Χρονολόγιο: 1η Δεκεμβρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου, Γούντι Άλεν, Woody Allen, Ιωάννης Συκουτρής, Ioannis Sykoutris, Μπεναζίρ Μπούτο, Benazir Bhutto, Παγκόσμια ημέρα AIDS, Crete, Κρήτη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
208

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου, Γούντι Άλεν, Woody Allen, Ιωάννης Συκουτρής, Ioannis Sykoutris, Μπεναζίρ Μπούτο, Benazir Bhutto, Παγκόσμια ημέρα AIDS, Crete, Κρήτη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Καλό μήνα

Παγκόσμια ημέρα AIDS, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Σαν σήμερα 1η Δεκεμβρίου

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

 • 1640 – Τέλος της Ιβηρικής Ένωσης: η Πορτογαλία ανακηρύσσει βασιλιά τον Ιωάννη Δ’ τερματίζοντας μία περίοδο 60 ετών προσωπικής ένωσης των στεμμάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
 • 1797 – Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο Ρήγας Φεραίος μαζί με το συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.
 • 1821Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Αρχίζει στο Άργος η Πελοποννησιακή Συνέλευση με περιορισμένες αρμοδιότητες.
 • 1834 – Καταργείται η δουλεία στην Αποικία του Ακρωτηρίου, σύμφωνα με την Πράξη κατάργησης της δουλείας του 1833.
 • 1862 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάργησης της δουλείας όπως διέταξε δέκα εβδομάδες νωρίτερα με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
 • 1913 – Αρχίζει να λειτουργεί το μετρό του Μπουένος Άιρες, ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος στο νότιο ημισφαίριο και τη Λατινική Αμερική.
 • 1913 – Η Ford Motor Company παρουσιάζει την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης.

 Crete, Κρήτη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1913 – Η Κρήτη προσαρτάται στην Ελλάδα. Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση. Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.
 • 1826Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Ο φιλέλληνας Φαβιέρος σπάει τον τουρκικό κλοιό και ανεβαίνει με ενισχύσεις στην πολιορκημένη Ακρόπολη των Αθηνών.
 • 1913 Η Κρήτη προσαρτάται στην Ελλάδα
 • 1944Δεκεμβριανά (ημέρα Παρασκευή) Οι ΕΑΜικοί υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου αρνούνται να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Αφορμή η ασυμφωνία στη ποσοστιαία συμμετοχή των ομάδων εθνικής αντίστασης στον υπό ανασυγκρότηση εθνικό στρατό. ΕΑΜ εξαγγέλλει συλλαλητήριο για την πρώτη Κυριακή, 2 ημέρες μετά, στη πλατεία Συντάγματος.
 • 1960 – Αιματηρές συμπλοκές στην Αθήνα μεταξύ αστυνομικών και απεργών οικοδόμων.

 Μπεναζίρ Μπούτο, Benazir Bhutto, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1988 – Στο Πακιστάν, η Μπεναζίρ Μπούτο (Benazir Bhutto) γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας.
 • 2002 – Δημιουργία της Ελληνικής Βικιπαίδειας.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

 Ιωάννης Συκουτρής, Ioannis Sykoutris, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1901 – Ιωάννης Συκουτρής, Έλληνας φιλόλογος. Διαβάστε τα πάντα γι’ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr «Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gayhttps://bit.ly/2fh2Rm4
 • 1912 – Γεώργιος Βλάχος, Έλληνας ακαδημαϊκός
 • 1923Μορίς, Βέλγος δημιουργός κόμικς

Γούντι Άλεν, Woody Allen, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1935 – Γούντι Άλλεν: O Woody Allen, (αληθινό όνομα Allen Stewart Königsberg), γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος του τον έκαναν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής. Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του και αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, την φιλοσοφία τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η κινηματογραφική του persona αποτελεί την ενσάρκωση του Εβραίου διανοούμενου της Νέας Υόρκης: νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση χιούμορ. Έχει ύψος 1,65 και βάρος 57 κιλά.

“Δεν φοβάμαι τον θάνατο, απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν συμβει” Woody Allen

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

——————————-————————————————–

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.