Σταύρος Νικολαΐδης: Όταν ήμουν παιδί

Εκτός του ότι είναι πολύ ταλαντούχος, είναι και ένα αξιαγάπητο άτομο. Σπάνια συναντάς στην καλλιτεχνική οικογένεια τέτοιους ανθρώπους με ήθος, ευθύτητα και ευαισθησία. Στα «Εγκλήματα», έκανε τον Μιχαλάκη, έναν τύπο bisexual με αυτοκτονικές τάσεις – που η Σωσώ τον έκανε ό,τι ήθελε- και τον λατρέψαμε. Πρόσφατα έγινε και μπαμπάς. Για να τον γνωρίσουμε πιο καλά, εγώ ως άλλος Sigmund Freud, του ζήτησα να ψαχουλέψει την μνήμη του - και τα άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες - και να γυρίσει πίσω, τότε που ήταν παιδάκι. Μέσα από 40 ερωτήσεις θα μάθουμε πολλά…

0
1824

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος που καλύπτει τα χρόνια από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Στις εκπαιδευτικές θεωρίες του φιλοσόφου John Locke, η παιδική ηλικία χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη).

Εδώ ήμαστε λοιπόν. Με μια σειρά άρθρων θα εξερευνήσουμε την παιδική ηλικία μερικών γνωστών και αγαπημένων ανθρώπων- για να μας λυθούν όλες οι απορίες. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η παιδική μας ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση μας.

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Τόσο οι συνεντεύξεις, όσο και οι φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του www.nikosonline.gr και ως εκ τούτου απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του άρθρου- χωρίς την γραπτή ή προφορική άδεια μου.

Ο Σταύρος Νικολαΐδης εκτός του ότι είναι πολύ ταλαντούχος, είναι και ένα αξιαγάπητο άτομο. Σπάνια συναντάς στην καλλιτεχνική οικογένεια τέτοιους ανθρώπους με ήθος, ευθύτητα και ευαισθησία. Στα «Εγκλήματα», έκανε τον Μιχαλάκη, έναν τύπο bisexual με αυτοκτονικές τάσεις – που η Σωσώ τον έκανε ό,τι ήθελε- και τον λατρέψαμε. Πρόσφατα έγινε και μπαμπάς. Για να τον γνωρίσουμε πιο καλά, εγώ ως άλλος Sigmund Freud, του ζήτησα να ψαχουλέψει την μνήμη του – και τα άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες – και να γυρίσει πίσω, τότε που ήταν παιδάκι. Μέσα από 40 ερωτήσεις θα μάθουμε πολλά…

Σταύρο μου μου…

 1. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, σε ποια γειτονιά; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ελβετία του Βύρωνα, ενώ στα 14 ανεβήκαμε πιο ψηλά, στον Καρέα.
 2. Που πήγες δημοτικό; Στο 6ο του Βύρωνα. Ήταν 1-2 χλμ από το σπίτι και πηγαίναμε μόνοι με τα πόδια…
 3. Έχεις άλλα αδέλφια; Έναν αδερφό και μια αδερφή, 4 & 7 χρόνια μεγαλύτεροι.
 4. Αγαπούσες περισσότερο τον παππού ή την γιαγιά; Τους γονείς του πατέρα μου δεν τους πρόλαβα. Της μητέρας μου, τους έβλεπα Πάσχα και σε κάποιες διακοπές. Δεν θυμάμαι να ξεχώριζα κάποιον από τους δυο, ωστόσο η γιαγιά είναι ως συνήθως πιο τρυφερή.
 5. Τι δώρο σου είχαν κάνει παιδάκι και σε είχε εντυπωσιάσει; Ένα ποδήλατο με ταχύτητες που μου είχε πάρει ο πατέρας μου. Δεν το χάρηκα πολύ όμως. Λίγο καιρό μετά μου το κλέψανε…
 6. Είχες μακριά μαλλιά ως παιδί ή κοντά; Σε κάποιες φωτογραφίες με βλέπω σχετικά ακούρευτο.
 7. Ήσουν ζηλιάρης; Νομίζω ναι. Μου βάζανε και δεύτερο φλουρί στις βασιλόπιτες, στο κομμάτι μου, γιατί έκλαιγα που δεν κέρδιζα.
 8. Έλεγες ψέματα; Δεν την θυμάμαι αυτή την λεπτομέρεια, αλλά φαντάζομαι πως όλο και κάτι θα έλεγα, όπως όλα τα παιδιά για να καλύψουν τις αταξίες τους. Ας πούμε, είχα μαζί με δυο φίλους μου μια συμμορία, όπου εγώ απασχολούσα τον περιπτερά και άλλοι αρπάζανε κάνα παγωτό, καμιά γκοφρέτα, οπότε εκεί σίγουρα πρέπει να πεις ψέματα χα χα χα χα
 9. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι; Πετροπόλεμος, κλέφτες κι αστυνόμοι ή μακριά γαϊδούρα; «Αγαλματάκια αμίλητα, ακούνητα κι αγέλαστα» και τα «Μήλα»
 10. Είχες κρυψώνα; Μμμμ… μπα όχι!
 11. Τους κολλητούς σου τότε πως τους έλεγαν; Έχεις ακόμα επαφή με κάποιους; Ο Χρήστος ο Ντόκος που ήταν και βαφτισιμιός του πατέρα μου. Μέναμε περίπου απέναντι κι ήμασταν συνέχεια ο ένας στο σπίτι του άλλου. Τώρα μόνο μέσω fb. Μένουμε μακριά κι είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι πια.
 12. Μέχρι ποια ηλικία φορούσες κοντό παντελονάκι; Σε όλο το δημοτικό… μετά τέλος.
 13. Θυμάσαι κάποιο παιχνίδι σου, που του «έβγαλες τα μάτια»; Κάποιο συγκεκριμένο όχι, γιατί μάλλον ήταν πολλά. Ήμουν ζημιάρης και μαστροχαλαστής.
 14. Όταν έκανες αταξίες έτρωγες ξύλο ή τιμωρία; Από την μητέρα μου μόνο. Και στο μπάνιο με κλείδωνε και ξύλο έτρωγα. Μια φορά μου πέταξε έναν ξύλινο χάρακα και παραλίγο να μου βγάλει το μάτι. Από τον πατέρα μου ποτέ. Εκτός από την φορά που τον πίεσε η μητέρα μου, όταν έμαθαν για την «συμμορία» που σου είπα…
 15. Ποια ήταν η μεγαλύτερη αταξία που είχες κάνει; Κατ΄ αρχήν η σύσταση της συμμορίας που σου ανέφερα πιάνεται; Χαχαχαχαα… όπως και 2 φορές που με ψάχνανε. Γύρισα σπίτι και βρήκα την γειτονιά έξω, την μάνα μου με το νυχτικό και το περιπολικό να μαζεύει πληροφορίες…
 16. Ποιο φαγητό και γλυκό ήταν τα αγαπημένα σου; Καπνιστή μπριζόλα (δεν την έβρισκες παντού τότε και πηγαίναμε σε μια ταβέρνα στα Ιλίσια, τα «Σκαλάκια»), κι από γλυκά παγωτό Σικάγο.
 17. Πήγαινες εκκλησία ή κατηχητικό; Και όχι μόνο… ήμουν και παπαδάκι (μη γελάς) στη μονή του Αγ. Ιωάννη στον Καρέα που πηγαίναμε κάθε Κυριακή.
 18. Τι ταλέντο είχες μικρός; Από το δημοτικό με το θέαμα ασχολούμουν. Συναυλίες στην γειτονιά (με play back τη Γκυκερία και τον Νταλάρα), Καραγκιόζη και θεατρικά.
 19. Είχες παρατσούκλι; Δεν νομίζω. Μπορώ όμως να αναφέρω ότι στο Γυμνάσιο, αφού κάναμε μια επιθεώρηση με νούμερα της Ελεύθερης Σκηνής, κι΄ εγώ έκανα «το Πασοκάκι» – προφανώς με επιτυχία – μετά με φώναζαν έτσι. Θου Κύριε…
 20. Στο σχολείο απήγγειλες ποτέ ποίημα ή συμμετείχες σε σκετς; Ποίημα ναι, αλλά μην με ρωτήσεις ποιο.
 21. Παρέλαση πήγες ποτέ; Ήταν υποχρεωτικό τότε, αλλά πάντα στο τέλος λόγω ύψους. Α, Γυμνάσιο-Λύκειο ήμουν τυμπανιστής στους προσκόπους. Αυτό μου άρεσε παρά πολύ!
 22. Αν σου πω να θυμηθείς το αγαπημένο σου τραγούδι ως παιδί… ποιο ήταν; Αυτό το θυμάμαι. Παράξενο για παιδί, αλλά ήταν το «Εγώ θα σ´ αγαπώ και μη σε νοιάζει». Τότε το είχα μάθει από τον δίσκο της Ζορμπαλά. Νομίζω με Κηλαηδόνη.
 23. Πότε πήγες για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση; Ποια ήταν; Ο πατέρας μου είχε απωθημένο το θέατρο, και με πήγαινε συνέχεια. Μέχρι τα 10 μου είχα δει Βατράχους με το θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο – όπου πηγαίναμε συχνά, στο Εθνικό Μπέκετ (είπες κάτι;), με Μανωλίδου «Ω οι ωραίες μέρες» και «Τέλος παιχνιδιού» με Μινωτή κι αργότερα πρόλαβα και Λαμπέτη στην Σάρα!!! Όπως καταλαβαίνεις μεγάλωσα με ότι πιο κατάλληλο για παιδί. (Γέλια)
 24. Μήπως θυμάσαι και την πρώτη φορά που πήγες σινεμά; Επίσης πήγαινα πολύ σινεμά. Κι΄ εκείνη την φορά που με έψαχναν, σινεμά είχα πάει. Σπαγγέτι γουέστερν στο θερινό σινεμά Αύρα.. Δεν υπάρχει πια. Και στο θερινό Αρκαδία, (αυτό υπάρχει), ανέβαινα στο γιαπί της οικοδομής που χτιζόταν απέναντι και έβλεπα από κει. Α, και θυμάμαι και στην Λευκάδα πηγαίναμε διακοπές, (αυτό ήταν πιο μικρός, όποτε μάλλον αυτό ήταν το πρώτο), που από το παράθυρο βλέπαμε Γκοτζίλα. Τώρα που το σκέφτομαι μες την παρανομία ήμουν μικρός. χα χα χα Πάντως το σινεμά ήταν ο καλύτερος μου φίλος.
 25. Υπήρξε κάποιος ηθοποιός που ως παιδί του ζήτησες αυτόγραφο; Παραδόξως δεν μου άρεσε να ζητάω αυτόγραφα. Ζήτησα μόνο από τον Λαζόπουλο που τον λάτρευα, (και που δυστυχώς δεν με έχει πάρει ποτέ να δουλέψουμε μαζί). Είχα δει την Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Βουτσινά, δύο φορές, και όταν πήγα και 3η, τότε του ζήτησα. Και μια φορά που είχα πάει στο καμαρίνι της Αλίκης για να την συγχαρώ, βγήκε η Νότα η βοηθός της (που να φανταστώ τότε ότι κάποτε θα δουλέψω μαζί της. Όχι με την Αλίκη, με τη Νότα) και μου έδωσε ένα αυτόγραφο χωρίς να θέλω…
 26. Τις αποκριές τι ντυνόσουν συνήθως; Γυναίκα, μαφιόζος ή βρυκόλακας. Πάντα μου ασκούσαν γοητεία και τα τρία.
 27. Το αγαπημένο σου cartoon; Τα περισσότερα της εποχής Χάιντι, Νιλς Χόλγκερσον, αστυνόμος Σαϊνης και Sport Billy. Είχα όμως μία αδυναμία στον ροζ Πάνθηρα (ακόμα έχω), στους Θαντερκατς και στο Μπιμπ-Μπιμπ με το κογιότ.
 28. Έκανες ποτέ πάρτι στο σπίτι σας; Όχι νομίζω, δεν θυμάμαι να έχω κάνει ποτέ. Αντίθετα ο πατέρας μου στη γιορτή του πάντα φροντίζει να κάνει μεγάλα πάρτι. Μάλιστα επειδή τον λένε Παναγιώτη, έκανε την γιορτή του της Υπαπαντής, γιατί τον Δεκαπενταύγουστο έλειπαν όλοι.
 29. Σε δυσκόλευε κάποιο μάθημα; Είχα μείνει στα μαθηματικά και τα οποία γενικά τα σιχαινόμουν μαζί με τη φυσική και την χημεία.
 30. Στην τάξη καθόσουν μπροστά ή προς τα πίσω; Πίσω, γιατί ήμουν διαόλι. Και πολύ μέτριος μαθητής.
 31. Ποιος καθηγητής ή καθηγήτρια ήταν οι αγαπημένοι σου; Τον οικοκυρικών, η κυρία Ζορμπά. Χαίρεται πολύ, όταν συναντιόμαστε έξω τυχαία, τώρα που βλέπει την πορεία μου.
 32. Σε ποια ηλικία φόρεσες πρώτη φορά γραβάτα; Μεγάλος πια.
 33. Στο γυμνάσιο, έκανες ποτέ κοπάνα; Αν ναι πότε; Καλέ εννοείται. Τι ποτέ; Συνέχεια. Πολλές φορές μάλιστα παίρναμε το λεωφορείο και πηγαίναμε για μπάνιο στην Βάρκιζα, σταματώντας πάντα πριν στο φούρνο του Γεωργιάδη για σάντουιτς. Άλλες φορές τρέχαμε για καφέ στον ιστορικό Λέντζο.
 34. Είχες πάρει ποτέ αποβολή; Παρόλα αυτά που άκουσες μέχρι τώρα, όχι δεν είχα πάρει ποτέ αποβολή.
 35. Είχες ακμή; Πολύ. Και τώρα που κοντεύω τα 50 ακόμα βγάζω σπυριά κάπου κάπου. Το δέρμα μου είναι τρομερά λιπαρό.
 36. Το πρώτο σου φιλί σε τι ηλικία προέκυψε; Μμμμ πρέπει να ήταν 6η δημοτικού ή πρώτη γυμνασίου. Με ένα κορίτσι, καλή της ώρα, δυο τρία χρόνια μεγαλύτερη μου. Και μάλιστα στον εξώστη μετά το κατηχητικό! Όπως καταλαβαίνεις η κατήχηση πήγε πολύ καλά.!!!
 37. Πως την έλεγαν την τυχερή; Λεμονιά
 38. Καθηγήτρια σου είχες ερωτευτεί (πλατωνικά); /αν ναι τι μάθημα σας έκανε; Να είχα ερωτευτεί, δεν είμαι σίγουρος, αλλά θυμάμαι αμυδρά μία καθηγήτρια που ήταν σχετικά νεότερη από τις άλλες και φορούσε κάτι κολλητά δερμάτινα και κάτι μίνι, κι εμείς κλασικά, πετάγαμε κάτω τα στυλό για να σκύψουμε να τα πάρουμε…. χαχαχαχαααα
 39. Που πήγατε πενθήμερη; Είμαστε από τα ελάχιστα σχόλια που δεν πήγαμε πενθήμερη. Ήμασταν τόσο ταραξίες, που οι καθηγητές φοβήθηκαν να μας πάνε. Και επειδή στη διάρκεια της χρονιάς, μας κορόιδευαν λέγοντας θα πάμε, όταν τελικά μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάμε, μία ομάδα από την τρίτη λυκείου περνούσαμε από τις υπόλοιπες αίθουσες, βαράγαμε πόρτες και πετάγαμε καρέκλες και θρανία από τα μπαλκόνια.
 40. Με τι βαθμό τέλειωσες; Κάτι ανάμεσα 13 με 14…

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Το καινούργιο μωρό στην οικογένεια είμαι εγώ

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Εγώ πρώτο πλάνο και πίσω η μαμά με μια οικογενειακή φίλη

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Με τα αδέλφια μου (επάνω και κάτω)

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Ο μπαμπάς με την μαμά

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Όλη η οικογένεια σε απαρτία

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

Η πρώτη μου εμφάνιση στο θέατρο 17 ετών

————————————————————————-

(Μια τελευταία ερώτηση για το φινάλε)

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.grΚαι τώρα που απάντησες σε όλες αυτές τις ερωτήσεις…. θέλω να μου πεις πως αισθάνθηκες που σε ανάγκασα να κάνεις όλο αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Κοίτα, δεν μεγάλωσα σε ιδιαίτερα ευτυχισμένη οικογένεια. Εκεί αποδίδω και το ότι δεν έχω αρκετές αναμνήσεις από τότε. Μοναχικό παιδί ήμουν, το σχολείο το σιχαινόμουν… όποτε καταλαβαίνεις… Ωστόσο δεν με πειράζει κιόλας, είμαι αρκετά αποστασιοποιημένος, άσε που γενικά μου αρέσει να απαντάω σε τέτοιου είδους ερωτήσεις…

————————————

Δείτε τους πως ήταν παιδάκια

Ναταλία Δραγούμη https://bit.ly/2tNbJr1

Θάνος Καλλίρης https://bit.ly/2XnDxQe

Τζόνης Θεοδωρίδης https://bit.ly/2Rx5qRU

Άβα Γαλανοπούλου https://bit.ly/2FKjIgK

Δημήτρης Ουγγαρέζος https://bit.ly/2QZwyss

Μέμος Μπεγνής https://bit.ly/2EVBm0B

Νίνα Λοτσάρη https://bit.ly/2V58RCs

Πέγκυ Ζήνα https://bit.ly/2GnKEny

Πωλίνα https://bit.ly/2DMPUyH

Πασχάλης https://bit.ly/2DhAUJd

Βαλέρια Χριστοδουλίδου https://bit.ly/2OenPRM

Όταν ήμουν παιδί, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΠΑΙΔΙ, STAVROS NIKOLAIDIS, PAIDI, nikosonline.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.