Χρονολόγιο: 26 Φεβρουαρίου

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Φεβρουαρίου, «Ζ» του Κώστα Γαβρά, Costas Gavras «Ζ», Βίκτωρ Ουγκώ, Victor Hugo, Μανώλης Μητσιάς, Manolis Mitsias, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Alexandros Koumoundouros, Stefanos Dimoulas, Στέφανος Δημουλάς, Βρετανικός, HMHS Britannic, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

0
320

ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Φεβρουαρίου, «Ζ» του Κώστα Γαβρά, Costas Gavras «Ζ», Βίκτωρ Ουγκώ, Victor Hugo, Μανώλης Μητσιάς, Manolis Mitsias, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Alexandros Koumoundouros, Stefanos Dimoulas, Στέφανος Δημουλάς, Βρετανικός, HMHS Britannic, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου

Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

 Χρονολόγιο, Βρετανικός, HMHS Britannic, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1914 Καθελκύεται στο Μπέλφαστ ο Βρεταννικός, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, ο Βρετανικός (HMHS Britannic). Δύο χρόνια αργότερα βυθίστηκε στο στενό μεταξύ Μακρονήσου και Κέας μετά από πρόσκρουσή σε νάρκη, που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73 ενώ έπλεε τρία μίλια μακριά από τη ακτή. Ο Βρετανικός, κατασκευάστηκε και καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1914 από το ναυπηγείο Harland and Wolff στο Μπέλφαστ.
 • 1917 – Η Original Dixieland Jass Band ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη τον πρώτο τζαζ δίσκο.
 • 1919 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπογράφει νόμο του Κογκρέσου, καθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του Γκραν Κάνυον ως εθνικό πάρκο των Η.Π.Α.
 • 1935 – Ο Ρόμπερτ Ουάτσον-Ουάτ πραγματοποιεί μία επίδειξη που οδηγεί άμεσα στην ανάπτυξη των ραντάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • 1954: Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφάσισε την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμο Βόλου».
 • 1961: Ο Χασάν Β΄ στέφεται βασιλιάς του Μαρόκου.

Χρονολόγιο, «Ζ» του Κώστα Γαβρά, Costas Gavras «Ζ», ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1969: Πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού. (φωτο Ειρήνη Παπά, Υβ Μοντάν).
 • 1993 – Βόμβα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: Στη Νέα Υόρκη, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό, σταθμευμένο κάτω από τον βόρειο πύργο, εκρήγνυται σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας 1.042.
 • 2014: Ελλάδα: Ιδρύθηκε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, Ποτάμι.

Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας

Χρονολόγιο, Βίκτωρ Ουγκώ, Victor Hugo, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1802 – Βίκτωρ Ουγκώ: Ο Victor Marie Vicomte Hugo, ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στο γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του Lettre à une femme (Γράμμα σε μία γυναίκα): “Je ne sais plus mon nom, je m’appelle Patrie!” (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς). Προ πάντων, όμως, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.

“Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις.” Victor Hugo

 • 1808Ονορέ Ντωμιέ, Γάλλος ζωγράφος, εικονογράφος και γλύπτης
 • 1842Καμίγ Φλαμμαριόν, Γάλλος αστρονόμος
 • 1884 – Κώστας Βάρναλης, Έλληνας συγγραφέας
 • 1906 – Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Έλληνας καλλιτέχνης
 • 1920 – Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος
 • 1926Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας συγγραφέας
 • 1932Τζόνι Κας, Αμερικανός τραγουδιστής

Χρονολόγιο, Μανώλης Μητσιάς, Manolis Mitsias, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1946 – Μανώλης Μητσιάς: Ο Μανώλης Μητσιάς είναι τραγουδιστής με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στο λαϊκό, ελαφρολαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1946 στα Δουμπιά Χαλκιδικής. Από παιδί ασχολήθηκε με βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακή μουσική, ενώ διετέλεσε ψάλτης. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές κι εκεί έγινε μέλος της χορωδίας της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα δημιούργησε μία μπουάτ στην οποία και ξεκίνησε την πορεία του στο τραγούδι. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά έγινε το 1969, με πρώτη του επιτυχία το τραγούδι Στην Ελευσίνα μια φορά. Στη πενηντάχρονη καριέρα του έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, έχει τραγουδήσει στίχους και ποίηση των σημαντικότερων του είδους και έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 35 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Χρονολόγιο, Stefanos Dimoulas, Στέφανος Δημουλάς, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 

Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας

Χρονολόγιο, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Alexandros Koumoundouros, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 1883 – Αλέξανδρος Κουμουνδούρος: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.
 • 1947Αλεξάντερ Λερ, Αυστριακός στρατιωτικός
 • 1986Αμαλία Φλέμινγκ, Ελληνίδα ιατρός και πολιτικός
 • 1989Ρόυ Έλντριτζ, Αμερικανός μουσικός
 • 1994Μπιλ Χικς, Αμερικανός κωμικός
 • 2003 – Δημήτρης Ποταμίτης, Κύπριος ηθοποιός και συγγραφέας

 Χρονολόγιο, Costas Voutsas, Κώστας Βουτσάς, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

 • 2020 – Κώστας Βουτσάς. Στις 2.24 τα ξημερώματα πέθανε ο άνθρωπος που υπηρέτησε επί δεκαετίες με συνέπεια και χιούμορ τον κινηματογράφο και το θέατρο. Στο επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου «Αττικόν», όπου νοσηλευόταν από τις 7 Φεβρουαρίου με λοίμωξη του αναπνευστικού και σημαντική καρδιακή και αναπνευστική δυσλειτουργία, αναφέρεται πως την 24η Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σημαντική επιδείνωση της υγείας του, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Διαβάστε 

  Ο δικός μας άνθρωπος” εδώ: https://bit.ly/2PFIy4L

  Σάντρα Βουτσά: Ο μπαμπάς μου ο Κώστας Βουτσάς https://bit.ly/3i5mFbK

—————————————————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Ακολουθήστε το nikosonline

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.