ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός

6
3183

Για σχεδόν 8 χρόνια, από το Νοέμβριο 2006 έως τις αρχές του 2014, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου Κρήτης παρέμεινε κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης στο εσωτερικό του. 8 χρόνια! Ένα γεγονός που οι Κρητικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν και ένιωθαν ντροπή απέναντι στους επισκέπτες, που έβρισκαν τις πόρτες του Μουσείου τους κλειστές για τόσα χρόνια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή, μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού. Και αν -οι διάφοροι αρχαιολόγοι-  δεν είχαν κατακλέψει πολλά απο τα ευρήματα, θα ήταν ακόμα πιο σπουδαίο. Αλλά χιλιάδες εστάλησαν τότε στο Βρετανικό Μουσείο, μια και ο αρχαιολόγος ανασκαφέας, Arthur Evans ήθελε να «εξυπηρετήσει» την πατρίδα του.

Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε το 1883. Το 1900 στεγάσθηκε σε δύο δωμάτια στην αυλή της μητρόπολης του Αγίου Μηνά. Με την έναρξη μεγάλων ανασκαφών στη Κρήτη, κι΄όταν άρχισαν να έρχονται στο φως τα πρώτα σημαντικά ευρήματα, η Κρητική Πολιτεία αποφάσισε να αρχίσει να σχεδιάζει ένα Μουσείο.

Το 1904-1907 κατασκευάστηκε η πρώτη μουσειακή αίθουσα, ενώ το 1908 μετά τη προσθήκη δεύτερης αίθουσας μεταφέρθηκαν εκεί οι αρχαιότητες. Το σημερινό κτίριο ξεκίνησε το 1937 σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού. Δυστυχώς έτσι όπως έχει καταντήσει – ιδιαίτερα ο περιβάλλον χώρος- δεν σηματοδοτεί καθόλου την σπουδαιότητα του Μουσείου. Δεν έχει καμία αίγλη. Κοινώς η αιώνια Ελληνική καρκατσουλιά…  

bees_M

53490-ce9ccebfcf85cf83ceb5ceafcebfce97cf81ceb1cebacebbceb5ceafcebfcf857

Από φέτος τον Μάρτιο το ανακαινισμένο μουσείο είναι επιτέλους επισκέψιμο και μπορούμε και πάλι να δούμε από κοντά όλα αυτά τα αριστουργήματα του Μινωικού Πολιτισμού.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Και ο δίσκος της Φαιστού στο μουσείο Ηρακλείου

Μουσείο Ηράκλειο, Κρήτη, Αρχαιολογικό, Mouseio Crete, Μινωικός πολιτισμός, nikosonline.gr

11062014_6_M

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

4_02_M

1

Δυστυχώς έτσι όπως έχει καταντήσει – ιδιαίτερα ο περιβάλλον χώρος – δεν σηματοδοτεί καθόλου την σπουδαιότητα του Μουσείου.

Μουσείο Ηράκλειο Κρήτης

Το Μουσείο τότε και τώρα. Θα μπορούσαν να πεζοδρομίσουν τον χώρο γύρω από το Μουσείο και να απαγορεύουν το παρκάρισμα. Τι λέτε;

—————————————-

Διαβάστε επίσης: Αυτός – λένε- ανακάλυψε την Κνωσό! https://bit.ly/2J4K61U

ΜΟΥΣΕΙΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΡΗΤΗ, CRETE, MOUSEIO IRAKLION, nikosonline.gr

Άρθρα και για άλλα Μουσεία μας που θα σας εκπλήξουν

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα https://bit.ly/2PBBN3L

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/33wvPqH

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

—————————————————

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Τα δημοφιλέστερα μουσεία μας: https://bit.ly/2TaDS7F

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Μουσείο Ηράκλειο, Κρήτη, Αρχαιολογικό, Mouseio Crete, Μινωικός πολιτισμός, nikosonline.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΡΗΤΗ, CRETE, MOUSEIO IRAKLION, nikosonline.gr

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. επίσης και στα Ανάκτορα της Κνωσσού, το τμήμα των Διαμερισμάτων της Βασίλισσας με τις υπέροχες ψηφιδωτές τοιχογραφίες των δελφινιών, για μεγάλο χρονικό διάστημα (περί τα 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος από το 2001) ήταν κλειστό και κατά την ξενάγηση, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι ήταν ορατό. Θεωρώ ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία για να τελειώσουν τα έργα.

  2. […] ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η προχειρότητα συνεχίζεται και διαβάζω: «Με κουβάδες μαζεύουν το νερό μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Το μουσείο που ήταν κλειστό για 8 χρόνια για να το επεκτείνουν και να το φτιάξουν, επίσης μπάζει νερά!!! Τι έκαναν επί 8 χρόνια; Έτρωγαν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου για να παραδώσουν ένα μουσείο που μπάζει νερά; Και δεν γίνεται τίποτα. Δεν ανοίγει ρουθούνι. Άσε δε που ο χώρος που έχει όλον τον ανεκτίμητο Μινωικό πολιτισμό αισθητικά είναι άθλιος και απ’ έξω παρκάρουν αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανάκια…… (αναλυτικό άρθρο για το μουσείο θα δείτε πατώντας τον σύνδεσμο https://www.nikosonline.gr/?p=2054) […]

  3. […] ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η προχειρότητα συνεχίζεται…. και διαβάζω: «Με κουβάδες μαζεύουν το νερό μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Το μουσείο που ήταν κλειστό για 8 χρόνια (ρε άχρηστα λαμόγια) για να το επεκτείνουν και να το φτιάξουν, επίσης μπάζει νερά!!! Έλεος!!!! Τι έκαναν επί 8 χρόνια; Έτρωγαν τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου για να παραδώσουν ένα μουσείο που μπάζει νερά; Και επιπλέον στην χώρα της ατιμωρισίας – δεν γίνεται τίποτα. Δεν ανοίγει ρουθούνι. Άσε δε που ο χώρος που έχει όλον τον ανεκτίμητο Μινωικό πολιτισμό, αισθητικά είναι άθλιος και απ’ έξω παρκάρουν αυτοκίνητα και δεκάδες μηχανάκια…… Αναλυτικό άρθρο για το μουσείο θα δείτε πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.