Όμορφη αλλά αφιλόξενη

0
170
Rub al Khali. Dubai Desert Conservation Reserve, United Arab Emirates

Rub al Khali. Dubai Desert Conservation Reserve, United Arab Emirates

Η έρημος Rubʿ al-Khali ή αλλιώς Empty Quarter, είναι η μεγαλύτερη περιοχή συνεχούς άμμου στον κόσμο και αποτελείται κυρίως από άμμο, βοτσαλώδεις πεδιάδες και βράχους.

Το έδαφος αυτής της ερήμου καλύπτεται από αμμόλοφους που φτάνουν σε ύψος έως και τα 250 μέτρα (σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και 300 μέτρα), βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι παράξενοι σχηματισμοί. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου και καλύπτει περίπου 650.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, της Υεμένης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ονομασία Empty Quarter οφείλεται στο ιδιαίτερα ξηρό κλίμα και στη δυσκολία του ταξιδιού ανάμεσα από τους αμμόλοφους που αποθάρρυνε τη μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων, καθιστώντας την περιοχή ως την πλέον αφιλόξενη. Οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι ιδιαίτερα ψηλές και φτάνουν μέχρι τους 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεγάλο ύψος των αμμόλοφων καθιστούν την έρημο Rubʿ al-Khali… απαγορευμένη ζώνη. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην έρημο πριν από 3.000 χρόνια, που το μαρτυρούν ευρήματα (κυρίως εργαλεία) αλλά και από απολιθώματα ζώων που ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς.

dunes1

lets-travel-to-the-empty-quarters-arab-peninsular-with-Alastair-Humphreys-1

Οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι ιδιαίτερα ψηλές και φτάνουν μέχρι τους 55 βαθμούς Κελσίου

dunes6

dunes7

Το έδαφος καλύπτεται από αμμόλοφους που φτάνουν σε ύψος έως και τα 250 μέτρα (σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και 300 μέτρα), βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι παράξενοι σχηματισμοί.

dunes2

dunes5

Η πιο αφιλόξενη έρημος στον κόσμο! Περισσότερο κι’ απ’ την Σαχάρα.

dunes3

dunes8

mideast_map

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here