ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός

6
1127

Για σχεδόν 8 χρόνια, από το Νοέμβριο 2006 έως τις αρχές του 2014, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου Κρήτης παρέμεινε κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης στο εσωτερικό του. 8 χρόνια! Ένα γεγονός που οι Κρητικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν και ένιωθαν ντροπή απέναντι στους επισκέπτες, που έβρισκαν τις πόρτες κλειστές για τόσα χρόνια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή, μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού. Και αν δεν είχαν κατακλέψει όλα τα ευρήματα, θα ήταν ακόμα πιο σπουδαίο. Αλλά χιλιάδες εστάλησαν τότε στο Βρετανικό Μουσείο, μια και ο αρχαιολόγος ανασκαφέας, Arthur Evans ήθελε να «εξυπηρετήσει» την πατρίδα του.

Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε το 1883. Το 1900 στεγάσθηκε σε δύο δωμάτια στην αυλή της μητρόπολης του Αγίου Μηνά. Με την έναρξη μεγάλων ανασκαφών στη Κρήτη, περιέλαβε τα πρώτα σημαντικά ευρήματα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρήθηκε στην Κρητική Πολιτεία.

Το 1904-1907 κατασκευάστηκε η πρώτη μουσειακή αίθουσα, ενώ το 1908 μετά τη προσθήκη δεύτερης αίθουσας μεταφέρθηκαν εκεί οι αρχαιότητες. Το σημερινό κτίριο ξεκίνησε το 1937 σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού. Δυστυχώς έτσι όπως έχει καταντήσει – ιδιαίτερα ο περιβάλλον χώρος- δεν σηματοδοτεί καθόλου την σπουδαιότητα του Μουσείου. Δεν έχει καμία αίγλη. Κοινώς η αιώνια Ελληνική καρκατσουλιά…  

bees_M

53490-ce9ccebfcf85cf83ceb5ceafcebfce97cf81ceb1cebacebbceb5ceafcebfcf857

Από φέτος τον Μάρτιο το ανακαινισμένο μουσείο είναι επιτέλους επισκέψιμο και μπορούμε και πάλι να δούμε από κοντά όλα αυτά τα αριστουργήματα του Μινωικού Πολιτισμού.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Και ο δίσκος της Φαιστού στο μουσείο Ηρακλείου

11062014_6_M

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

4_02_M

1

Δυστυχώς έτσι όπως έχει καταντήσει – ιδιαίτερα ο περιβάλλον χώρος – δεν σηματοδοτεί καθόλου την σπουδαιότητα του Μουσείου.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Το Μουσείο τότε και τώρα. Θα μπορούσαν να πεζοδρομίσουν τον χώρο γύρω από το Μουσείο και να απαγορεύουν το παρκάρισμα. Τι λέτε;

—————————————-

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτη

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

witter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

???????????????????????????????

6 COMMENTS

  1. επίσης και στα Ανάκτορα της Κνωσσού, το τμήμα των Διαμερισμάτων της Βασίλισσας με τις υπέροχες ψηφιδωτές τοιχογραφίες των δελφινιών, για μεγάλο χρονικό διάστημα (περί τα 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος από το 2001) ήταν κλειστό και κατά την ξενάγηση, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι ήταν ορατό. Θεωρώ ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία για να τελειώσουν τα έργα.

  2. […] ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η προχειρότητα συνεχίζεται και διαβάζω: «Με κουβάδες μαζεύουν το νερό μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Το μουσείο που ήταν κλειστό για 8 χρόνια για να το επεκτείνουν και να το φτιάξουν, επίσης μπάζει νερά!!! Τι έκαναν επί 8 χρόνια; Έτρωγαν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου για να παραδώσουν ένα μουσείο που μπάζει νερά; Και δεν γίνεται τίποτα. Δεν ανοίγει ρουθούνι. Άσε δε που ο χώρος που έχει όλον τον ανεκτίμητο Μινωικό πολιτισμό αισθητικά είναι άθλιος και απ’ έξω παρκάρουν αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανάκια…… (αναλυτικό άρθρο για το μουσείο θα δείτε πατώντας τον σύνδεσμο https://www.nikosonline.gr/?p=2054) […]

  3. […] ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η προχειρότητα συνεχίζεται…. και διαβάζω: «Με κουβάδες μαζεύουν το νερό μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Το μουσείο που ήταν κλειστό για 8 χρόνια (ρε άχρηστα λαμόγια) για να το επεκτείνουν και να το φτιάξουν, επίσης μπάζει νερά!!! Έλεος!!!! Τι έκαναν επί 8 χρόνια; Έτρωγαν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου για να παραδώσουν ένα μουσείο που μπάζει νερά; Και επιπλέον στην χώρα της ατιμωρισίας – δεν γίνεται τίποτα. Δεν ανοίγει ρουθούνι. Άσε δε που ο χώρος που έχει όλον τον ανεκτίμητο Μινωικό πολιτισμό, αισθητικά είναι άθλιος και απ’ έξω παρκάρουν αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανάκια…… Αναλυτικό άρθρο για το μουσείο θα δείτε πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.