Με τον Θάνο Σπυρόπουλο είμασταν για χρόνια φίλοι και παλιοί συνεργάτες. Ιδιαίτερα στην δεκαετία του ΄80, όποιες δουλειές έκανα στην δισκογραφία, στα κέντρα διασκέδασης ή στο θέατρο, όλες τις έδινα στον Θάνο. Ήταν συμπαθής, νοικοκύρης, πάντα συνεπής στους χρόνους του και πάντα με ωραίες ιδέες.
Ο Θάνος ανάλογα με τον καλλιτέχνη ή το project έβρισκε και ταίριαζε και την μακέτα που χρειαζόταν. Άλλο πράγμα ήθελε ο Δάκης, άλλο η Αλίκη, άλλο η Μαρινέλλα… Και όλες του οι γραφιστικές δουλειές είχαν τεράστια επιτυχία.
Ο Θάνος έφυγε από την ζωή απρόσμενα κατακαλόκαιρο του 2021 και στην μνήμη του αναδημοσιεύω τα δύο άρθρα που του είχα κάνει τέτοια εποχή πριν 2 χρόνια. Καλό ταξίδι φίλε μου…
Το άρθρο αυτό είχε αναρτηθεί γιαπρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019
Σήμερα θα κάνουμε μια βουτιά στο αρχείο του, για να δούμε – και θα θυμηθούμε – κάποιες δουλειές του, αλλά και να μάθουμε μερικά πράγματα για τον ίδιο.
Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, στην Καλλιθέα. Πήγε γυμνάσιο στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στα 18 του ακύρωσε τις βλέψεις του να σπουδάσει Αρχιτέκτονας στο ΕΜΠ, και γράφτηκε σε μια νεοσύστατη σχολή – την Σχολή Δοξιάδη – πολλά υποσχόμενη σε νεοεμφανιζόμενα επαγγέλματα.
Έτσι ακολουθήσε την ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ, με δασκάλους τον χαράκτη Α. Τάσσο τους Ζωγράφους Παν. Γράβαλο, Δημήτρη Μυταρά, Σπύρο Βασιλειου κ.α. Μετά ήρθε το Βασιλικό Ναυτικό (τότε), υπηρετούσε στον Πειραιά και έπιασε δουλειά στο διαφημιστικό γραφείο abc στην οδό Δημοκρίτου μέχρι που απολύθηκε απ’ το ναυτικό. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε σε ΤΣΙΓΚΟΓΡΑΦΕΙΟ στην οδό Λέκκα. Εκεί έμαθε την γραφιστική επάνω στην πράξη. Μεγάλο Σχολείο…
Μετά την απόλυση του απ το ναυτικό…προσελήφθη στη L’ OREAL. Εκεί ήταν υπεύθυνος του Διαφημιστικού τμήματος κάνοντας έντυπα, βιτρίνες στα φαρμακεία και Συσκευασίες προϊόντων που έρχονταν από την Γαλλία. Ωστόσο δημιούργησε μια συσκευασία για την IMEDIA (βαφή μαλλιών) που εγκρίθηκε από τους Γάλλους, να κυκλοφορήσει και Ελλάδα και Εξωτερικό… (φωτογραφία επάνω)
Το 1976 σε μια εκδήλωση της L’ OREAL, για ένα προϊόν της στα Αστέρια της Γλυφάδας, γνωρίστηκε στις πρόβες με τον Δάκη και τις αδελφές Μπρόγιερ που θα συμμετείχαν με το Show τους. Η γνωριμία του με τον Δάκη είχε και συνέχεια…Ο Θάνος Σπυρόπουλος σχεδίασε την μακέτα του νέου του δίσκου. Εκείνη την εποχή ο Δάκης δούλευε με την Μαρινέλλα στο ΖΟΟΜ στην Πλάκα και η Μαρινέλλα αμέσως συμπάθησε τον νεαρό γραφίστα.
- “Και ξέρεις πολύ καλά Νίκο μου, πως ήταν μια περίοδος δημιουργίας με πενιχρά μέσα. Θυμάσαι. Δεν υπήρχαν τα μετέπειτα επαγγέλματα που δεσπόζουν σήμερα (στυλίστες, μακιγιέρ κλπ). Όλα αυτά γινόντουσαν εκ των εντόνων σε μια φωτογράφηση. Κάναμε όλοι, όλες τις δουλειές. Με ελάχιστο έως καθόλου ρετούς καθότι δεν υπήρχαν Computer και photoshop τότε….” Βεβαίως και θυμάμαι, όπως επίσης θυμάμαι πως εγώ ήμουν ο πρώτος που χρησιμοποίησα μακιγιέρ –τον Νίκο Μπιτζάνη – για τους καλλιτέχνες της εταιρίας που δούλευα, εγώ ήμουν ο πρώτος που άρχισα να δανείζομαι ρούχα και κοσμήματα από διάφορα μαγαζιά και σχεδιαστές για τις φωτογραφίσεις κτλ. κτλ.
Έχει σχεδιάσει απίστευτα πολλά εξώφυλλα δίσκων. Δεν μπορούν να δημοσιευτούν όλα… Τα υπόλοιπα στο επόμενο άρθρο. Επάνω βλέπουμε Μαρινέλλα, Φαραντούρη, Μπαλανίκα και Μούσχουρη.
Έφτασε λοιπόν μια εποχή που άρχισε το επάγγελμα του γραφίστα να γίνεται απαραίτητο. Ο Θάνος έσκιζε, και μάλιστα κάποια σχέδια του χρησιμοποίησε και η UNICEF. Έχει φτιάξει δεκάδες τετράδια της UNICEF. Το 1978 έγινε παγκόσμιος διαγωνισμός για την αφίσα της ΟΛΥΜΙΑΔΑΣ 1980 στη Ρωσία. Πήραν μέρος 4.500 καλλιτέχνες και ο Θάνος Σπυρόπουλος απέσπασε το 3ο βραβείο (δεξιά).
Την ιδιά χρονιά (1978) έγινε στην Αθήνα η Παγκόσμια Σύνοδος Ολυμπιακών επιτροπών και εκεί απέσπασε το ΠΡΩΤΟ και το ΤΡΙΤΟ βραβείο. Το σήμα που σχεδίασε, έγινε το σήμα του σταδίου ΟΑΚΑ και το λογότυπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το σήμα αυτό έγινε και γραμματόσημο του Ελληνικού Κράτους.
Το 1988 επιμελήθηκε την αφίσα και τα έντυπα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Θάνος Με την Αλίκη και την Χριστιάννα
Ένα μέρος από τον τοίχο του γραφείου του, με αφιερώσεις και υπογραφές των: Γιώργου Νταλάρα, Ελένης Κραϊνδρου, Χριστιάννας, Μάρως Κοντού, Φίλιππου Νικολάου, Γιώργου Γερολυμάτου, Βίκυς Μοσχολιού, Γιάννη Σπανού, Καίτης Γαρμπή, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Φλωρινιώτη κ.α.
Ο Θάνος επειδή δεν μπορούσε να “κάτσει ήσυχος”, σε μεγάλη ηλικία πια, αποφάσισε να σπουδάσει αγιογραφία, και απ΄ ότι βλέπετε έφτιαχνε αριστουργήματα.
Απ΄ ότι βλέπω – με το υλικό που έχω – θα φτιάξω και δεύτερο άρθρο…(στο επόμενο θα δούμε φωτογραφίες και θα μας πει ιστορίες για τον Γιώργο Μαρίνο, τον Θύμιο Καρακατσάνη, την Μιμή Ντενίση, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.α.)
Ο Θάνος και η Ελληνική show biz (Νο 2): https://bit.ly/2YY8KKd
Η αφίσα του Γιώργου Νταλάρα για τις συναυλίες στο Ολυμπιακό στάδιο ήταν σε ιδέα δική μου, και η εκτέλεση έγινε από τον Θάνο Σπυρόπουλο.
Δείτε και κάποιες- επιλεγμένες – ιστορικές αφίσες που έχει σχεδιάσει
Οι αφίσες που σχεδίασε για συναυλίες, θέατρα και κέντρα διασκέδασης έχουν μείνει αποτυπωμένες στην μνήμη μας. Στην αρχή μονόφυλλες αφίσες, μετά 12φυλλες και 24φυλλες. Την εποχή εκείνη μάλιστα, που οι αφίσες του γέμιζαν την Αθήνα, έκανε τον Γιάννη Ξανθούλη να γράψει πως ο Θάνος Σπυρόπουλος είναι υπεύθυνος για την χρωματική ευεξία των γκρίζων τοίχων της Αθήνας. Και να πω για άλλη μια φορά πως τότε, δεν υπήρχαν computres και photoshop.
Ο Θάνος και η Ελληνική show biz (Νο 2): https://bit.ly/2YY8KKd
——————————————
Ξεφυλλίζοντας άλμπουμ με φωτογραφίες
Το άλμπουμ μιας ζωής: https://bit.ly/2AFXEMU
Το άλμπουμ της Μελίνας: https://bit.ly/2Ah9joA
Αναμνήσεις με τον Γιώργο Νταλάρα: https://bit.ly/2xQOgGJ
Νίκος Μουρατίδης – Στην δεκαετία του ’80: https://bit.ly/2JJgebB
Την χρυσή εποχή της δισκογραφίας: https://bit.ly/2zBeOOm
Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν: https://bit.ly/2jvxDcE
Στα θεατρικά παρασκήνια: https://bit.ly/2BnFMr4
Φωτογραφίες από το παρελθόν: https://bit.ly/2u6d10v
————————————————————–