Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

Κάθε καλοκαίρι, μόλις πέσει ο ήλιος, όλοι μας φαντάζομαι κλείνουμε τα air condition και ανοίγουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Και βέβαια αράζουμε και στα μπαλκόνια μας. Όμως το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα έντομα…

2
1459

Κάθε καλοκαίρι, μόλις πέσει ο ήλιος, όλοι μας φαντάζομαι κλείνουμε τα air condition και ανοίγουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Και βέβαια αράζουμε και στα μπαλκόνια μας για λίγη βραδινή δροσιά. Όμως το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα έντομα…

Τα έντομα είναι ενοχλητικά και επιπλέον μεταδίδουν αρρώστιες και τα κουνούπια ιδιαίτερα, αποτελούν αιτία ανησυχίας για πολύ κόσμο. Ένα μεγάλο κόλπο για να τα απομακρύνουμε είναι ο ανεμιστήρας. Τα έντομα δεν αντέχουν τον αέρα (χάνουν την ισορροπία τους) και φεύγουν μακριά.

Αλλά τα βασικά βήματα για να προστατευτούμε από κουνούπια και έντομα της νύχτας είναι, ΠΡΩΤΟΝ να μην ποτίζουμε από το απόγευμα και μετά και ΔΕΥΤΕΡΟΝ να αλλάξουμε μερικές συνήθειες που έχουμε όσον αφορά την φροντίδα τα φυτών και των λουλουδιών μας. Που σημαίνει, όλα στο μπαλκόνι πρέπει να είναι στεγνά. (π.χ. λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές κ.λπ.). Ένας πρόσθετος φυσικός τρόπος προστασίας είναι να έχουμε γλάστρες με λουλούδια και φυτά, τα αρώματα των οποίων απωθούν τα κουνούπια. Να μερικές ιδέες:

mint-660

Μέντα. Όσο την λατρεύουν οι άνθρωποι, τόσο την αποφεύγουν μυρμήγκια, ποντίκια και κουνούπια. Επειδή, όμως, εξαπλώνεται γρήγορα στον κήπο και είναι δύσκολη στην εκρίζωσή της, καλύτερα είναι να την φυτεύετε σε γλάστρες….

Δεντρολίβανο. Απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια. Αντέχει τη ζέστη και αναπτύσσεται εύκολα στη γλάστρα, επομένως μπορείτε να το βάλετε σκόρπια στον κήπο και στη βεράντα σας.

Καλέντουλα. Βγάζει μυρωδιές και ουσίες οι οποίες απωθούν τα κουνούπια και άλλα έντομα του κήπου, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως και ως φυσικό εντομοκτόνο στις καλλιέργειες λαχανικών. Τοποθετήστε την ανάμεσα στα άλλα φυτά και κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού ώστε να εμποδίζει την είσοδο των κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους.

Λεβάντα. Οι μέλισσες την λατρεύουν, αλλά τα υπόλοιπα έντομα όχι. Διότι τα απωθεί η μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια των φύλλων της (γι’ αυτό είναι ιδανική και για την προστασία των μάλλινων ρούχων από τον σκώρο). Είναι αιωνόβια και όταν συνηθίσει τον χώρο όπου θα την φυτέψετε, θα θεριέψει.

Λεμονόχορτο. Περιέχει σιτρονέλλα – την φυσική, δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών. Το φυτό είναι ακόμα πιο ισχυρό εντομοαπωθητικό, διότι μυρίζει πιο έντονα από τα τεχνητά προϊόντα. Αντέχει την ζέστη και την ξηρασία, αλλά όχι την παγωνιά, επομένως καλύτερα είναι να το φυτέψετε σε γλάστρα, ώστε το χειμώνα να το βάζετε μέσα.

mosquito-basil_2

Βασιλικός. Η έντονη μυρωδιά του απωθεί μύγες και κουνούπια, επομένως είναι ό,τι πρέπει για τοποθέτηση (και) δίπλα ή πάνω στο τραπέζι του φαγητού.

Δυόσμος. Είναι ένα πανίσχυρο απωθητικό των κουνουπιών – ίσως έως και δέκα φορές πιο αποτελεσματικός από το DEET, την δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών του εμπορίου, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Μια καλή ιδέα είναι να τυλίξετε μερικά φύλλα σε ρολό και να τα τρίψετε στο δέρμα σας. Επειδή, πάντως, αναπτύσσεται σχεδόν παντού και εξαπλώνεται εύκολα, συνιστάται να τον φυτεύετε καλύτερα σε γλάστρες.

Πετούνιες. Τα άνθη τους εκλύουν μία γλυκιά μυρωδιά που απωθεί πολλά έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών.

1_M

dentrolibano

Άρθρα για το καλοκαίρι

Καλοκαιρινές συνήθειες: https://bit.ly/2u0djZl

Γιατί τα κουνούπια δεν τους τσιμπάνε όλους; https://bit.ly/2X5eYqb

Τραγούδια για το καλοκαίρι: https://bit.ly/2vpsPya

Στις πολυσύχναστες παραλίες: https://bit.ly/2KiJxmq

VINTAGE: Εκείνα τα καλοκαίρια… https://bit.ly/2vhhZsn

Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΥΤΑ, sUMMER, MOSQITOS, ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

2 COMMENTS

  1. It is incredible that in the chaos of today s greek realities when most people have lost their minds…you manage to sustain your sanity and protect the little child inside you.keep up with the good work.regards from Aphrodite hills.anastazio

  2. ΠΩΠΩΠΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΠΩΛ ΜΕ ΝΕΡΟ…..
    ΜΕ ΦΑΓΑΝΕ……
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.