Ο Λέανδρος είναι πρόσωπο της Ελληνικής μυθολογίας που συνδέεται με την Ηρώ, και που η ιστορία τους “ενέπνευσε” (για να μην πω ότι έκλεψε) τον William Shakespeare για τον “Ρωμαίο & Ιουλιέτα”. Τώρα, γιατί ονόμασαν την πρόσφατη κακοκαιρία Λέανδρο, τι να σας πω, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.
Η Ηρώ και ο Λέανδρος είναι τα πρόσωπα μιας δραματικής ιστορίας της Ελληνικής μυθολογίας. Ακούστε πως έχει η όλη ιστορία. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου (δηλαδή στην Θρακική χερσόνησο). Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, ακριβώς στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή γκουβερνάντα της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή. Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα. Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο.
Ο Λέανδρος ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος από τον γάμο και ως νέο παιδί ήταν στα ντουζένια του, όταν είδε από την Άβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, για να πάει στην αγαπημένη του. Όμως ήταν χειμώνας και η θάλασσα ήταν άγρια, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.
Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο επιγραφόμενο αριστούργημά του “Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον”, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι. Ο μύθος αυτός ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες παραστάσεις σε νομίσματα και ζωγραφιές. Πολλοί καλλιτέχνες (ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι) έχουν επηρεαστεί και στη σύγχρονη εποχή.
Στην ιστορία εμπλέκεται και η Αφροδίτη αλλά και η Ήρα
Ο μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των Αλεξανδρινών παραδόσεων όπου οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ένα μυθολογικό μοτίβο και το αναπτύσσουν μυθιστορηματικά με ερωτικό περιεχόμενο. Οι καλλιτέχνες αυτοί θεμελίωσαν το λογοτεχνικό είδος του μυθιστορήματος, που αναπτύχθηκε στους νεότερους χρόνους. Ο μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου είναι αιτιολογικός. Φαίνεται να υπήρχε ένας πύργος στην ακτή της Σηστού, ο οποίος θα πρέπει να σχετιζόταν με την Αφροδίτη, η οποία λατρευόταν ως θεότητα προστάτιδα των ναυτιλλομένων. Ο θάνατος των ερωτευμένων εμφανίζεται ως δίκαιη τιμωρία για ασέβεια. Η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης όφειλε να είναι αγνή παρθένα. Επίσης, ασέβεια προς την Ήρα, τη θεά του γάμου, είναι και ο μυστικός γάμος της, που τελέστηκε χωρίς τις καθιερωμένες διαδικασίες. Στην ελληνιστική περίοδο υπάρχουν και άλλες τέτοιες ιστορίες με ερωτευμένα ζευγάρια (π.χ. Κόρεσος και Καλλιρόη, Αλφειός και Αρεθούσα, Ακόντιος και Κυδίππη, Πύραμος και Θίσβη). Επίσης, είναι σημαντική η αλληγορική χρήση του φωτός του λυχναριού, που ενδυναμώνει τον έρωτα και τη ζωή του ζευγαριού ενώ η απουσία του φωτός οδηγεί στο θάνατο και στο άδοξο τέλος του έρωτα των δύο νέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κακοκαιρία Ιανός https://bit.ly/3qDp40H
Κι’ άλλα πρόσωπα της Ελληνικής Μυθολογίας
Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh
Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L
Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm
Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX
Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1
Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP
Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP
Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3
Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD
Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi
Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL
Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR
Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8
Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7
Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb
————————————————-