Θέλουν να του γκρεμίσουν το σπίτι…

Παύλος Μελάς, ο ήρωας, ο σπουδαίος πολεμιστής, ο άνθρωπος που δίχως αυτόν δεν θα απελευθερωνόταν η Μακεδονία μας. Ένας γενναίος και πανέμορφος άντρας που όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του.

5
2055

Παύλος Μελάς, ο ήρωας, ο σπουδαίος πολεμιστής, ο άνθρωπος που δίχως αυτόν δεν θα απελευθερωνόταν η Μακεδονία μας. Ένας γενναίος και πανέμορφος άντρας που όλες οι γυναίκες ήταν ερωτευμένες μαζί του.

Παύλος Μελάς, ένας ήρωας με βαρύ για την Ελλάδα όνομα. Το ίνδαλμα της νεότερης Ιστορίας μας. Με το αίμα του στέριωσε τον Μακεδονικό Αγώνα. Ένας νέος άνθρωπος, με πολλές ικανότητες και προσόντα, που έχασε τη ζωή του χωρίς να έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα πώς ακριβώς σκοτώθηκε. Υποθέσεις κάνουμε μόνο για τον άδικο χαμό του.

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas

Τα ερωτήματα πολλά − πάμπολλα. Πώς κάποιος με καταγωγή από την Ήπειρο ασχολήθηκε με τον Μακεδονικό Αγώνα; Πώς μπόρεσε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να προσφέρει τα πάντα για τη Μακεδονία; Ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί του; Πώς αντιδρούσαν τότε οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι στις προσπάθειες απελευθέρωσης της Μακεδονίας;

Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του Ελληνικού στρατού. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη. Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή της Μακεδονίας. Στην Ελλάδα θεωρείται ηρωική μορφή και έχουν ονομαστεί προς τιμή του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στην κεντρική Μακεδονία.

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas

Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο της Ηπείρου, όπου ακόμη σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα το 1874. Την εποχή εκείνη το κύριο εθνικό και πολιτικό ιδεολογικό ρεύμα στην Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Ιδέα, η διεύρυνση των ελληνικών συνόρων για να συμπεριλάβουν ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό ξένη κυριαρχία. Ο πατέρας του Μελά συμμεριζόταν αυτό το όραμα και δαπάνησε σημαντικό μέρος της προσωπικής του περιουσίας για την πραγμάτωσή του. Ασχολήθηκε με την πολιτική, έγινε κατά περιόδους δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής Αττικής, ενώ το 1896 θα γινόταν πρόεδρος της Εθνικής εταιρίας, μιας μυστικής εθνικιστικής οργάνωσης της οποίας μέλος ήταν και ο Παύλος. Σε ένα τέτοιο ιδεολογικό κλίμα ανατράφηκε ο νεαρός Μελάς.

Το 1885 ο Μελάς τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον επόμενο χρόνο μπήκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός το 1891. Παράλληλα γνώρισε την Ναταλία Δραγούμη, κόρη του πολιτικού και μέλλοντα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδελφή του Ίωνα Δραγούμη. Ο Στέφανος Δραγούμης ήταν επίσης φλογερός εθνικιστής και είχε εμφυσήσει στα παιδιά του αντίστοιχα ιδανικά. Ο Μελάς και η Δραγούμη παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1892 και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Μιχάλη (χαϊδευτικά Μίκης) το 1895 και τη Ζωή (χαϊδευτικά Ζέζα) το 1897 (φωτογραφία κάτω)

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas, ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ, nikosonline.gr

Αυτή είναι η Ελλαδάρα! Το σπίτι του ρημάζει και η εφορία θέλει να το γκρεμίσει!

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas

Σε κατάρρευση βρίσκεται το σπίτι των στιγμών της οικογενειακής ευτυχίας που πρόλαβε να ζήσει ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς στην Κηφισιά. Στη φθορά και την εγκατάλειψη, ήρθαν να προστεθούν αφενός διάφοροι πολιτικοί κύκλοι που διεκδικούν να το οικειοποιηθούν ως πολιτικό σύμβολο και αφετέρου η εφορία που βάλθηκε να οδηγήσει σε απόγνωση την κληρονόμο και θεματοφύλακα της ιστορίας του.

Η εγγονή του Παύλου Μελά, κ. Ναταλία Ιωαννίδη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, που ζει σήμερα δίπλα στο ερειπωμένο σπίτι, κλήθηκε να πληρώσει για το έτος 2010, 5.700 ευρώ στην εφορία. Όσο για το πώς τα κατάφερε με την πενιχρή της σύνταξη αρνείται να το αποκαλύψει. Αρκείται στο ότι πλήρωσε το ποσόν στο ακέραιο γιατί έχει μάθει να μη χρωστά.

Η κ. Ιωαννίδη δεν θέλει να το πουλήσει σεβόμενη την μνήμη του, και θα ήθελε το σπίτι του Παύλου Μελά, να γίνει ένα μικρό, κομψό μουσείο: «Σε τέτοια κατάσταση ώστε να έρχονται άνθρωποι και να καταλαβαίνουν τι σημαίνει να εγκαταλείπεις έναν παράδεισο για να θυσιάζεσαι προς όφελος των πιστεύω σου και της πατρίδας».

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas

Ο ίδιος ο Παύλος Μελάς έφιππος με τον γιο του έξω από το σπίτι

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas, ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ, nikosonline.gr

Στην ενότητα ΑΝΤΡΕΣ θα βρείτε άρθρα για πολλούς διάσημους άντρες

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82/

————————————

Παύλος Μελάς, ήρωας, Μακεδονία, Pavlos Melas

5 COMMENTS

  1. ειναι πάνω στην απελπισία του λαού που ξεπηδανε κάποιοι Ελληνες που ανακαινίζουν το προζύμι της φυλής μας , ένας τέτοιος Ελληνας ηταν ο Παύλος Μελάς η Ελλάδα να τον τιμά στους αιώνες Το προζύμι περιμένει τον νέον που θα το ανακαινίσει μην το ξεχνάμε και ξινίσει [ κυπριακη ανατζιηνιζω ]

  2. Αγαπητέ κύριε Μουρατίδη,

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.
    Να προσθέσω μόνο ότι υπάρχει μια εξαιρετική ταινία με τον Λάκη Κομνηνό ως Παύλο Μελά και αναδεικνύει το μεγαλείο του. Δυστυχώς η ταινία αυτή δεν έχει τύχει ποτε της μεταχείρισης που θα έπρεπε ανάμεσα στις τόσες επαναλήψεις.

    Ευχαριστώ,

    Χρήστος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.