Όλη η πορεία του μεγάλου έργου στο Φαληρικό Δέλτα, όλη η «γέννηση» του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέσα από τον φακό του φωτογράφου Γιώργη Γερόλυμπου. Είδα τις φωτογραφίες ψάχνοντας κάτι στο Google, διάβασα ότι της δημοσίευσε η Huffpost Greece, αλλά ήθελα να σας τις δείξω κι εγώ….
Αφιέρωσε μία δεκαετία σχεδόν στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της πρωτεύουσας, φωτογραφίζοντάς το μέρα και νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, μόνος ή μέσα σε πλήθος εργατών. Ο Γιώργης Γερόλυμπος, από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της γενιάς του, συνδέθηκε με το πιο φιλόδοξο μνημείο της χώρας, καταγράφοντας στο φακό την εξέλιξη του κέντρου «Σταύρος Νιάρχος», από το θεμέλιο λίθο έως την ολοκλήρωσή του.
Θα δείτε λοιπόν πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες με το σπουδαίο αρχιτεκτόνημα, φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου που μέσα απ’ αυτές ξετυλίγεται το αφήγημα μιας μνημειακής αρχιτεκτονικής στις ενδιάμεσες χρονικές στιγμές της.
Στο Κέντρο Επισκεπτών, φωτογραφία με τους δημιουργούς του, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, τους οποίους επέλεξε ο ίδιος ο Renzo Piano (στην μέση) μέσα από Πανελλήνιο Σπουδαστικό Διαγωνισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αθήνα απέκτησε έργο του Renzo Piano: https://bit.ly/2wpe9Qh
Μετά από χρόνια στο εξωτερικό ή σε εργοτάξια μεγάλων τεχνικών έργων, του έλειπε πολύ η θάλασσα και η γαλήνη της, όπως και ο ανοικτός ορίζοντας Πέραν μιας απόστασης από τις ακτές, οι συνθήκες γράφουν, ότι η θάλασσα ανήκει σε αυτόν που την ταξιδεύει. Έστω μόνο με το βλέμμα του.
Οι φωτογραφίες αφηγούνται την ιστορία της πόλης όπως αυτή εξελίσσεται, χωρίς ωραιοποίηση ή απόκρυψη των ατελειών της. Ο αστικός ιστός εξαπλώνεται, υπερβαίνοντας φυσικά και τεχνητά όρια. Φύση και άνθρωπος βγαίνουν πληγωμένοι από αυτή τη συνθήκη. (2012)
Εκεί που ζεις είναι πιο σημαντικός τόπος από εκεί που επισκέπτεσαι. H πόλη είναι ο κοινός μας τόπος, περπατούμε μόνοι κι όμως βρισκόμαστε εκεί όλοι μαζί. Ότι και αν πιστεύει ο καθένας για την πόλη, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτήν, η μορφή της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς μας. (2006)
Ελπίδα, προσμονή, αλλά και αγωνία να κατορθώσει να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα στην σύλληψη της αύρας της στιγμής και την ερμηνεία της αύρας του χώρου. (2007)
Ο Γιώργης Γερόλυμπος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973 και σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακά στην Εικόνα και Eπικοινωνία στο Goldsmiths University of London και διδακτορικό στην Tέχνη και το Design στο University of Derby. Δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο από το 2008 έως το 2011. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπινης επέμβασης, όπως αυτή εντοπίζεται στη σύγχρονη τοπιογραφία. Φωτογραφίζει «ενδιάμεσα» τοπία, τμήματα του περιβάλλοντος που βρίσκονται σε διαρκή μεταβολή λόγω της εκμετάλλευσης της γης. Επιλέγει να φωτογραφίσει το «ανθρωποποιημένο» τοπίο όχι μόνο λόγω της εμφανούς παρουσίας έντονων κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών που εγγράφονται επάνω του αλλά κυρίως λόγω της σημασίας αυτού του είδους τοπιογραφίας στη σύγχρονη αναπαράσταση και φωτογραφική πρακτική. Περισσότερα για τον φωτογράφο στο www.yerolymbos.com
Μονάδα παραγωγής και ανάπτυξη θάμνων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου στο ΚΠΙΣΝ https://bit.ly/2xbTnBl
Η φύτευση του πάρκου από ψηλά. 10 Ιανουαρίου 2015.
——————————-
Κι’ άλλα άρθρα για αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονική
Αρχιτέκτων με άλφα κεφαλαίο: https://bit.ly/2H45KXK
Ο άκρως πρωτοποριακός Δημήτρης Πικιώνης: https://bit.ly/2wGCiB9
Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρνος αρχιτέκτονας: https://bit.ly/2HqVlVF
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων: https://bit.ly/2vlWuZQ
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/2ioHHVp
Κι΄ όμως είναι στην Ελλάδα: https://bit.ly/3gopFO8
Τα 10 καινούργια διαμάντια της Αθήνας: https://bit.ly/3gw4v0m
Ανακαινίζεται το Ωδείο Αθηνών: https://bit.ly/34yVOQQ
Στου κουφού την πόρτα… https://bit.ly/2YzlOHX