ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου, Γιάννης Μόραλης, Giannis Moralis, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Constantinos Karamanlis, William Shakespeare, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, World War II, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Παγκόσμια ημέρα βιβλίου
Σαν σήμερα 23 Απριλίου
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1918 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί επιδρομή σε μία προσπάθεια να αποκλείσει το βελγικό λιμάνι Μπρυζ-Ζεεμπρούγκε.
- 1920 – Ιδρύεται στην Άγκυρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ και ανακοινώνει την προετοιμασία ενός προσωρινού συντάγματος.
- 1927 – Η Κάρντιφ Σίτι νικά την Άρσεναλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κύπελλο Αγγλίας το κερδίζει ομάδα που δεν έχει έδρα στην Αγγλία.
- 1941 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας εγκαταλείπουν την Αθήνα πριν την εισβολή της Βέρμαχτ.
Πολεμικό συμβούλιο με πρόεδρο τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ (στο κέντρο). Ο Άγγλος στρατηγός Michael Parry, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Άγγλος πτέραρχος John Henry D’Albiac και ο αρχιστράτηγος Παπάγος.
- 1944 – Εκλογές σε ολόκληρη την κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού, όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι γυναίκες.
- 1960 – Θεμελιώνεται στην Πτολεμαΐδα το εργοστάσιο αζώτου, το οποίο θα παράγει 74.000 τόνους ετησίως.
- 1963 – Νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους και κύκλοι του ΝΑΤΟ, καθώς στην τουρκική εθνοσυνέλευση συζητείται από τις 10 Φεβρουαρίου νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Τουρκίας στα έξι μίλια και της αλιευτικής ζώνης στα δώδεκα, περιορίζοντας έτσι δραματικά το πεδίο δράσης των Ελλήνων αλιέων.
- 1964 – Στελέχη του ΙΔΕΑ είναι οι αξιωματικοί που αποστρατεύθηκαν, καταγγέλλει ο Γεώργιος Παπανδρέου, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Ε.Ρ.Ε., η οποία του ζητεί να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.
- 1967 – Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
- 1973 – Αθήνα – Δικτατορία: Το καθεστώς διατάζει την κατάσχεση όλων των φύλλων των εφημερίδων “Βραδυνή” και “Θεσσαλονίκη” που δημοσίευαν δήλωση του Κ. Καραμανλή, από το Παρίσι, όπου σχολίαζε την κατάσταση στην Ελλάδα.
- 1999 – Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
- 2010 – Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας, η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για διμερή δάνεια από τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Συνέχεια αυτού ήταν η συνομολόγηση της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ στις 8 Μαΐου του 2010.
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1839 – Γεώργιος Αλ. Μαυροκορδάτος, Έλληνας ιστοριοδίφης
- 1857 – Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης
- 1891 – Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης
- 1902 – Χαλντόρ Λάξνες, Ισλανδός συγγραφέας
- 1916 – Γιάννης Μόραλης: Ο Γιάννης Μόραλης, γεννήθηκε στην Άρτα και ήταν διακεκριμένος ζωγράφος της λεγόμενης «γενιάς του ’30». Διαβάστε τα άρθρα
- Ο γίγαντας της Ελληνικής ζωγραφικής: https://bit.ly/2HiJW73
- 100 χρόνια από την γέννηση του: https://bit.ly/2qMndJo
- 1917 – Γιώργος Γεραλής, Έλληνας ποιητής
- 1928 – Σίρλεϊ Τεμπλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1930 – Σιλβάνα Μάνγκανο, Ιταλίδα ηθοποιός
- 1954 – Μάικλ Μουρ, Αμερικανός κινηματογραφιστής και ακτιβιστής
- 1967 – Μελίνα Κανακαρίδης, Ελληνο-Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1975 – Γιον Θορ Μπίργκισσον, Ισλανδός μουσικός και τραγουδιστής (Sigur Rós)
- 1977 – Γιώργος Λιανός, Έλληνας τραγουδιστής και παρουσιαστής
- 1990 – Ντεβ Πάτελ, Άγγλος ηθοποιός
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1616– Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: Ο William Shakespeare, ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.
- 1827 – Γεώργιος Καραϊσκάκης, Έλληνας στρατηγός
- 1889 – Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ, Γάλλος συγγραφέας
- 1960 – Τιογιοχίκο Καγκάουα, Ιάπωνας ειρηνιστής και ακτιβιστής
- 1975 – Γουίλιαμ Χάρτνελ, Άγγλος ηθοποιός
- 1986 – Ότο Πρέμινγκερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
- 1998 – Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής (8 Μαρτίου 1907 – 23 Απριλίου 1998) ήταν Έλληνας πολιτικός ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορείς Πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή το 1995 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στις 23 Απριλίου 1998. Δεν άφησε απογόνους από το γάμο του με την Αμαλία Μεγαπάνου (1952), που διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
“Ολοι οι Έλληνες ζητούν, κανείς δεν θέλει να δώσει.” Κωνσταντίνος Καραμανλής
- 2005 – Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός καλλιτέχνης
- 2007 – Μπορίς Γιέλτσιν, Ρώσος πολιτικός
- 2011 – Σταύρος Ζώρας, Έλληνας τραγουδιστής
——————————-———————————————————–
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/
“Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.” Κωνσταντίνος Καραμανλής