Χρονολόγιο: 19 Μαϊου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαΐου, Μαρινέλλα, Marinella, Jacqueline Kennedy – Onassis, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, Malcolm X., Μάλκολμ Χ, Γενοκτονία των Ποντίων, Felini- Dolce Vita, John Kortajarena, Δημήτρης Ζάγκας, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
594

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαΐου, Μαρινέλλα, Marinella, Jacqueline KennedyOnassis, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, Malcolm X., Μάλκολμ Χ, Γενοκτονία των Ποντίων, FeliniDolce Vita, John Kortajarena, Δημήτρης Ζάγκας, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 Γενοκτονία των Ποντίων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

19 Μαϊου 1919: Η γενοκτονία των Ποντίων

Η ημέρα αυτή, ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων ως «ημέρα μνήμης» της γενοκτονίας των Ποντίων. Τουλάχιστον 353.000 χιλιάδες Πόντιοι σκοτώθηκαν από την οθωμανική κυβέρνηση των Νεοτούρκων και το κεμαλικό κίνημα κατά την περίοδο 1916-1923.

Σαν σήμερα 19 Μαϊου

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

 Γενοκτονία των Ποντίων, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Felini- Dolce Vita, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Η Μελίνα και η Ζαν Μορώ με τα βραβεία τους και ανάμεσα τους ο Φεντερίκο Φελίνι.

 • 1961 – Νέες διαπραγματεύσεις ΕλλάδαςΕ.Ο.Κ. ζητεί το Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας, λόγω των ενστάσεων της Ιταλίας, οι οποίες εστιάζονται πλέον στην ευνοϊκή μεταχείριση των ελληνικών καπνών. Παρέμβαση των Η.Π.Α. υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα.
 • 1961 – Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κατασκευή περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη: το Βενέρα 1 περνά κοντά από την Αφροδίτη.
 • 1962 – “Εντελώς αβάσιμη” χαρακτηρίζεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών καταγγελία του φοιτητή Αλέκου Παναγούλη ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς.
 • 1964 – Ο Δημήτριος Ζάγκας, 19 χρόνων, είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της πωλήτριας Μαρίας Μπαβέα, η οποία συγκλονίζει το πανελλήνιο. Το έγκλημα διεπράχθη στις 23 Απριλίου. Διαβάστε όλη την ιστορία – Ο 19χρονος δολοφόνος με το μαχαίρι https://bit.ly/3g16RFt
 • 1971 – Εκτόξευση του διαστημοπλοίου Μαρς 2 για τον Άρη.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

 Malcolm X., Μάλκολμ Χ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1925 – Μάλκομ Χ: Ο Malcom X αποτέλεσε μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους θαυμαστές του, υπήρξε ένας θαρραλέος συνήγορος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ένας άνθρωπος που κατηγόρησε τη «λευκή Αμερική» με τους πιο σκληρούς όρους για τα εγκλήματά της ενάντια στους μαύρους Αμερικανούς. Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για ρατσιστικό κήρυγμα, την υποστήριξη του στη μαύρη υπεροχή, τον αντισημιτισμό και τη βία. Παραμένει όμως ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς Αφροαμερικανούς στην ιστορία.

«Ο θυμός είναι καλύτερος από τη λύπη. Όταν είσαι θυμωμένος, γίνονται αλλαγές.» Malcolm X.

Μαρινέλλα, Marinella, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Με την Μαρινέλλα το 1981 και το 2016. Δύο φωτογραφίες με 35 χρόνια απόσταση….

 • 1938 – Μαρινέλλα: Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου και τραγουδά επαγγελματικά από το 1957. Από τότε έχει κυκλοφορήσει 66 προσωπικά άλμπουμ τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Οι γονείς της ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ποντιακή καταγωγή. Είναι το τέταρτο και νεότερο μέλος της οικογένειας. Μια οικογένεια φτωχή αλλά δεμένη με αρχές, που τα περισσότερα μέλη της τραγουδούσαν πολύ καλά. Από τεσσάρων έως πέντε χρονών, συμμετείχε στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή “Παιδική ώρα”, ενώ δώδεκα χρονών διαφήμιζε τα καταστήματα “Melka” της Θεσσαλονίκης. Στα δεκαεφτά της, ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο της Μαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.Μαρινέλλα, Marinella, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr Ήταν μαζί με τους νεους ηθοποιούς, Κώστα Βουτσά και Μάρθα Καραγιάννη. Κάποιο βράδυ, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και η Μαρινέλλα που ήξερε απ’ έξω όλα τα τραγούδια, την αντικατέστησε. Τραγούδησε το «Ο άνθρωπος μου» της Σοφίας Βέμπο, σε μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη και στίχους του Μίμη Τραϊφόρου, αλλά και το «Μαλαγκένια», γερμανικό τραγούδι της Κατοχής. Εκείνη η στιγμή που η Μαρινέλλα τραγούδησε, ήταν η στιγμή που το ελληνικό τραγούδι κέρδιζε μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του… και έτσι ξεκίνησαν όλα. Διαβάστε τα άρθρα.

 John Kortajarena, Δημήτρης Ζάγκας, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1985 – John Kortajarena Έχει δουλέψει με τις μεγαλύτερες εταιρίες και τους σπουδαιότερους οίκους μόδας. Με τους πιο γνωστούς φωτογράφους και στα πιο μεγάλα περιοδικά. Το όνομα του εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται πάντα μέσα στο top 10 της λίστας με τα πιο πετυχημένα και πλούσια μοντέλα. Διαβάστε να μάθετε τα πάντα: https://bit.ly/2zP9VzX
 • 1992 – Σαμ Σμιθ, Άγγλος τραγουδιστής

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

 Jacqueline Kennedy – Onassis, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1994 – Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση: Η Jacqueline KennedyOnassis ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη χρηματιστή. Έζησε σε πλούσιο κλίμα και πραγματοποίησε ικανοποιητικές σπουδές. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 παντρεύτηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τον οποίο έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της οποίας η θητεία ως πρώτη κυρία κρίθηκε αρκετά επιτυχής. Απέκτησε δύο παιδιά την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ. Jacqueline Kennedy – Onassis, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκυ συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες για να καταλήξει στο τέλος να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968 τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι. Από το 1975 έως και τον Μάρτιο του 1994 εργαζόταν ως προϊστάμενη σε εκδοτικούς οίκους βιβλίων που αφορούσαν το μπαλέτο και τη μουσική. Το Δεκέμβριο του 1993 οι ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994 ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Διαβάστε τα άρθρα:
 • 2007 – Χριστιάνα Σουρβίνου-Ίνγουντ, Ελληνίδα πανεπιστημιακός
 • 2008 – Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Έλληνας συγγραφέας

———————————————————————————–

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.