Χρονολόγιο: 18 Μαρτίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Yiannis Markopoulos, Isabella Stewart Gardner Museum –Boston, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ -Βοστώνη, Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis, Ελ. Βενιζέλος, El. Venizelos, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
639

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Yiannis Markopoulos, Isabella Stewart Gardner Museum –Boston, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ –Βοστώνη, Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis, Ελ. Βενιζέλος, El. Venizelos, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

“Πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη.” Οδυσσέας Ελύτης

—————————————————-

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

 • 1874 – Η Χαβάη υπογράφει συνθήκη με τις Η.Π.Α. για τη χορήγηση αποκλειστικών εμπορικών δικαιωμάτων.
 • 1922 – Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κηρύττει. Θα παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια.
 • 1938 – Φθάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία.
 • 1963 – Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της βασιλικής δυναστείας, από τις οποίες ανακοινώνει ότι θα απόσχει η Ένωσις Κέντρου.
 • 1967 – Το Δεξαμενόπλοιο “Torrey Canyon” (μήκους 300 μ.) που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργού πετρελαίου πλέοντας με ταχύτητα 16 κόμβων προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης (ΝΔ. ακτές Αγγλίας). Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.
 • 1989 – Στην Αίγυπτο, στην Πυραμίδα του Χέοπα, ανακαλύπτεται μούμια ηλικίας 4.400 χρόνων.

Χρονολόγιο, Isabella Stewart Gardner Museum –Boston, Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ -Βοστώνη, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1990 – Δώδεκα πίνακες αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες κλάπηκαν από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στην Βοστώνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης ιστορίας. Ανάμεσα σε αυτά που κλάπηκαν ήταν έργα των: Rembrandt, Vermeer, Govaert Flinck, Edgar Degas, Edouard Manet κ.α. Διαβάστε το πολύ κατατοπιστικό άρθρο: https://bit.ly/2Pl0DTB
 • 1992 – Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 3.1.
 • 2001 – Γενική απογραφή πληθυσμού Ελλάδας. Εγκαινιάζονται τα τέσσερα πρώτα τμήματα της Αττικής Οδού, που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την Ελευσίνα.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

Χρονολόγιο, Γιάννης Μαρκόπουλος, Yiannis Markopoulos, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1939 – Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από γονείς παλαιών οικογενειών του νησιού και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα. Εκεί, στο ωδείο της παραλιακής αυτής πόλης, παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου. Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, ενώ την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές, ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.
 • 1945Μπόμπι Σόλο, Ιταλός τραγουδιστής
 • 1980Σοφία Μάιλς, Αγγλίδα ηθοποιός
 • 1989Λίλι Κόλινς, Αγγλίδα ηθοποιός

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

Χρονολόγιο, Ελ. Βενιζέλος, El. Venizelos, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1936Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν στο Παρίσι, ημέρα Τετάρτη 18 Μαρτίου 1936, ώρα 10.30 το πρωί. Η καρδιά του Ελευθερίου Βενιζέλου σταματά να κτυπά. Και μαζί «λυγίζει» η καρδιά της Ελλάδας. Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται αμέσως στην Ελλάδα, με έκτακτες εκδόσεις των αθηναϊκών εφημερίδων.
 • 1964Νόρμπερτ Βίνερ, Αμερικανός μαθηματικός
 • 1965 – Φαρούκ, βασιλιάς της Αιγύπτου
 • 1993Θάνος Κωτσόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

 Χρονολόγιο, Οδυσσέας Ελύτης, Odysseas Elytis, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1996 –Οδυσσέας Ελύτης: Ο Οδυσσέας Ελύτης, με πραγματικό ονοματεπώνυμο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.” Οδυσσέας Ελύτης

————————————————————————

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.