ΚΑΘΕ ΠΡΩΪ στο nikosonline.gr σας γράφω τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους της ημέρας, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουνίου, Μάικλ Φελπς, Michael Phelps, Lillian Hellman, Λίλιαν Χέλμαν, Λίνα Νικολακοπούλου, Lina Nikolakopoulou, Σούπερμαν comic, Superman comic, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr
Σαν σήμερα 30 Ιουνίου
Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1908 – Έκρηξη της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία.
- 1912 – Ο Κυκλώνας της Ρεγγίνας χτυπά τη Ρεγγίνα στο Σασκάτσουαν, σκοτώνοντας 28 άτομα. Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο τυφώνα του Καναδά.
- 1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: οι Βούλγαροι σφάζουν, λεηλατούν και πυρπολούν το Δοξάτο.
- 1934 – Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών: λαμβάνει χώρα η βίαιη εκκαθάρριση των πολιτικών αντιπάλων του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία.
- 1938- – Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.
- 1964 – Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών δίνει εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών περί της αίτησης εξαιρέσεώς του.
- 1993 – Ιδρύεται η Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑ) του Αντώνη Σαμαρά.
- 1994 – Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας δίνει τον τρίτο και τελευταίο της αγώνα της στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α. και ηττάται από την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας με 2-0
- 1997 – Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια Βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας.
- 2002 – Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στον τελικό στη Γιοκοχάμα την Γερμανία με 2-0.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1801 – Φρεντερίκ Μπαστιά, Γάλλος οικονομολόγος
- 1817 – Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ, Άγγλος βοτανολόγος
- 1842 – Φερδινάνδος Έσσλιν, Έλληνας αγωνιστής
- 1892 – Στράτης Μυριβήλης, Έλληνας συγγραφέας
- 1917 – Σούζαν Χέιγουορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1919 – Εντ Γιοστ, Αμερικανός εφευρέτης
- 1931 – Άντριου Χιλ, Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης
- 1942 – Ρόμπερτ Μπάλαρντ, Αμερικανός ωκεανογράφος
- 1957 – Λίνα Νικολακοπούλου: Η Λίνα Νικολακοπούλου (Ευαγγελία Νικολακοπούλου) είναι στιχουργός. Γεννήθηκε στα Μέθανα, η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της στρατιωτικός. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, αλλά και κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Το όνομα της, είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη, τον οποίο γνώρισε στα τέλη της δεκαετίας τoυ ’70, όντας συμφοιτητές. Μαζί του, θα τη γνωρίσουμε το 1981 με το τραγούδι “Να σου λερώνω το φιλί” που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού, από το οποίο και πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δίσκος, “Σκουριασμένα Χείλια”. Το 1982, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου παρουσιάζουν την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά.
Είναι ο δίσκος “Σαριμπιντάμ… θα πει τρελλαίνομαι” με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα. Και ακολούθησαν μερικά σπουδαία άλμπουμ – κληρονομιά για το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι: “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” (1985), “Μαμά γερνάω” (1988), “Ανθρώπων έργα” (1993) κτλ. Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, η Νικολακοπούλου μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, χρησιμοποιεί μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές. Οι στίχοι της Νικολακοπούλου αποτυπώνουν μια διαφορετική ανάγκη έκφρασης από τη μέχρι τότε στιχουργία, με θέματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, γίνονται περισσότερο ψυχογραφικοί, περισσότερο προσωπικοί, θίγοντας τους σύγχρονους προβληματισμούς του ανθρώπου.
- 1963 – Yngwie Malmsteen, Σουηδός μουσικός
- 1966 – Μάικ Τάισον, Αμερικανός πυγμάχος
- 1975 – Ραλφ Σουμάχερ, Γερμανός οδηγός αγώνων
- 1984 – Νίκος Οικονομόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
- 1985 – Μάικλ Φελπς, Αμερικανός κολυμβητής. Διαβάστε τα πάντα και δείτε τον με την γυναίκα του και τον γιο του, εδώ: Διαβάστε επίσης
- Το παιδί θαύμα μεγάλωσε: https://bit.ly/2vpuvaW
- Ο άνθρωπος φαινόμενο επιστρέφει; https://bit.ly/2Gsd3Zh
Θ α ν α τ ο ι
- 1919 – Τζον Ουίλιαμ Στρατ, Άγγλος φυσικός
- 1934 – Κουρτ φον Σλάιχερ, Γερμανός στρατηγός και πολιτικός
- 1934 – Γκρέγκορ Στράσερ, Γερμανός πολιτικός
- 1961 – Λη ντε Φόρεστ, Αμερικανός εφευρέτης
- 1984 – Λίλιαν Χέλμαν: Η Lillian Hellman ήταν Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας γνωστή για τα έργα της Η ώρα των παιδιών και Οι μικρές αλεπούδες, καθώς και για την αριστερή της ιδεολογία, για τον κοινωνικό της ακτιβισμό και για την πολύχρονη σχέση της με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ντάσιελ Χάμετ. Η Χέλμαν μέσα από τα έργα της άσκησε σκληρή κριτική στον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Πέθανε από φυσικά αίτια.
«Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε τη γη και τρώνε μαζί και όλους τους ανθρώπους που είναι πάνω στη γη. Και υπάρχουν και άνθρωποι που κάθονται και παρακολουθούν αυτούς που την τρώνε χωρίς να κάνουν τίποτε» Lillian Hellman
- 2012 – Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
- 2017 – Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα πολιτικός
—————————————————————————————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Ακολουθήστε το nikosonline
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/