα και οι νέοι, οι σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Θα σταθώ όμως στην ερμηνεία του Νίκου Κουρή, που δικαιωματικά αποκτά τον τίτλο του καλύτερου ηθοποιού της γενιάς του, και το μεγάλο όνομα στο Ελληνικό θέατρο αυτή την στιγμή. Από δίπλα ο Αργύρης Πανταζάρας, με μια διαβολεμένη ενέργεια και μια έξοχη υποκριτική ευελιξία δικαίως και αυτός θεωρείται το νέο μεγάλο ανερχόμενο όνομα του Ελληνικού Θεάτρου. Από πέρσι προσπαθώ να την δω, αλλά όποτε μπορούσα δεν έβρισκα εισιτήριο. Όταν διάβασα ότι θα ξαναπαιχτεί  αρχή της σεζόν, έστω για λίγο ενθουσιάστηκα, αλλά και πάλι τα εισιτήρια έφυγαν εν ριπή οφθαλμού. Ε…. αναγκάστηκα και έβαλα τα μεγάλα μέσα. Δεν γινόταν να την χάσω. Και βρήκα θέσεις ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του Νίκου Κουρή (13 Οκτωβρίου). Επίσης ένα άλλο που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι το 80% του κοινού ήταν νεολαία-πράγμα σπάνιο για τα θέατρα μας. 

Διαβάστε για τον Νίκο Κουρή αναλυτικό άρθρο https://www.nikosonline.gr/?p=41399

Νίκος Κουρής, Νίκος Μουρατίδης

Ο Αρχάγγελος φέρνει για παράδειγμα τον Faust, έναν γέρο αλχημιστή ιεροκήρυκα που διδάσκει το καλό. Ο Σατανάς βάζει στοίχημα, ότι θα βάλει σε πειρασμό και θα κερδίσει την ψυχή του Φάουστ. Αν κερδίσει το στοίχημα, τότε η Γη θα του ανήκει.

Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.

Ο Φάουστ αποτέλεσε το έργο ζωής του Γκαίτε, που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα να εμπεριέχει όλους τους προβληματισμούς που απασχόλησαν τον Γκαίτε κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία».

Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές, σαν να αντλεί στοιχεία Τα στοιχεία από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, και την όπερα. Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής. Η παράσταση που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου (κάτω) είναι παραστασάρα! 
Νίκος Μουρατίδης, Κατερίνα Ευαγγελάτου ΦΑΟΥΣΤΟ Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του.” Κατερίνα Ευαγγελάτου

ΦΑΟΥΣΤ, Νίκος Κουρής, Αργύρης ΠανταζάραςFaust  Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος, Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Κoμμώσεις: Talkin’heads, Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτώρια Φώτα, Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου, Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου, Παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά & Λυκόφως – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

ΦΑΟΥΣΤ, Αργύρης Πανταζάρας

Faust Διανομή

Φάουστ: Νίκος Κουρής, Μεφιστοφελής: Αργύρης Πανταζάρας, Μαργαρίτα: Νάνσυ Σιδέρη, Μάρθα: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βάγκνερ: Ερρίκος Μηλιάρης, Βάλεντιν: Κλήμης Εμπέογλου, Λίζα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Σπουδαστής, Μάγισσα: Αγησίλαος Μικελάτος. Συμμετέχουν επίσης 30 σπουδαστές από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου

ΦΑΟΥΣΤ, Δημοτικό Πειραιά, Κατερίνα Ευαγγελάτου

Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς – 210.4143310-20
Παραστάσεις: Έως : 16/10
Πληροφορίες: Απόγ.: Κυρ. 7 μ.μ. Σάβ. 15/10, 5 μ.μ. Βραδ.: Τετ.-Σάβ. 8.30 μ.μ. και Σάβ. 15/10, 9 μ.μ. (εκτός 8/10)
Τιμη: € 25, 18, 12, 10.

Νίκος Μουρατίδης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αργύρης Πανταζάρας

Με την Κατερίνα Ευαγγελάτου (δηλώνω ότι είμαι πολύ μεγάλος fan) και τον Αργύρη Πανταζάρα, που τον ξέρω από 2010, όταν ακόμα ήταν πρωτοετής στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Λία Βίσση, Νίκος Μουρατίδης, Τάνια Τσανακλίδου

Με την Λία Βίσση και την Τάνια Τσανακλίδου στο διάλειμμα, έξω από το δημοτικό θέατρο Πειραιά, για τσιγαράκι.

Faust, ΦΑΟΥΣΤ, Θέατρο

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Σινεμά, Θέατρο, Τηλεόραση» / https://www.facebook.com/groups/808935492481018

Faust, ΦΑΟΥΣΤ, Θέατρο

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.